NA TEBE SI DÁME POZOR. Daniel Andres Friedmann z Izraele se pokouší zastavit

NA TEBE SI DÁME POZOR. Daniel Andres Friedmann z Izraele se pokouší zastavit největší hvězdu českého týmu, Filipa Jíchu. | foto: Dalibor Glück, MAFRA

Čeští házenkáři zahájili kvalifikaci o Euro vítězně, porazili Izrael

  • 20
V boji o postup na evropský šampionát 2014 hřejí české házenkáře první body, v úvodním kvalifikačním utkání zdolali v nabité zlínské hale Izrael 27:22. Staronovému reprezentačnímu trenérovi Vladimíru Haberovi tak obnovená premiéra u národního týmu výsledkově vyšla, outsider skupiny však jeho svěřence potrápil.

Český tým neměl čas na společnou přípravu, proti Izraeli se tak některých momentech hledal. Další zápasy v kvalifikaci navíc budou obtížnější, v neděli se reprezentanti představí v Černé Hoře, čtvrtým týmem v druhé kvalifikační skupině je favorizované Německo. Na závěrečný turnaj do Dánska postoupí vždy dva celky a jeden nejlepší ze třetích míst.

Češi po celou dobu vedli, střelecky je táhli sedmigóloví Jícha s Motlem, ale  bojovný protivník v průběhu zápasu několikrát ztrátu téměř stáhl. Poprvé se mu to povedlo v závěru první půle.

Domácí předtím díky dobré obraně a výbornému gólmanovi Štochlovi odskočili ve 13. minutě do vedení 6:1, hosté však postupně z manka umazávali a tři minuty před pauzou snížili na rozdíl jedné trefy.

Do poločasu Jícha, Sklenák a Číp vrátili favoritovi čtyřgólový náskok a když krátce po příchodu z kabin zvýšil český kapitán na 16:10, zdálo se, že je rozhodnuto.

Svěřenci trenérského dua Haber - Hudeček ale udělali sérii technických chyb a Izrael po rychlých brejcích snížil až na 16:15. Vzápětí dokonce mohl poprvé v duelu vyrovnat, domácí ale podržel brankář Štochl a poté dvěma góly také Jícha.

V polovině druhého dějství Češi definitivně zlomili soupeřův odpor a v koncovce měli víc fyzických sil. Zaplněná zlínská hala se tak mohla v závěru bavit mexickou vlnou.

Haber nebyl s výkonem úplně spokojený. "Zápas byl z naší strany zbytečně nervózní. Obzvlášť u hráčů, pro které to byla reprezentační premiéra. Někteří ale obstáli na výbornou," uvedl pro svazový web kouč, který po deseti letech znovu usedl na reprezentační lavičku.

Věří, že v neděli předvede jeho tým lepší výkon. "Měl jsem pocit, jako by domácí prostředí některé hráče svazovalo. Takže i když to v Černé Hoře bude házenkářsky určitě těžší, paradoxně by nám mohlo pomoci, že nebudeme hrát doma," dodal třiašedesátiletý trenér.

Kvalifikace o postup na mistrovství Evropy 2012

Skupina 2

Česká republika - Izrael 27:22 (14:10)
Nejvíce branek:
Jícha 7/2, Motl 7, Číp, Jurka a Sklenák po 3 - Pomeranz 6. Rozhodčí: Togstad, Kristiansen (oba Nor.). Sedmimetrové hody: 3/2 - 3/3. Vyloučení: 2:3.

Sestava ČR: Štochl, Mrkva - Bečvář, Číp, Hrstka, Jícha, Juříček, Jurka, Kubeš, Motl, Mráz, Prachař, Řezníček, Sklenák, Šulc, Vraný.

,