Jakub Douda ze Zubří zakončuje v utkání proti Dukle.

Jakub Douda ze Zubří zakončuje v utkání proti Dukle. | foto: Luděk Ovesný, MAFRA

Zuberský házenkář Douda jde proti Plzni, kam po sezoně přestoupí

  • 0
Po sezoně přestoupí ze Zubří do Plzně. Ještě předtím se ale Jakub Douda postaví v semifinále extraligy házené svému budoucímu zaměstnavateli. „Teď hraju za Zubří a udělám všechno, abychom postoupili,“ pronesla zuberská spojka před sérií, která začne dvěma víkendovými duely na Valašsku.

Douda bude třetím odchovancem Zubří, který v posledních letech odešel do Plzně. Zatímco David Poloz to vzal oklikou přes Zlín, Jakub Šíra s Doudou rovnou z Valašska. „V Zubří jsem dlouho, cítil jsem, že je čas změnit klima a zkusit něco nového,“ vyložil Douda.

A když loučení, tak s medailí na krku a nejlépe tou nejcennější. „To by bylo ideální, ale o titulu se nebavíme. Ještě nejsme ani ve finále. Soustředíme se jen na Plzeň,“ podotkl.

V play off se soupeři střetávají poprvé. Přestože Zubří opanovalo základní část a získalo o šest bodů více než Plzeň, série nemá podle Doudy favorita.

„V semifinále jsou čtyři vyrovnané mančafty. Rozhodne, jak kdo načasuje formu. Máme rezervy, ale věřím, že naše výkony půjdou nahoru a projeví se naše trénovanost,“ přeje si zuberská spojka, která přispěla ke čtvrtfinálovému postupu přes Frýdek-Místek deseti góly.

Zdravé sebevědomí házenkářům Zubří nechybí. Včetně základní části vyhráli 11 zápasů v řadě. „Ani jsem nevěděl, že jsme tak dlouho neprohráli. Vždycky se hraje lépe, když neřešíte porážky. Je klid,“ prohodil Douda.

Ten ale skončí v sobotu úderem 18 hodiny, kdy se série v Robe aréně rozjede. Od její modernizace v ní Zubří zvládlo všech šest utkání včetně střetnutí s Plzní, kterou v březnu udolalo 24:23. „Teď to bude jiný zápas, soupeři se vracejí zraněné opory,“ zmínil Douda absence reprezentanta Stehlíka či bratří Tonarů.

Určující pro vývoj série bude sobotní zápas. „První utkání může být zlomové. Kdo nevyužije domácí prostředí, nepostoupí,“ míní Douda.

Před rokem v semifinále proti Dukle se to Zubří nepovedlo, ve své hale projelo oba úvodní mače a sérii ztratilo bez většího odporu 0:3 na zápasy.

„Nechtěl bych srovnávat tehdejší a současný mančaft. Proti Dukle jsme udělali chyby, ze kterých jsme se, doufám, poučili,“ dodal Jakub Douda.