Na Čechy se chystá pět tisíc diváků

Tunis - Sněhovou bouři za sluneční paprsky vyměnili čeští házenkáři při svém novoročním přesunu do Tunisu, dějiště mezinárodního turnaje LG Handball Tournament. Své účinkování na kvalitně obsazeném klání zahájí v pátek večer duelem proti domácímu týmu.

Jména dalších soupeřů mají velký zvuk, Češi se utkají ještě s Francií a Švédskem. "Je to skvělá příležitost hráče prověřit a odhalit chyby," říká trenér Rastislav Trtík.  

Česká výprava odcestovala na Nový rok, tedy 1. ledna letecky z Prahy. Již pár hodin po přivítání nového roku vyrazila moravská skupina šestnácti členů týmu-hráčů a vedení družstva, autobusem z Frýdku-Místku.

Přesun do Prahy na letiště byl trochu dramatický, protože příval nového sněhu částečně zkomplikoval celou cestu. V Praze se k týmu připojilo zbývajících pět hráčů a letadlo Tunis Air odstartovalo z ruzyňského letiště ve 12.50.

"Přesně po dvou hodinách letu nás přivítalo mnohem vlídnější počasí na africkém kontinentu. Polojasné počasí, sluníčko a hlavně teplota 17 stupňů nad bodem mrazu vyloudily na tvářích unavených hráčů úsměv a dobrou náladu.

Po půl hodině cesty autobusem jsme byli ubytování na břehu Středozemního moře v hotelovém komplexu Le Palace. Po obědě a krátkém odpočinku jsme vyrazili na trénink do haly, ve které se tento turnaj bude hrát," popisoval první dojmy z Tuniska Libor Kulig, technický vedoucí mužstva. 

Tamní hala je známá mnohými mezinárodními sportovními i kulturními akcemi. Kruhové hlediště pro pět tisíc diváků jim umožňuje výborný přehled o dění na hřišti a pořadatelé slibují, že na všechna utkání bude hala zaplněna.

O házenou je v Tunisu velký zájem, což dokazuje i přidělení pořadatelství MS v házené v roce 2005.

"Po našem příjezdu do haly jsme měli možnost krátce shlédnout trénink národního týmu Tuniska. Toto družstvo je složeno převážně z hráčů domácí ligy, ale hraje v něm i několik házenkářů, kteří jsou oporami evropských klubů. Za všechny snad jen jedno jméno, levoruký ´bombarďák´ francouzského vítěze Ligy mistrů - celku Montpellier HB, Sioud Sohbi," upozornil Kulig.

"Po tréninku jsme se přesunuli do hotelu, kde družstvo po večeři shlédlo video z utkání České republiky a Tuniska na turnaji ve Švýcarsku. V pátek 2. ledna hrajeme od 18 hodin právě s národním týmem Tuniska první utkání.

Všech šestnáct hráčů národního týmu je zdravotně v pořádku a po dopoledním tréninku nemusí mít trenér Trtík obavy se sestavou, protože pořadatelé přišli s nabídkou, že v utkání může být nominováno všech šestnáct hráčů. To je pro naše družstvo výhodou, můžeme si tak ověřit herní možnosti a kvality celého družstva," doplnil Libor Kulig.

V sobotu a v neděli v 16.00 následují utkání proti Francii a mistrům Evropy ze Švédska. Po turnaji se česká výprava přesune do Hammametu, kde absolvuje ve dnech 5. - 7.ledna krátké herní soustředění. V jeho závěru sehrají Češi ještě jedno přípravné utkání s národním týmem Tunisu. Návrat do České republiky je naplánován na 8.ledna.

Příprava na mistrovství Evropy však pokračuje v rychlém sledu a reprezentanti odlétají již 11. ledna na další silně obsazený mezinárodní turnaj, tentokrát do norského Oslo, kde ve dnech 12. - 14.ledna sehrají tři těžká utkání s Portugalskem, Norskem a Tuniskem.

ČESKÁ NOMINACE NA TURNAJ V TUNISKU
Brankáři:
Radek Musil (Frýdek-Místek), Martin Galia (Redbergslids IK - Švéd.).
Spojky: Michal Brůna (Karviná), Milan Berka (Frýdek-Místek), Daniel Kubeš (Drott Halmstad - Švéd.), Karel Nocar (Chambéry - Fr.), Alexandr Radčenko (Conversano - It.), Jaroslav Zemánek (Dukla), Filip Jícha (St. Gallen – Švýc.), Roman Farář (Krems – Rak.). 
Křídla: Tomáš Heinz (Karviná), David Kalous, Michal Kraus, Martin Toms (všichni Frýdek-Místek).
Pivoti: David Juříček (Istres – Fr.), Petr Hrubý (Dukla).

PROGRAM TURNAJE
2. 1. (18.00): Tunisko - Česko
2. 1. (20.00): Švédsko - Francie
3. 1. (16.00): Francie - Česko
3. 1. (18.00): Švédsko - Tunisko
4. 1. (16.00): Česko - Švédsko
4. 1. (18.00): Francie - Tunisko