Český házenkář Stanislav Kašpárek střílí na branku Španělska.

Český házenkář Stanislav Kašpárek střílí na branku Španělska. | foto: Reuters

První výhra nad Španělskem? Nesmíme se bát, velí Kašpárek před Eurem

  • 0
Pokud chtějí čeští házenkáři ve čtvrtečním úvodním utkání na Euru v Bratislavě obrat o body obhájce zlata Španělsko, musejí podle Stanislava Kašpárka všichni hráči podat výkon na hranici možností. Trenér Rastislav Trtík považuje za výhodu, že jeho svěřenci nemají co ztratit a málokdo od nich čeká výhru.

„Očekávám dobré utkání z obou stran a velmi rychlou házenou. Nesmíme se toho bát a musíme do toho jít po hlavě. Spousta hráčů, vlastně celý tým musíme hrát na hraně našich možností,“ řekl Kašpárek ČTK v on-line rozhovoru z dějiště základní skupiny Bratislavy.

„Šance je pokaždé, tu máme proti každému. Těch faktorů, abychom mohli vyhrát, se musí sejít několik. Ale řekl bych, že v těchto utkáních jsou vždy tím nejdůležitějším faktorem brankáři. Určitě je výhoda, že nemáme co ztratit. S tím do utkání jdeme a takhle chceme vystupovat i v naší skupině,“ podotkl Trtík, jehož svěřence vedle Španělska čekají v základní skupině ještě Bosna a Hercegovina a úřadující vicemistr světa Švédsko. Dál postoupí nejlepší dva celky.

Národní tým se Španělskem prohrál na předchozích dvou evropských šampionátech a favorita z Pyrenejského poloostrova v samostatné historii na velké akci ještě neporazil. 

„Máme s nimi velice špatnou bilanci, takže bych řekl, že je načase to obrátit v náš prospěch. Co je potřeba zlepšit? Plno věcí. Určitě se budeme soustředit spíše na naši než na jejich hru,“ poznamenal Kašpárek.

Podle Trtíka bude stěžejní vyrovnat se se španělskou defenzivou a následným rychlým přechodem do útoku. „Z toho, co jsem viděl, tak Španělé moc hru oproti předchozím šampionátům nezměnili, filozofie zůstala úplně stejná. Vycházejí z hodně pohyblivé a flexibilní obrany. Je úplně jedno, jestli hrají 0-6 nebo 1-5, což je ještě ofenzivnější a vytlačuje rozehrávku v podstatě až na vlastní půlku hřiště,“ uvedl Trtík.

„De facto pak vytvářejí takový kruh kolem hráče s míčem, kterému se odborně říká zónový presink. Pokud vy tuhle herní situaci nezvládnete, tak okamžitě kontrují do odkryté obrany a dávají branky. Takhle utekli už spoustě mančaftů, takhle si získávají ten rozhodující náskok,“ dodal Trtík.

Do bratislavské haly může po diváckých omezení proti koronaviru dva a půl tisíce příznivců a český trenér věří, že většina bude fandit jeho celku. 

„Na fanoušky se určitě těšíme. Doufáme, že bychom to mohli pojmout v podstatě jako domácí prostředí z pohledu historie a vývoje našich dvou států. V podstatě jsme doma, já tedy doma jsem určitě. Takhle to asi vnímá každý z našich hráčů,“ řekl Trtík, který se narodil v Košicích. 

,