HROZIVÁ CHVÍLE. Ondřej Bank bezvládně leží v cílovém prostoru po pádu ve sjezdu...

HROZIVÁ CHVÍLE. Ondřej Bank bezvládně leží v cílovém prostoru po pádu ve sjezdu do superkombinace na mistrovství světa v Beaver Creeku. | foto: AP

Bank měl na MS těžký pád, vyvázl s otřesem mozku a zkrvaveným obličejem

  • 522
V superkombinaci patřil Ondřej Bank k favoritům, medailovým kandidátům, jenže úvodní sjezd dopadl na mistrovství světa v americkém Beaver Creeku pro českého lyžaře hrozivě. Před cílovým skokem měl ošklivý pád a jeho tělo bezvládně doklouzalo do prostorů cíle, kde byl dlouhé minuty ošetřován. Podle bratra a trenéra Tomáše má otřes mozku a tržné rány v obličeji, jinak je v pořádku.

Bank už podstoupil všechna vyšetření, která neprokázala žádné vážnější zranění. „Je v pohodě, byl i na cétéčku, nic vážného by to snad nemělo být,“ řekl Tomáš Bank s odkazem na podrobné vyšetření mozku.

Lyžař ještě podstoupil rentgen nohy, která ho bolí. „Má otřes mozku, hodně odřenou pusu, ale vnitřní zranění snad žádná, mozek by také měl být v pořádku,“ poznamenal Tomáš Bank. „Ale bylo to strašné. Takový strach jsem nikdy v životě neměl,“ přiznal kouč. Vyšetření nakonec odhalilo výron v kotníku, Bank má navíc několik stehů pod levým okem.

Ondřej Bank po hrozivě vypadajícím pádu v neděli 8. února 2015 v nemocnici na snímku, který zveřejnil na svém facebookovém profilu.

Starost o něj měli i soupeři. „Něco takového člověk nikdy nechce vidět. Ve sjezdu se to ale občas stává. Sjezd je skvělá disciplína, ale tady je vidět, jak velké síly v něm působí,“ řekl Nor Kjetil Jansrud, jenž po sjezdu vede. „Doufám, že bude v pořádku. Je těžké mít dobrý pocit (z vedení), když se něco takového stane,“ dodal.

Čtyřiatřicetiletý Bank byl považován za jednoho z velkých favoritů, vždyť v poslední kombinaci SP v Kitzbühelu obsadil podruhé v kariéře třetí místo a od olympijských her v Soči jezdil v životní formě. Tu v Beaver Creeku potvrdil i senzačním sedmým místem v sobotním sjezdu.

V první disciplíně superkombinace si Čech dlouho vedl výborně, útočil na vedoucího Nora Kjetila Jansruda, na mezičasech zajížděl třetí nejrychlejší časy, na tom posledním byl čtvrtý. Tehdy se řítil po sjezdovce Birds of Pray rychlostí 116 kilometrů v hodině.

Jenomže v jedné z posledních zatáček přišel o lyži, která se mu zařízla do sněhu a ujela mu od těla. Na hranu najel už bez lyže, která mu vypnula z vázání, a po dlouhém letu dopadl na jednu nohu. Následoval pád a cílem Bank proletěl v nekontrolovaném padu v kotrmelcích. „Zařízla se mu tam lyže,“ potvrdil Tomáš Bank. „Klepl si s ní asi o sníh a vypnula mu. Moc toho ale nevím.“

Lidé na tribunách vykřikli a potom se rozhostilo hluboké ticho. Diváci oněměle hleděli na českého lyžaře, který se nehýbal, byl v bězvědomí. V tu chvíli televizní přenos přestal ukazovat detaily, následoval zásah zdravotníků a transport českého jezdce na kanadských saních.

Bank měl po celou kariéru mnoho zdravotních problémů. Už na začátku kariéry měl potíže s koleny, s nimiž byl už před jedenácti lety na operaci. Další zákrok podstoupil po OH v Turíně 2006, a když už se vracel do špičky, přišel sjezd v Kitzbühelu 2008, kde si na posledním skoku přivodil otevřenou zlomeninu holenní a lýtkové kosti, z níž se léčil rok a půl. Pak si dvakrát zlomil prst na ruce.

Na MS v Ga-Pa 2011 se vrátil pátým místem v kombinaci, jenomže to jaro si nejspíš z Thajska přivezl záhadnou nemoc, která představovala zatím nejvážnější zdravotní trable. Měsíce ležel v nemocnici, zhubl o 15 kilogramů a lékaři nevěděli, co s ním. Bankovo tělo kolabovalo, lékaři později přiznali, že už byl vlastně skoro na smrtelné posteli. A pak si po návratu na svahy zlomil čelist, vykloubil rameno a opět poranil koleno.

Nyní už byl rok a půl zcela zdráv a na jeho výkonnosti se to projevilo. Na OH v Soči bylo loni devátý v super-G, sedmý v superkombinaci a pátý v obřím slalomu. Na mistrovství světa v Beaver Creeku věřil, že přijde vrchol jeho kariéry.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž