České házenkářky slaví postup na mistrovství Evropy.

České házenkářky slaví postup na mistrovství Evropy. | foto: Ondřej Bičiště, MF DNES

Házenkářky čeká v základní skupině ME Norsko, Rumunsko a Německo

  • 1
Na posledních dvou velkých akcích se české házenkářky probily z těžké základní skupiny, stejný úkol na ně čeká i na přelomu listopadu a prosince na mistrovství Evropy ve Francii. O tři postupová místa budou bojovat v Brestu s obhájkyněmi zlata Norkami, Rumunskem a Německem, rozhodl pařížský los.

Svěřenkyně trenéra Jana Bašného byly před losem nasazeny ve čtvrtém koši spolu s Polskem, Chorvatskem a Slovinskem. Měly tak jasno, že s žádným z těchto týmů se ve skupině nepotkají. A další jistotou bylo, že jim los přisoudí silné protivníky.

Stalo se. Norsko je v poslední době vládcem ženské házené. Seveřanky vyhrály šest z posledních sedmi evropských šampionátů, na loňském mistrovství světa skončily druhé a z předchozích tří olympiád mají dvě zlata a předloňský bronz.

Systém turnaje

Evropský šampionát začne 29. listopadu a vyvrcholí 16. prosince. První tři týmy z každé ze čtyř čtyřčlenných skupin postoupí do další fáze. Ze dvou šestičlenných skupin pak vzejdou čtyři semifinalistky.

Češky se s Norkami naposledy utkaly vloni na světovém šampionátu a utrpěly debakl 16:34. S vládkyněmi ženské házené se poměřily i na minulém Euru a v nadstavbové skupině prohrály 24:35.

Těžkými soupeři budou i další dva týmy ve skupině. Rumunky skončily na posledním evropském šampionátu páté, na loňském MS obsadily desáté místo a v roce 2015 získaly mezi elitou bronz. Také na Rumunky narazil český celek na předchozích dvou velkých turnajích - vloni na MS je porazil 28:27, naopak o rok dříve podlehl 28:30.

Německo obhajuje na evropském šampionátu šestou příčku, na loňském mistrovství světa skončilo dvanácté, tedy čtyři pozice za českým celkem.

„U Norek je to jasné, s těmi nemáme moc dobré zkušenosti, ale to nemá nikdo. Na Rumunky máme teď velmi dobré vzpomínky, takže proč ne? A německý tým prochází přestavbou, takže i tady musím říct - proč ne? Není to nakonec až tak nejhorší los, jak by se na první pohled mohlo zdát,“ řekl pro svazový web Bašný.

„Možná byli ve hře snazší soupeři, ale to je teď jedno. Musíme prostě někoho vyřadit, abychom prošli dál, protože se soupeři ze skupiny C se potom hrát dá,“ doplnil kouč.

Češky se v náročné kvalifikaci probojovaly na třetí velkou akci za sebou. V roce 2016 skončily na evropském šampionátu desáté, o rok později zaznamenaly osmou příčkou na mistrovství světa nejlepší umístění v historii samostatné republiky, když se právě přes Rumunsko senzačně prokousaly až do čtvrtfinále. 

Od léta 2010, kdy Bašný převzal národní tým, s ním uspěl v pěti z osmi kvalifikací - ve dvou ze čtyř světových a ve třech ze čtyř evropských. Před jeho příchodem k týmu přitom ženský reprezentační celek startoval na velké akci naposledy v roce 2004.

Šampionát bude pro Bašného o to zajímavější, že vede francouzský klub Nantes. „Brest je skvělé házenkářské město, ale pro české fanoušky je to opravdu daleko. I tak věřím, že se tam někteří z nich vydají. Moc jim to doporučuji, protože je to krásný kus Francie, takový anglický, a z házenkářského pohledu to bude určitě z těch čtyř míst to nejlepší.“

Složení základních skupin ME házenkářek 2018

Skupina A (Nantes): Dánsko, Srbsko, Švédsko, Polsko.

Skupina B (Nancy): Francie, Černá Hora, Rusko, Slovinsko.

Skupina C (Montbéliard): Maďarsko, Španělsko, Nizozemsko, Chorvatsko.

Skupina D (Brest): Norsko, Rumunsko, Německo, Česko.

,