Česko: Karel Nocar

Česko: Karel Nocar - Český házenkář Karel Nocar oslavuje branku vstřelenou do sítě Egyptu. | foto: Hannibal Hanschke, Reuters

První utkání bude hodně důležité, ví Nocar

Stavanger - (Od zvláštního zpravodaje iDNES.cz) - Klíčové utkání. Velmi často opakované slovní spojení vyslovované v souvislosti se startem českých házenkářů na ME v Norsku. Karel Nocar připouští, že první zápas bude hodně důležitý. Zároveň upozorňuje na skutečnost, že Slovinsko přijelo na turnaj ve velmi silné sestavě.

První trénink ve Stavangeru absolvovali házenkáři ve středu večer, přibližně v době dnešního zápasu. Po únavné cestě z Islandu jim přišel trénink vhod.

"Přijeli jsme až odpoledne, takže jsme se rozkoukávali," popsal spíše lehčí tréninkovou jednotku zkušený křídelní reprezentat francouzského klubu Chambéry Karel Nocar. "Ráno jsme vstávali o něco dřív, takže jsme se snažili vytřepat únavu a co nejlépe se připravit na první utkání."

"Potřebovali jsme si některé věci osahat. Například jak se balon odráží od sítí za brankami. To je důležité pro gólmany, aby mohli rychle rozehrávat rychlý útok, který chceme hrát," dodal Nocar.

Hráči si po příchodu na hřiště pozorně prohlíželi Stavanger Idrettshall, ve které odehrají minimálně tři, ideálně šest utkání.

"První dojem z haly je, že je velká. Důležité bude, aby přišli diváci, aby tady byla nějaká atmosféra. Ale jinak je ta hala pěkná," ohodnotil prostředí Nocar. "Výhodou také je, že hala je hned vedle hotelu. To nám umožní podívat se na utkání ostatních soupeřů."

Po fyzicky náročném soustředění v Nymburce odehrála reprezentace dvě utkání na Islandu. S jakou formou dorazil tým na mistrovství? "V obou přípravných zápasech na Islandu jsme sice prohráli, ale dají se z toho vytáhnout pozitivní věci," přemýšlí nad odpovědí český univerzál.

"V obou zápasech jsme na začátku předváděli velmi dobrou obranu. Tvrdou, agresivní. Bohužel nám to vydrželo zhruba první poločas prvního zápasu a asi dvacet minut ve druhém zápase. To bychom si měli přenést do turnaje a vydržet to hrát celých šedesát minut."

Přestože by měli být Slovinci v porovnání s olympijskými vítězi z Chorvatska a vicemistry světa Poláky přijatelnějším soupeřem, nevstupují čeští hráči do zápasu jako favorité. Slovinci totiž přivezli do Norska jedno z nejsilnějších družstev ve své historii.

"Se mnou hraje jejich pravá spojka Jure Natek, který říkal, že se vyměnili trenéra. Díky tomu se jim vrátili někteří kvalitní hráči, například Aleš Pajovič nebo Roman Pungartnik," přikyvuje Nocar.

"Viděli jsme video, jak hráli přípravné zápasy proti Slovensku, kdy jednou prohráli a jednou vyhráli. Ale turnaj začíná naostro až ve čtvrtek večer," nechce z výkonu soupeře dělat předčasné závěry.

"První zápas je pro každého vždy specifický a pro nás bude hodně důležitý," uzavírá Nocar.