Mostecká házenkářka Michaela Borovská dává gól  (ilustrační snímek).

Mostecká házenkářka Michaela Borovská dává gól (ilustrační snímek). | foto: Ondřej Bičiště, MF DNES

Slzavé entrée mosteckých Andělů: Švédky rozhodly v poslední minutě

  • 0
Smolný rozlet Černých andělů do skupinové fáze evropského Poháru EHF. Mostecké házenkářky týraly švédský Höörs, vedly až o šest gólů, jenže domácí hráčky v závěru převrátily na 28:27.

„Nešťastnější zápas už jsme snad ani odehrát nemohli,“ posteskl si na klubovém webu mostecký trenér Peter Dávid. „Soupeř poprvé vedl prakticky až v poslední minutě. Bohužel závěr ovlivnila řada nepříznivých okolností včetně zranění Markéty Jeřábkové, které, doufejme, nebude nijak závažné.“

Česká reprezentantka Jeřábková přitom zářila, se čtrnácti brankami byla nejlepší kanonýrkou zápasu. Hlavně díky jejímu střeleckému apetitu a čárům Dominiky Müllnerové v brance Andělé ovládli 1. poločas 14:10, při vstupu do druhého navýšili náskok o další dvě trefy. A ještě čtyři minuty před koncem vedli hosté 26:24. Vítěznou trefu obstarala Emma Lindqvistová. „Bohužel je to sport, ve kterém neplatí žádná spravedlnost, takže lépe připravenému týmu nakonec nepřálo štěstí,“ štvala Dávida krutá porážka.

Svoje družstvo chválil za vynikající výkon v 1. půli, tempo ve druhé už neudrželo. „Ztratili jsme náskok a ukázalo se, že soupeř je silově někde jinde. Možná jsme také trochu zaplatili daň z nezkušenosti, ale nic to nemění na tom, že jsme po většinu utkání byli lepším týmem,“ trval si Dávid na svém.

Střet českého a švédského mistra se neodehrál na palubovce Höörsu, nýbrž ve větší hale ve 25 kilometrů vzdáleném Eslövu. Sobotní bitva žhavila víc než tisíc diváků.

A domácí trenér Ola Mänsson uznal: „Remíza by byla spravedlivá. Ale nikdy jsem nepřestal věřit ve vítězství, závěr byl impozantní. Získali jsme dva klíčové body, jenže příště musíme hrát lépe.“

Kapitánka švédského týmu Sofia Hvenfeltová své soupeřky ocenila. „Hráčky Mostu byly dobré. A my spálily až moc šancí. Měly jsme i štěstí, ale nakonec se ukázala síla a morálka družstva, ta je mimořádná,“ pochvalovala si.

V sobotu se Černí andělé poměří ve své hale s norským Larvikem, který včera ve své úvodní partii porazil na domácí půdě Zalau 28:23 po poločase 15:7. Devíti góly se před 899 fanoušky blýskla Kristine Breistölová. Z každé ze čtyř čtyřčlenných skupin Poháru EHF postoupí do čtvrtfinále nejlepší dva týmy.