Alexandr Legkov

Alexandr Legkov | foto: Reuters

Potrestaný běžec na lyžích Legkov se bouří. Žádá spravedlivý proces

  • 42
Ruský běžec na lyžích Alexandr Legkov je odhodlán bojovat proti trestu od Mezinárodního olympijského výboru u dalších institucí. Protože byl doživotně vyloučen z her a musí také vrátit obě medaile ze Soči, odvolá se nejen ke sportovní arbitráži CAS v Lausanne, ale případně i ke švýcarskému federálnímu soudu a Soudnímu dvoru Evropské unie.

„Moje medaile je čistá. Budu bojovat,“ uvedl v prohlášení Legkov, bývalý vítěz Tour de Ski, který na OH v Soči před třemi lety vyhrál závod na 50 kilometrů a pomohl ruské štafetě ke stříbru.

Zastavenou činnost kvůli dopingové kauze Ruska v Soči měl už od prosince spolu s dalšími pěti běžci. Minulý týden si vyslechl trest a doživotně z olympiád byl vyloučen i Jevgejin Bělov. Potrestáni byli jako první Rusové za porušení antidopingových pravidel na základě vyšetřování MOV v kauze s dopingem a manipulací se vzorky.

„Žádám jediné, aby mě posuzovali nezávislí soudci ve spravedlivém procesu,“ napsal čtyřiatřicetiletý Legkov. „V posledních letech mě testovali více než stopadesátkrát a byl jsem čistý. Nebyl jsem testován v Moskvě ani Soči, ale v Kolíně nad Rýnem, Lausanne, Drážďanech. Rozhodli svévolně,“ dodal.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž