Házenkářky Sokola Lázně Kynžvart

Házenkářky Sokola Lázně Kynžvart | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Házenkářky Kynžvartu zahajují přípravu. Jsme plni očekávání, říká trenér

  • 0
Byly sice nováčkem, ale házenkářky Sokola Lázně Kynžvart velmi mrzelo předčasné ukončení sezony v první lize, nejvyšší české soutěži. S o to větší vervou se dnes pouští do přípravy na novou. Jsou zdravě nažhavené ukázat, že na soutěž mají a možná i navíc.

Velmi je mrzelo, že byla soutěž ukončena v době, kdy byly na čtvrtém místě tabulky, a v přípravě na novou sezonu se vůbec šetřit nebudou.

„Budeme intenzivně pracovat na tom, abychom měli co nejlepší vstup do sezony. Navážeme na společnou část přípravy před dovolenou a na individuální během ní,“ prozrazuje trenér Peter Sabadka.

Sám si měl užívat dovolenou doma s rodinou na Slovensku, neužil si ani den. Místo toho prodělal těžkou operaci, ještě v pátek odpoledne byl v nemocnici v Trenčíně na kontrole.

Barbora Tesařová z Lázní Kynžvart (v popředí) střílí na branku Otrokovic.

„Dělali mi artroskopickou operaci kolene. Dávali mi antiseptické látky, měl jsem tam stafylokoka. Dostával jsem infuzi krve. Vytrpěl jsem si, trvalo to šest týdnů. Z toho dva ležel na ortopedii nemocnice v Trenčíně,“ popisuje kynžvartský trenér. Ještě minimálně šest týdnů bude brát hromadu antibiotik. Tréninky povede podpírán francouzskými holemi na jedné noze.

Zapojit víc realizační tým

„Přípravu mám na starosti, jen si budu muset zorganizovat svůj tým, aby mi byli víc k dispozici v tréninkovém procesu, aby mi pomáhali řešit věci. Organizačně je to vše na mě,“ říká.

Ač sám v problémech o hráčkách měl celou dobu přehled. Před dovolenou jim rozdal plány individuální přípravy. „Tu jsem konzultoval ze Slovenska z nemocnice. Dennodenně jsem byl v kontaktu s každou a konzultovali jsme a vyhodnocovali jednotlivé tréninkové úkoly.“

V pondělí se v kynžvartské sportovní hale Milana Prokeše začíná. Žádný volnější začátek, hned naostro a pojede se od podlahy.

„Chceme co nejvíc využít toho, abychom mohli kolektivně pracovat. Hráčky se těší a jsme plni očekávání. Udělaly velký kus individuální práce a těší na tu kolektivní,“ uvedl Sabadka.

Sám trenér půjde příkladem

„Nechci svoje zdravotní problémy povyšovat nad zájmy klubu, nemám to lehké, ale bojuji a budu s tím bojovat. Nechci připravit děvčata o možnost, že začneme a budeme trénovat společně. Dokonce jsem odmítl rehabilitaci, protože ta měla končit až dnes a dělám si rehabilitaci individuálně. Chci se jim plnohodnotně a stoprocentně věnovat,“ burcuje. Vše proto, aby byli připraveni na herní přípravu, která bude náročná.

Začínají doma už příští týden, 5. a 6. srpna přijede do Lázní Kynžvart na sparingový dvojzápas DHC Slavia Praha, druhý celek české části ligy. „Vyšli jsme vstříc Slavii. Jsme velmi šťastni, že vicemistr Čech přijede do Kynžvartu, je to historická událost,“ míní kouč.

Následovat bude cesta do Zlína. „Budeme tam mít herní soustředění a odtud cestovat za soupeři, protože tam je bašta Mol ligových týmů,“ prozrazuje Sabadka.

Hned 8. srpna dopoledne hrají v Hodoníně s loňským rakouským mistrem Atzgersdorfem a odpoledne s domácím Hodonínem, který jim umožní tuto konfrontaci ve své hale. Následující den cestují do Ostravy na dvojutkání se Sokolem Poruba. Potom následuje další série dohodnutých zápasů s družstvy Olomouce a Veselí nad Moravou.

Vrátí se domů a čeká je přípravný zápas se Sokolem Písek, dvě odvety na Slavii Praha a srpen zakončí zápasem s novým účastníkem Mol ligy DHC Plzeň, který v nedokončené sezoně první ligy vedl tabulku.

„Herně velmi pestrý, velmi náročný program, nemáme ani jeden lehký zápas, nemáme soupeře našeho kalibru. Jdeme se konfrontovat, a zejména aby se děvčata učila zvládat těžké zápasy. Jsou to pro nás, zatím, soupeři vyššího levelu, ale od těch se nejvíce naučíme,“ říká kynžvartský kouč.

Současná pandemická situace ovšem může plány pozměnit. Nic není jistého. Vždyť momentálně je třeba účastník Mol ligy z Písku v karanténě. „Doufám, že nám to nezkomplikuje a nezdramatizuje naše úsilí. Jsme opravdu natěšeni do sezony a na práci,“ dodává trenér házenkářek Sokola Lázně Kynžvart Peter Sabadka.

V Kynžvartu posilují kádr, zatím jsou tři nové hráčky

Ke svým cílům a stoupání do většího povědomí házenkářské veřejnosti potřebují v Kynžvartu posilovat a doplňovat kádr. Tím také zvyšovat konkurenci a kvalitu celého týmu. Se startem přípravy vítají tři nové hráčky.

Veronika Dvořáková
S házenou začínala v Chebu, odkud pochází. Současně s tím chodila na gymnastiku. Nedávno úspěšně dokončila maturitní zkoušku na sportovním gymnáziu v Mostě, kde dosud hrála, a nyní se hlásí na vysokou školu. „Je to komplexní hráčka, kterou potřebujeme v útočné a hlavně v obranné fázi hry. Má všechny předpoklady být dirigentkou družstva. Má zkušenosti i z Mol ligy, spolupracovali jsme spolu i v Mostě, znám její kvality a schopnosti, které by mohla dát družstvu. Je to obrovská posila, kterou jsme si přáli,“ charakterizuje novicku v kynžvartském kádru trenér Peter Sabadka.

Annamaria Patrnčiaková
Pochází ze Šuran, jižní Slovensko, kde žije její rodina. Házenou hraje od šesti let, v mládí se věnovala i dalším sportovním aktivitám. Postupem času se to vytříbilo a zůstala u házené. V patnácti se rozhodla pro sportovní gymnázium v Trenčíně zaměřené na házenou. Byla tam šest let, následovaly Michalovce, Zlín, Hodonín a Olomouc. „Její přednosti jsou střelecké, dlouhodobě je v interlize jedna z lepších střelkyň. Je sice křídlo, ale my ji budeme využívat i na postě spojky. Čekáme, že nám zefektivní útočnou fázi hry,“ vypočítává kynžvatský kouč důvody jejího příchodu.

Adéla Srpová
Tato mladá brankářka je na hostování z Mostu, ostatně jako dvě její spoluhráčky. „Věkem ještě dorostenka, ale hráčka s obrovským potenciálem. Vyztuží nám brankářský post se Žaklin Mirkovič a Martinou Hrbkovou,“ věří trenér Peter Sabadka.