Česká lyžařka Ester Ledecká projíždí tratí slalomu v rámci alpské kombinace v...

Česká lyžařka Ester Ledecká projíždí tratí slalomu v rámci alpské kombinace v Crans Montaně. | foto: AP

Lyžařky v Aare nepojedou. Ledecká končí desátá, vítězkou je Brignoneová

  • 26
Závěrečné tři závody Světového poháru žen ve sjezdovém lyžování ve švédském Aare byly kvůli šíření koronaviru zrušeny. Velký křišťálový glóbus za celkové vítězství v seriálu získala jako první Italka v historii Federica Brignoneová, Ester Ledecká byla ve své nejúspěšnější lyžařské sezoně desátá.

V Aare se měl jet ve čtvrtek paralelní slalom, v pátek obří slalom a v sobotu slalom speciál. Po zrušení závodů dostane Brignoneová také malý glóbus za obří slalom, hodnocení slalomu a paralelních disciplín ovládla Slovenka Petra Vlhová.

Devětadvacetiletá Brignoneová vyhrála v sezoně pět závodů a ukončila kralování Mikaely Shiffrinové, jež ovládla minulé tři ročníky. Americká hvězda vedla hodnocení Světového poháru až do února, kdy jí nečekaně zemřel otec a ona přerušila sezonu. V závodech se měla poprvé od konce ledna představit právě v Aare, ale nakonec nedostala šanci ztrátu 153 bodů na Brignoneovou stáhnout.

„Takhle jsem vyhrát nechtěla, ale byla jsem celou sezonu mezi nejlepšími v téměř každém závodě a myslím, že jsem si to zasloužila,“ citoval list Gazetta dello Sport Brignoneovou, jež si tuto zimu připsala celkem jedenáct umístění na stupních vítězů. „Jsem pyšná, že jsem dosáhla tohoto úspěchu v takhle těžké době pro Itálii. Snad jsem naší zemi dala trochu důvodu k úsměvu,“ řekla lyžařka z koronavirem nejhůře postiženého evropského státu.

Mezinárodní lyžařská federace (FIS) uvedla, že závody zrušila na doporučení švédských úřadů. Zároveň FIS oznámila, že v karanténě v Aare skončili tři zástupci sponzorů, kteří pociťovali symptomy typické pro koronavirus. Nikdo z nich údajně nepřišel ve Švédsku do styku s osobami spojenými se závody SP.

Sezona měla původně vyvrcholit 18. až 22. března společným finále Světového poháru mužů a žen v Cortině d’Ampezzo, jež bylo ale kvůli šíření koronaviru v Itálii už minulý týden zrušeno. Muži by měli sezonu zakončit příští týden v Kranjské Goře, kde se pojedou obří slalom a slalom bez účasti diváků.

Hodnocení SP v alpském lyžování žen

po zrušení závěrečných závodů v Aare

Konečné pořadí SP (po 30 závodech): 1. Brignoneová (It.) 1378, 2. Shiffrinová (USA) 1225, 3. Vlhová (SR) 1189, 4. C. Suterová (Švýc.) 837, 5. Bassinová (It.) 817, 6. Holdenerová (Švýc.) 791, ...10. Ledecká 503, 84. Dubovská 35, 101. Capová (všechny ČR) 21.
Konečné pořadí slalomu (po 6 závodech): 1. Vlhová 460, 2. Shiffrinová 440, 3. Liensbergerová (Rak.) 276, 4. Holdenerová 260, 5. Swennová Larssonová (Švéd.) 235, 6. Haverová-Lösethová (Nor.) 228, …32. Dubovská 29, 35. Capová 21.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž