Michal Brůna v dresu Karviné.

Michal Brůna v dresu Karviné. | foto: Jiří Seidl, MF DNES

Trenér jsem být nechtěl, říká nový kouč karvinských házenkářů Brůna

  • 0
Michal Brůna, někdejší reprezentant, bude i v příští sezoně ve svých 42 letech na soupisce házenkářů Baníku Karviná. Ale... Nově bude především hlavním trenérem extraligového týmu.

Ve funkci nahradil Marka Michaliska, který se už věnuje pouze práci manažera klubu. „Skloubit obě tyto činnosti je složité,“ potvrdil Michalisko. „Tím, že budu pořád na soupisce, budu strašit kluky,“ usmál se Michal Brůna. „Ale doufám, že se na hřiště dostanu jen výjimečně, že se nám budou vyhýbat zranění.“

Házenkáře Karviné bude trénovat Brůna, příležitostně může i hrát

Brůna, který během kariéry hrál ve Francii, Německu a Polsku, vedl Karvinou v několika zápasech už v minulé sezoně, která kvůli pandemii covidu-19 skončila předčasně. To zaskakoval za Michaliska, jenž kvůli trestu za kritiku rozhodčích nesměl na lavičku. „Teď budu mít větší přehled, protože zatím jsem byl hlavně hráč. Bude to více v klidu,“ řekl Michal Brůna.

Přitom trenérem vůbec být nechtěl. „Tvrdil jsem, že jím nikdy nebudu, když jsem ten trenérský job sledoval,“ přiznal. „Postupně se ale něco začalo lámat. Zkusil jsem kluky trénovat v Německu, bylo to na tři zápasy, když klub (Rostock) vyhodil trenéra. A další půlroční záskok jsem absolvoval v Polsku.

To bylo ve Štětíně. „Tam mě chytlo prodávat zkušenosti dál, což vyústilo v minulých třech sezonách po mém návratu do Karviné,“ dodal Brůna, který má z Německa trenérskou licenci B. Českou jedničku si musí dodělat.

Z Karviné odejdou Jan Zbranek, Marek Monczka, Radim Chudoba a Roman Čosik, vesměs opory. „Je to i z ekonomických důvodů,“ připustil Brůna. „Rozpočet na áčko musíme trochu osekat. Ale příležitost dostanou karvinští odchovanci.“ Na levém křídle ještě dorostenec Petr Široký a na pravém Miroslav Halama.

„Po zdravotní pauze se vrátí Marek Drzyzga a na spojkách dostanou větší příležitost mladíci Matěj Nantl, Artur Urbanski a Jakub Flajsar. Doplní je Slávek Mlotek, který se vrátí z Dessau,“ uvedl Michal Brůna. „K tomu jednáme o příchodu dvou hráčů, ale jejich jména ještě nemohu prozradit.“