Česko: Karel Nocar

Česko: Karel Nocar - Český házenkář Karel Nocar oslavuje branku vstřelenou do sítě Egyptu. | foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Nocar: Teď si půjdeme za svými sny

  • 1
Brémy - (Od zvláštního zpravodaje MF DNES) - Pot z něj tekl proudem, hlas měl ochraptělý, ale zářil štěstím. "Únava? Kdepak, cítím se suprově," hlaholil Karel Nocar po vítězství českých házenkářů nad Egyptem v základní skupině mistrovství světa v Brémách 31:30.

Tým byl téměř u dna, v zápase pravdy prohrával už o čtyři góly, ale nakonec hráči slavili postup mezi nejlepších 12 týmů na šampionátu.

"Udělali jsme z toho nervy, přesně to jsme nechtěli. Otočit takový zápas nebylo jednoduché, klobouk dolů před celým mančaftem. Jsem přesvědčený, že tenhle zápas nám hodně pomůže," prohlásil devětadvacetiletý Nocar, křídlo francouzského Chambéry.
 
Proč jste ve druhém poločase Egypťany pustili do čtyřbrankového vedení?
Oni vydrží fyzicky tři čtvrtiny zápasu, to se nakonec i vyplnilo. Zkoušeli jsme je utahat dřív, ale v naší hře byla spousta chyb, nedávali jsme góly. V závěru jsme všechno vsadili na rychlý přechod do útoku, šli jsme do toho naplno. A povedlo se. Jen škoda, že jsme to úplně na konci neuklidnili, když jsme skóre otočili.
 
Nespoléhali jste až příliš na to, že soupeř ve vysokém tempu nevydrží až do konce?
Takhle to nebylo. Měli jste vidět atmosféru v kabině před zápasem. To byla bouře! Říkal jsem, že s Egyptem to bude válka, a taky byla. Motivovaní jsme byli perfektně. Ale je to sport a míč kulatý, všechno nejde podle vašich představ. O to víc mě těší, že jsme ukázali sílu mančaftu. Dlouho jsme byli dole, ale nevzdali to.
 
Střelecky se překvapivě nedařilo obvyklým oporám. Ani vám, ani Filipovi nebo Juříčkovi. Proč?
Možná proto, že jsme tak strašně chtěli. Každý z nás do toho šel absolutně naplno, včetně mě. Když pak spoluhráči vidí, že nic neflákáte, odpustí vám neproměněný náskok. Řekne se: nevadí, jedeme dál, pomůžem si všichni. Kdybych byl ležérní, pak je to o něčem jiném.

Českým fanouškům v hale i doma u televize jste připravili hodně nervů.
To je mi jasný (smích). Ti, co byli tady v hale, si zaslouží obrovskou pochvalu. Už při rozcvičování je bylo slyšet, moc nám pomohli.

Zvládli jste nejtěžší úkol, postup ze základní skupiny. Neuspokojí se tým, nesleví ze svých plánů?
Cítíme úlevu. Kdybysme prohráli, byl by konec. První povinnost je za námi, teď si tenhle mančaft tvrdě půjde za svými sny. Čekají nás jen samé těžké zápasy, ale těšíme se na ně.

Ten první proti mistrům světa ze Španělska hned v pondělí.
Čas tady plyne rychle, ale chceme si chvilku užít tu euforii z postupu. Pak se uklidníme, připravíme na Španěly... Jsou favorité, jeden z nejlepších mančaftů na světě. Může to být naše výhoda, protože na ně bude větší tlak. Chceme ten zápas vyhrát a udělat ho hodně zajímavý.