Z národní házené až do Ligy mistrů. Kašpárkovu kariéru nakopla náhoda

  11:59
Patří mezi velké házenkářské talenty nejen u nás, ale i v celé Evropě. Ve dvaadvaceti letech je Stanislav Kašpárek důležitým článkem reprezentace a k tomu načal už čtvrtou sezonu v Maďarsku, kde od letoška v dresu Szegedu poznává i Ligu mistrů. Přitom na začátku jeho kariéry byla náhoda a souhra šťastných okolností.
Český házenkář Stanislav Kašpárek při střelbě na dánskou branku.

Český házenkář Stanislav Kašpárek při střelbě na dánskou branku. | foto: Ivo Dudek/chf.cz

Na svět přišel v roce 1996 do rodiny, kde bylo házení míčem součástí DNA. Ostatně tak jako u většiny kluků ze Žeravic, vísky nedaleko Přerova, v níž žije sotva pět set obyvatel. Odpradávna se tu totiž hrávala národní házená, tedy jeden z předchůdců handballu, jak ho známe dnes a který se stal globálním sportem.

Žeravice byly v osmdesátých a devadesátých letech na vrcholu, několikrát se staly mistrem republiky a do této úspěšné éry se narodil malý Stanislav. „U nás hrála národní házenou celá rodina, v Žeravicích ani jiný sport není, takže to bylo přirozené. Začínal jsem v pěti šesti letech a hrával ji v mladších i starších žácích,“ vzpomíná na poměrně nedávnou minulost.

Ačkoliv mají oba sporty podobný základ, pravidly se dost liší. Třeba už jen tím, že branky na národní házenou jsou o poznání užší a zároveň vyšší, a hraje se výhradně venku. Hráči v poli se dělí na útočníky a obránce, přičemž obě skupiny mají na hřišti svůj vymezený prostor, kde se mohou pohybovat.

Plný stadion a zápas jako svátek

Kašpárkův otec a jeho bratr patřili k legendám Žeravic své generace. „Táta a strýc hrávali spolu v obraně. Rád na to vzpomínám a mám z toho jen ty nejlepší pocity. Žeravice tehdy byly na té nejvyšší úrovni v republice. Bylo mi kolem osmi let a vždy se mi vybaví, že chodilo hrozně moc lidí, snad na každý zápas byl stadion plný a pro tu malou vesnici to byl svátek. Byly to skvělé zážitky,“ líčí.

Roman Bečvář (vlevo) se snaží přihrát Stanislavu Kašpárkovi.

V roce 2008 se však žeravický klub rozhodl opustit národní házenou a přejít na handball. Bylo to velké dilema a ne každý příznivec souhlasil s odchodem ze sportu, který je sice sevřený v české kotlině, ale zato v něm Žeravice kralovaly. „Mnoho lidí, kteří byli zarytí národní házenkáři, na handball zanevřelo a nelíbilo se jim, že klub přešel. Ale mně a mé sestře, která hraje interligu za Olomouc, to stoprocentně pomohlo. Můžu jen poděkovat těm, kteří to schválili,“ říká otevřeně Kašpárek.

Ve dvanácti letech však musel zapomenout na všechny návyky a začít od nuly. „Rodiče mi jen řekli, ať to jdu určitě zkusit, že za to nic nedám. Ze začátku jsem to ne, že proklínal, ale nešlo mi to. Ne snad, že bych chtěl skončit, ale začátek po přechodu nebyl vůbec jednoduchý. Sice se to nezdá, protože se v obou sportech hází míč, ale je to úplně jiná hra. Tím, že všichni brání i všichni útočí, je to daleko náročnější na fyzičku. Bylo co dohánět,“ přiznává.

V devatenácti do Maďarska

Jeden rok odehrál v Žeravicích a pak začal dojíždět do nedaleké Olomouce. I ta mu však po dvou sezonách byla malá a přestoupil do vyhlášené líhně házenkářů v Zubří. „Ze začátku jsem pociťoval, že mám proti ostatním nedostatky. Dá se říct, že jsem to dohnal až v patnácti po příchodu do Zubří. Určitě mi chyběly ty první roky, ale kdybychom v Žeravicích přešli na handball o pět let později, už bych se na takovou úroveň nikdy nedostal. Ještě to bylo v pravý čas,“ přemítá.

Ještě jako vyhublý kluk v dresu mládežnické reprezentace.

Navíc se vytáhl do rovných dvou metrů a o šikovném levákovi se časem začalo mluvit v souvislosti s nejlepšími kluby v Evropě. Nakonec se rozhodl pro postupný krok v kariéře a v devatenácti letech odešel do maďarského Balatonfüredi. Bylo to jen sedm let poté, co s handballem začal.

I v neznámém prostředí se dokázal prosadit, naučil se složitou řeč a po třech úspěšných sezonách se v létě stěhoval do druhého největšího maďarského klubu v Szegedu. S ním ochutnává i nejkvalitnější soutěž v Evropě Ligu mistrů.

„Po třech měsících musím říct, že proti Balatonu je to velký skok nahoru. V maďarské lize hrávám kolem čtyřiceti minut, což je super a za to jsem rád. V Lize mistrů jsem zasáhl do několika zápasů a věřím, že to je jen otázka času, kdy budu hrát víc. Zatím je to ale jiná úroveň a musí mě na ni připravit,“ uvědomuje si Kašpárek.

Jednou chci zvednout pohár

Ve dvaadvaceti letech má ideální podmínky k růstu v kvalitním klubu a užívá si horkokrevné maďarské fanoušky. „Je to super! Při domácích zápasech nefandí jeden sektor, ale úplně všichni, takže tři a půl tisíce lidí. Navíc nám staví novou halu s kapacitou osm tisíc diváků, která bude hostit mistrovství Evropy za čtyři roky,“ vypráví nadšeně, i když zatím nemůže vědět, jestli si v ní sám zahraje. Smlouvu v Szegedu má totiž o rok kratší. „Klidně přijedu i jako soupeř, protože ta atmosféra stojí za to. Město úplně žije házenou, všichni se o ni zajímají.“

Ačkoliv v Maďarsku už zakořenil a přivykl i horkokrevným povahám místních lidí, nechce hádat ani plánovat, kam ho kočovný život profesionála zavede. Stále však touží splnit si velký sen. „Vždycky něco řeknu a jdu jinou cestou. V osmnácti jsem řekl, že bych chtěl jít do Kielu, a o rok později jsem se vydal na opačnou stranu do Maďarska. Můj sen je vyhrát Ligu mistrů a je úplně jedno, kde to bude. Žádný vytoužený tým nemám, ale chci jednou zvednout ten pohár nad hlavu,“ přiznává.

Ani v plných halách těch nejlepších klubů z Maďarska i celé Evropy při zápasech Ligy mistrů nezapomíná, odkud vzešel. Z venkovního žeravického stadionu, kde zkoušel jako kluk napodobovat svého tátu a ostatní místní legendy národní házené.

„Vždycky, když se dostanu domů a mám možnost, tak se s rodiči jedeme podívat do sousední Rokytnice, kde se stále hraje první liga. Na národní házenou jsem rozhodně nezanevřel, pořád ji sleduju, zajímá mě, kdo je mistr. Abych si sám zahrál, to by mi v klubu asi nedovolili, ale nějaké přátelské utkání, proč ne?“ nebrání se alespoň symbolickému návratu na začátek.

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Chytáš skvěle, ale střídáme tě! Boston v play off točí gólmany, legenda nechápe

25. dubna 2024  15:17

V nejdůležitější fázi sezony NHL chcete mít pevně danou kostru týmu. Hokejisté Bostonu na to ovšem...

Ostrava přivítá beachvolejbalisty. Na vítěze turnaje čeká unikátní trofej

25. dubna 2024  15:12

Dolní Vítkovice, někdejší průmyslový areál v Ostravě, bude od 5. do 9. června posedmé hostit...

Kometa si vybrala náhradu za Furcha, čeká na Stezkův návrat ze zámoří

25. dubna 2024  14:53

Náhradu za končícího Dominika Furcha, který má údajně namířeno do Mladé Boleslavi, si vedení...

Bayern při hledání trenéra oslovil Rangnicka. Chci to vůbec? reagoval

25. dubna 2024  14:50

V týdnu zašel trenér rakouské fotbalové reprezentace Ralf Rangnick za svazovým prezidentem Klausem...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...