Estonský běžec na lyžích Algo Karp ve štafetovém závodu na OH v Koreji v roce 2018.

Estonský běžec na lyžích Algo Karp ve štafetovém závodu na OH v Koreji v roce 2018. | foto: Reuters

I Kärp se přiznal ke krevnímu dopingu. Nepomohl mi, řekl běžec na lyžích

  • 29
Aféra spojená s krevním dopingem, která vypukla během světového šampionátu v klasickém lyžování v Seefeldu, eviduje další jméno. Ke spolupráci s kontroverzním lékařem Markem Schmidtem se přiznal estonský běžec na lyžích Algo Kärp.

Třiatřicetiletý závodník se stal třetím Estoncem a celkově osmým sportovcem, jejichž jméno se v souvislosti se skandálem objevilo.

Dopingová kauza v Seefeldu

Kärp v rozhovoru pro list Ohtuleht přiznal, že mu doktor pomáhal s krevním dopingem. „Hluboce lituju, že jsem se kdy tak hloupě rozhodl,“ prohlásil běžec. Kontakt na německého lékaře dostal stejně jako další estonský závodník Karel Tammjärv od trenéra Matiho Alavera.

Krevní doping ale nikdy nesplnil Kärpovo očekávání. „Nedostal jsem se do dvacítky, a to jsem si vážně myslel, že s pomocí dopingu budu patřit do top 10. Ale fakt je, že to nepomohlo,“ prohlásil s tím, že nejlepších výsledků dosáhl ještě předtím, než s dopingem začal.

Skandál odstartoval minulý týden na mistrovství světa v klasickém lyžování v Seefeldu, na němž rakouská policie zatkla pětici sportovců. Vedle Tammjärva byl zadržen další Estonec Andreas Veerpalu, syn dvojnásobného olympijského vítěze Andruse, Rakušané Max Hauke s Dominikem Baldaufem a Kazach Alexej Poltoranin.

Při souběžné razii v Erfurtu zadržela německá policie mimo jiné lékaře Schmidta. Následně se ke spolupráci s erfurtskou ordinací přiznali i rakouští cyklisté Stefan Denifl a Georg Preidler.

Rakouské úřady zadržely dalšího běžce na lyžích

Rakouské úřady zadržely v souvislosti s vyšetřováním dopingové kauzy na mistrovství světa v Seefeldu dalšího běžce na lyžích. Podle internetové verze deníku Kronen Zeitung jde o Johannese Dürra, státní zastupitelství v Innsbrucku ale totožnost zadrženého nepotvrdilo.

Úřady jen oznámily, že podezření dalšího běžce na lyžích vyplynulo z vyšetřování v Německu, k němuž sám zadržený poskytl informace. "Tyto nové poznatky vedly k tomu, že byl muž dnes v poledne na příkaz státního zastupitelství zadržen," uvedlo státní zastupitelství. Do 48 hodin musí rozhodnout, zda ho propustí, nebo požádá o uvalení vazby.

Dürr se o dopingovou aféru postaral už při olympijských hrách v Soči v roce 2014. Z her byl tehdy vyloučen před závodem na 50 kilometrů s hromadným startem, v němž měl patřit mezi adepty na medaili. Předtím doběhl v Soči devátý ve skiatlonu. Pak odjel na deset dnů zpět do Rakouska, aby se připravil na závěrečný maraton, a během tréninku v Obertilliachu odevzdal pozitivní dopingový vzorek.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž