Peter Sabadka

Peter Sabadka | foto: Luděk Ovesný, MAFRA

Kynžvart je výzva a ty já mám rád, říká trenér házenkářek Sabadka

  • 0
V sobotu vstoupí Sokol Lázně Kynžvart do první ligy, jako absolutní nováček, zápasem v pražských Kobylisích. „Myslím, že to nebude propadák a že můžeme všechny jenom mile překvapit,“ hlásí před začátkem soutěže kapitánka týmu Barbora Tesařová.

A připravené na novou výzvu jsou také. „Určitě jsou ještě nějaké nedostatky, ale za měsíc přípravy jsme udělaly velký pokrok a sehrály se tak, abychom mohly předvádět dobré výsledky, ale stále je co zlepšovat,“ dodává Tesařová.

Generálkou na první ligu byl pohárový duel s DHC Plzeň, loňským účastníkem interligy, s nímž Kynžvart po velmi dobrém boji prohrál těsně 19:22.

„Chtěl bych poděkovat hráčkám za obrovský posun v kvalitě, když jsme dokázali, hlavně ve druhém poločase, vzdorovat vysokému favoritovi, a dokonce sahali po otočení vývoje zápasu,“ zářil po zápase nový kynžvartský trenér Peter Sabadka.

Rozdíl neodpovídal hře

„Třígólový rozdíl je možná až krutý pro nás, v závěru se hrálo na obě strany, ale soupeř si to zkušeně udržel a možná měl i víc štěstí. Děvčata posunula svoje individuální limity ještě výš, a tím pádem jsme působili jako kolektiv, jednolitý celek. Jsem sám velmi příjemně překvapený,“ dodal Sabadka.

V prvním poločase dal Kynžvart jen šest gólů a soupeř dvanáct. „Měli jsme katastrofální střelbu kvůli špatným rozhodnutím a často volili střelbu do vysokých bloků. V zápase jsme to museli kompenzovat větší razancí, rychlostí, pohyblivostí a větší agresivitou, museli jsme víc vystupovat na soupeřovy spojky, a tím pádem se otevřel prostor na brankovišti. Naše děvčata ještě neumí tak vyřešit spolupráci s pivotem a soupeř se zejména v závěru prvního poločasu prezentoval střelbou z brankoviště,“ popisuje Sabadka.

Druhý poločas přenesly kynžvartské hráčky na hřiště pokyny, které měly, a hlavně z nich spadl velký respekt. „Velmi chválím, jak děvčata dokázala vystupňovat hru, chytily se nám spojky, velmi dobře nám začala fungovat i obrana ve spolupráci s brankářkou,“ míní trenér.

Zahajují v Kobylisích

A v sobotu se už jede naostro, Sokol Lázně Kynžvart vstoupí do první ligy, nejvyšší české soutěže házenkářek. „Mám lepší pocit a i hráčky to potřebovaly, v přípravě jsme se nepotkali s tak kvalitním soupeřem. Ten výkon jim pomůže zlepšit sebevědomí. Za měsíc jsme udělali velmi mnoho práce,“ poukazuje.

Trenér Peter Sabadka

  • Narodil se 11. 03. 1974 v Ilave.
  • První kontakty s touto nádhernou sportovní hrou získal během školních let na základní škole v Ilave, kterou reprezentoval na různých soutěžích a školních olympiádách.
  • V sedmé třídě ZŠ proběhl výběr do sportovního házenkářského klubu a s dobrým kamarádem začali trénovat v HK Spartak Dubnica nad Váhom.
  • Svoje schopnosti rozvíjel v ligových soutěžích dorostu. Po ukončení střední školy se rozhodl studovat trenérství se specializací házená na Fakultě tělesné výchovy a sportu v Bratislavě.
  • V seniorské prvoligové soutěži hrál za Spartak Dubnica nad Váhom a následně za LR Lednické Rovné.
  • Vleklá menší i větší zranění mu po získání trenérského diplomu předurčila intenzivněji se zaměřovat a poznávat trenérské řemeslo v praxi.

Peter Sabadka je tím, kdo má pomoci Sokolu Lázně Kynžvart vybudovat klub, jenž se pevně usadí na házenkářské mapě. Přitom měl mnohem atraktivnější nabídky.

„Měl jsem nabídky z interligy a také pracovat na svazu, jako juniorský trenér jsem dostal nabídku být šéftrenérem tréninkových center, ale už jsem byl dohodnutý s Vladimírem Königem na budování klubu v Kynžvartu. I když přiznávám, že tady buduji klub a výkonnostní úroveň mě naplňuje v reprezentaci,“ říká Sabadka.

K tomuto „dobrodružství“ jej zlákala jedině osoba Vladimíra Königa, předsedy házenkářského klubu Sokol Lázně Kynžvart. „Svou dlouhodobou vizí budování klubu a jednoznačným cílem dokázal zapálit lidi, a to mě zlomilo, že jsem si řekl, že chci být toho součástí. Doslova mě nadchl jeho vlastním, úžasným zanícením. Nelituji toho, že tady musíme pracovat na herních činnostech. Je to mravenčí práce, ale zároveň výzva a já mám rád výzvy,“ přiznává Peter Sabadka.

U začátků klubu už byl

Jednu takovou, kromě jiných, už na kontě má. „Připomíná mi to velkolepou cestu budování HK Štartu Trenčín, na které jsem se trenérsky podílel v roce 2005,“ vzpomíná Sabadka. Tenkrát přebral v rodném kraji Trenčín mladší dorostenky HK Štart Trenčín. V následujících sezonách vyhráli dvakrát titul Mistra Slovenska v kategorii starší dorost a vytvořili základní kostru velmi perspektivního kolektivu, který hned o rok později vyhrál první slovenskou ligu a historicky postoupil do Interligy.

„Družstvo v úvodním ročníku nepůsobilo jako fackovací panák, ale skončili jsme na velmi pěkném osmém místě. Následující rok jsme získali fantastické páté místo a na Slovensku vyhráli, pro Trenčín, historickou medaili za třetí místo v boji se silnými Michalovcemi, v nádherné sérii, kterou jsme vybojovali 3:2 na zápasy, a oslavovali jedinečnou medaili na „horké“ michalovské palubovce,“ vzpomíná Petr Sabadka. Na kontě má mnoho dalších úspěchů.