Alexandr Legkov (č. 3) a Maxim Vylegžanin si na ZOH v Soči jedou pro zlatou a stříbrnou medaili v závodu na 50 kilometrů.

Alexandr Legkov (č. 3) a Maxim Vylegžanin si na ZOH v Soči jedou pro zlatou a stříbrnou medaili v závodu na 50 kilometrů. | foto:  Michal Růžička, MAFRA

Hvězdní ruští běžci na lyžích mají kvůli dopingu zastavenou činnost

  • 111
Patřili k ruským hrdinům zimních olympijských her v Soči, v roce 2014 získali na domácích tratích pod pěti spletenými kruhy dohromady pět medaili. Teď mají Alexandr Legkov a Maxim Vylegžanin, kteří vlastní i několik cenných kovů ze světových šampionátů, zastavenou činnost kvůli porušení pravidel o dopingu.

Legkov a Vylegžanin dostali od mezinárodní federace FIS stopku, stejně jako jejich krajané Jevgenij Bělov a Alexej Petuchov. Budou tak chybět na prestižní Tour de Ski, která začne 31. prosince.

„Bohužel, tito sportovci nebyli nominováni kvůli dočasnému zastavení činnosti ze strany FIS,“ informovala šéfka ruského běžeckého lyžování Jelena Vjalbeová spolu s trenérem Olegem Perevozčikovem ruská média.

FIS v minulých dnech dočasně zastavila činnost šestici ruských reprezentantů, které vyšetřuje Mezinárodní olympijský výbor (MOV) v důsledku nedávné zprávy Světové antidopingové agentury (WADA) o státem podporovaném dopingu v Rusku.

Žádná strana dosud sportovce oficiálně nejmenovala a ani tentokrát nebyla zmíněná jména konkrétně spojena s obřím skandálem. Již dříve svoji suspendaci potvrdila Julia Ivanovová a podle agentury r-sport nově také Jevgenija Šapovalovová.

Legkov a Bělov sdělili svému právníkovi, že jsou vyšetřováni proto, že „na lahvičkách s jejich vzorky se údajně našly stopy, které ukazují na jejich otevření“. Německá agentura SID citovala zástupce obou běžců, jenž uvedl, že jejich vzorky nevykazovaly žádné odchylky od normálu. Dodal, že jejich jména se neobjevují ve zprávě WADA o státem řízeném dopingu.

Vítěz Tour de Ski z roku 2013 Legkov v Soči vyhrál volnou padesátku před Vylegžaninem a dalším Rusem Iljou Černousovem. Vylegžanin byl druhý také ve sprintu dvojic a stejně jako Legkov i ve štafetě, o rok později se stal mistrem světa ve skiatlonu.

Petuchov je úřadujícím vicemistrem světa ve sprintu dvojic a ze stejné disciplíny má olympijský bronz z Vancouveru 2010. Bělov v Soči skončil nejlépe na 18. místě ve skiatlonu, Petuchov tam byl osmý ve sprintu.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž