Michal Tonar z Plzně při střelbě v utkání proti Frýdku-Místku.

Michal Tonar z Plzně při střelbě v utkání proti Frýdku-Místku. | foto: Milena Sojková, MAFRA

Tonar syn se trefil sedmkrát, jeho Plzeň si veze výhru ze Zubří

  • 0
Po zápase přišel k lavičce házenkářů Zubří, sedl si vedle svého otce a pár minut si povídali. Spojka Talent týmu Plzeňského kraje Michal Tonar právě v tu chvíli pokořil svého otce, kouče Valachů. Západočeši v zuberské hale ve druhém kole extraligy slavili vítězství 32:26 a Tonar mladší k němu přispěl sedmi brankami. Hned pětkrát byl neomylný jako exekutor sedmimetrových hodů.

„Plnil svoji funkci na hřišti a myslím si, že dobře. Odehrál slušné utkání a doma to večer ještě probereme,“ popisoval otec Michal Tonar, který se v létě z plzeňské lavičky přesunul právě do Zubří.

Jeho syn totiž po utkání zůstal s rodiči, se spoluhráči se domů nevracel. „Řekl jsem mu, že tady může zůstat, jen když vyhrajeme,“ usmíval se Petr Štochl, jeden z trenérů plzeňského týmu.

Zubří přitom začalo dobře, vedlo po čtvrt hodině 8:6, jenže pak hosté zaznamenali šňůru pěti branek v rozmezí pouhých čtyř minut a domácí od té chvíle už jenom dotahovali. „Škoda že jsme se nedokázali vyvarovat chyb, protože zkušený soupeř nás za každou trestal,“ posteskl si Tonar starší.

„Minimálně v první půlce to byl typický zápas v Zubří. Výborný soupeř s enormním nasazením, s chutí se porvat o výsledek. Proto to bylo pro nás hodně těžké,“ mínil jeho protějšek Štochl.

Jeho týmu skvěle vyšel i vstup do druhého poločasu. Když ve 38. minutě Tonar prostřelil střelou o zem domácího gólmana Malinu, odskočil Talent na skóre 14:20. Zubří navíc chrlilo jednu technickou chybu za druhou, přihrávky často končily na rukou hostů a ti se dostávali jednoduše do brejků. „Tahle fáze zápasu rozhodla o konečném výsledku,“ souhlasil Štochl.

„V euforii jsme vydrželi hrát jen prvních patnáct, dvacet minut. Potom jsme začali kupit chyby, takže jsme od té doby neustále jenom dotahovali. Ale určitě není důvod, aby kluci seděli v šatně s hlavami dole,“ burcoval kouč Tonar.

Zatímco Plzeňané vyhráli i druhý zápas v sezoně, Zubří na první body stále čeká. Po porážce v Brně neuspělo ani doma proti Talentu. „Mrzí mě 32 inkasovaných branek. Ale jsem optimista. Do budoucna vidím velký potenciál tohoto týmu. Zbývá jen trochu trpělivosti, aby kluci získali zkušenosti. V základní sestavě máme tři dorostence a pět borců, kteří skončili v dorostu. To je půlka mančaftu,“ konstatoval Tonar.