Kateřina Kostelná z Mostu (vpravo) brání protihráčku z Györu v utkání Ligy...

Kateřina Kostelná z Mostu (vpravo) brání protihráčku z Györu v utkání Ligy mistryň. | foto: Ondřej Bičiště, MF DNES

Školení od Györu. Most nejlepšímu týmu planety nedokázal vzdorovat

  • 1
Zelený hrom udeřil i do Černých andělů. Mostecké házenkářky při své domácí premiéře v Lize mistryň nestíhaly maďarskému Györu, který vyhrál poslední tři ročníky soutěže. Nejlepšímu týmu planety se uklonily 21:46.

„Je těžké připravit se asi na 14 nejlepších hráček světa. Když jsme dokázali ubránit jednu, předala míč další, ta další, ta další, až byla jedna sama a dala gól,“ řekl jeden z mosteckých trenérů Ondřej Václavek.

V chomutovské hokejové aréně, kde Černí andělé našli azyl kvůli své nevyhovující hale, i tak domácí po výprasku sklidili ovace ve stoje. Stadion zaplnilo 2 784 fanoušků.

Od začátku dominoval multikulturní soubor z Maďarska. První dva góly dal do minuty, domácí trenér Jiří Tancoš si už v 10. minutě za stavu 3:10 bral druhý oddechový čas.

Györ se prosazoval ze všeho, z dálky, z prohozů na pivota, z křídla, po individuálních průnicích, trefoval prázdnou branku přes celé hřiště, když Most sáhl ke hře bez gólmanky. Úspěšnost střelby byla dechberoucí, celkově skoro sedmdesátiprocentní. Andělé postupně setřásli nervozitu a manko -13 stáhli do poločasu na 10. Každý zásah proti superfavoritkám slavili, jako by byl vedoucí.

Po přestávce pětinásobné vítězky Ligy mistryň v sestavě s českou reprezentantkou Janou Knedlíkovou nepolevily, naopak ještě přidaly, skoro osm minut nedovolily Mostu gól a dál ho školily.

Aréna se bavila házenou, zelenobílý kotel Györu vyvěsil vlajku s nápisem Zelený hrom, na tři stovky Maďarů neúnavně mávaly šálami, zpívaly, skandovaly, bubnovaly, poskakovaly. „Fanoušci si to užili a naše holky to ani na minutu nezabalily,“ pochvaloval si Václavek.

Andělé sklidili pochvalu od evropského giganta. „Most má mladý, ale výborný tým, který hraje rychlou házenou. V budoucnu je čeká hodně úspěchů. Začátek zápasu byl klíčem, v útoku jsme předvedli jeden z nejlepších výkonů v nové sezoně,“ tvrdil Gábor Danyi, kouč Györu.

Desetigólová norská hvězda Stine Bredal Oftedalová přidala: „Nepotkaly jsme tolik soupeřů, kteří tak hodně běhají, byla to pro nás výzva.“

V neděli Most nastoupí opět v chomutovském azylu, vyzve švédský Sävehof, který v sobotu podlehl doma slovinskému Mercatoru 21:25. Mezitím si Andělé ve středu odskočí v rámci interligy do Hodonína.

Házenkářská Liga mistryň - 2. kolo základní skupiny D

Baník Most - Györ 21:46 (13:23) Nejvíce branek: Zachová 5, Šustková a Borovská po 3, Kostelná, Stříšková a Mikulčíková po 2 - Oftedalová 10, Amorimová a Hansenová po 7, Nze Minková 6.

Sävehof - Krim Mercator 21:25 (10:13)

Tabulka

Tým Z V R P S B
1. Györ 2 2 0 0 81:44 4
2. Krim Mercator 2 1 0 1 54:52 2
3. Most 2 1 0 1 52:75 2
4. Sävehof 2 0 0 2 44:60 0