Házenkářky v utkání proti Slavii - ilustrační foto.

Házenkářky v utkání proti Slavii - ilustrační foto. | foto: Dalibor Glück, MAFRA

Zlín míří do Norska. Čeká ho házenkářský „Real“

  • 0
"Jako by se fotbalistům povedl domluvit zápas proti Realu Madrid." Tak hodnotí trenér zlínských házenkářek Dušan Poloz možnost zahrát si přípravné utkání proti Larviku, slavnému norskému klubu, který hrál loni semifinále Ligy mistrů a v kádru má deset olympijských vítězek a deset mistryň světa.

"Je to v podstatě kompletní norský nároďák. Pro holky to bude velká zkušenost," připomíná Poloz.

S Larvikem se jeho svěřenkyně utkají při týdenní norské misi, kam se Zlín vydává autobusem v neděli ráno. Cestou se zastaví k přípravnému zápasu v Mostě, kde přečká noc, do Larviku pak dorazí v pondělí v noci.

Cestu do přístavního města na jihu Norska si vybraly samotné hráčky. Přestože si na ni musely připlatit. "Doufám, že si to užijeme a nebudeme litovat, že jsme investovaly vlastní peníze. Těším se na zemi i na házenou. Jsem zvědavá, jak to tam vypadá, jak se trénuje. Bude to nová zkušenost," říká spojka Helena Štěrbová, nejzvučnější letní posila.

Trenér Poloz v Norsku jedenáct let působil, a má tak v zemi výborné kontakty. "Ale nemyslím si, že by odmítli podobnou žádost jiného českého týmu. Norové jsou naopak velmi vstřícní, házenou se snaží vyvíjet a všechny své poznatky rádi dávají do světa," poznamenal Poloz.

Zápas s Larvikem sehraje Zlín ve čtvrtek, následovat bude i společná večeře obou týmů. Ještě předtím si jeden z adeptů na český titul zahraje proti druholigovému týmu Gjerpenu, kde v minulosti působila Iva Zámorská a Erika Polozová Koberová, trenérova manželka.

Od pátku do neděle házenkářky sehrají v Larviku turnaj, v základní skupině budou mít za soupeře Stabaek (4. tým norské ligy), Tertnes (6.) a Fredrikstad (nováček). Ihned po turnaji vyrazí tým domů.

"V pátek před turnajem máme celé dopoledne volno. Doufám, že mi domácí tým pomůže naplánovat nějaký výlet," uvedl trenér Dušan Poloz, který s sebou bere všech dvaadvacet hráček. "Výsledkově se asi nedají od naší cesty očekávat nějaké zázraky. Ale jedeme za zkušenostmi a podívat se, jak se házená opravdu dělá," doplnil.