Česko - Rusko, ilustrační foto

Česko - Rusko, ilustrační foto | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Ruští házenkáři ladili formu na boj o MS až v Makedonii

  • 0
Poněkud netradiční místo pro závěrečnou přípravu na zápasy s Českou republikou zvolili ruští házenkáři. Tréninkový tábor rozbili začátkem týdne v makedonském Skopje, právě odtud se ve čtvrtek přes letiště v nedaleké řecké Soluni vydali do Prahy. Na západ Čech dorazili večer, v pátek dopoledne mají jen lehký trénink a večer od 20 hodin začíná v městské hale na Slovanech první zápas.

Odveta se hraje v úterý v Permu, jeden z týmů oslaví postup na MS. „Jsme připraveni, chceme Čechy zlomit,“ prohlásil v rozhovoru pro web ruské házenkářské federace Gleb Kalaraš, hvězda bundesligového Magdeburgu.

Trenér Eduard Kokšarov, který už byl asistentem předchozího španělského kouče Davida Camary (ten zamířil k reprezentaci Egypta), volil opatrnější slova. I když má ve výběru borce z německé bundesligy, ale také z klubů ve Francii, Maďarsku, Polsku, Makedonii, Rumunsku, na Ukrajině a samozřejmě z ruské ligy.

V nominaci nakonec je i Horákův spoluhráč z Brestu Alexandr Škurinskij. „Chtěl jsem, aby kluci byli maximálně koncentrovaní. Připomněl jsem jim, kolik už jsme udělali práce, abychom došli k tomuto dvojzápasu a měli šanci dostat se zpátky mezi elitu,“ věří Kokšarov, dříve nejlepší střelec v historii ruské reprezentace, že si hráči vezmou jeho slova k srdci.

Rusové totiž chyběli na lednovém Euru v Chorvatsku a na rozdíl od Čechů museli do baráže projít kvalifikací, ve které nezaváhali. Mimo jiné vyřadili Slovensko. Přitom Rusové jsou dvojnásobnými mistry světa a olympijskými vítězi ze Sydney 2000, ještě o čtyři roky později přivezli z Atén bronz. To je jejich poslední výrazný úspěch. Není divu, že chtějí zpátky na výsluní. Ale i Češi už vědí, jak chutná vítězství nad takovým gigantem. V dubnu 2007 porazil Rusko v nové O2 (Sazka) Areně tým kouče Pavla Pauzy, ve kterém už tehdy byli Petr Štochl a Pavel Horák.

Pak přišlo zklamání v kvalifikaci o světový šampionát 2013, kde český celek doma nenavázal na jednogólovou porážku venku a byl vyřazen. Ale poslední vzpomínka je zase radostná. Na mistrovství světa 2015 v Kataru čeští házenkáři vyhráli s Ruskem zápas o umístění 32:30 a následně získali Prezidentský pohár.

Kdo se bude radovat teď?


Témata: reprezentace