Český házenkář Ondřej Zdráhala (v bílém) střílí přes Zlatka Horvata u...

Český házenkář Ondřej Zdráhala (v bílém) střílí přes Zlatka Horvata u Chorvatska. | foto: Reuters

Zdráhala jako první český házenkář vyhrál anketu měsíce EHF

  • 0
Ondřej Zdráhala byl jako první český házenkář vyhlášen hráčem měsíce v anketě evropské federace EHF. Čtyřiatřicetiletý kapitán reprezentace byl oceněn za výkony na lednovém mistrovství Evropy v Chorvatsku, kde se stal nejlepším střelcem.

Za listopad a prosinec minulého roku získala jako první Češka v historii tuto cenu opora národního týmu Iveta Luzumová a nyní ji napodobil Zdráhala v mužské kategorii. Spojka švýcarského St. Gallenu neskrývala překvapení, že je prvním českým vítězem ankety, která se vyhlašuje od ledna 2016.

„Ani Filip Jícha?“ připomněl Zdráhala na webu EHF někdejší oporu národního týmu a nejlepšího házenkáře světa za rok 2010, který na podzim ukončil kvůli vleklým zdravotním problémům aktivní kariéru. „Teď uvidíme, který Čech titul získá v únoru,“ dodal Zdráhala s úsměvem.

Český kapitán dal na Euru v Chorvatsku 56 gólů a suverénně ovládl tabulku kanonýrů. Na pomyslnou střeleckou korunu na evropském šampionátu dosáhl jako třetí Čech v historii. V roce 1998 kraloval kanonýrům nynější trenér národního týmu Jan Filip, v roce 2010 byl nejlepší Jícha.

Zdráhala pomohl českému týmu v Chorvatsku k nečekanému šestému místu, jímž reprezentanti vyrovnali historické maximum. „Moje góly možná byly jedním ze základů úspěchu, ale celý výsledek, kterého jsme v Chorvatsku dosáhli, byl týmový. Vděčíme za to obrovskému týmovému duchu, který jsme tam ukázali,“ dodal Zdráhala.