Karel Nocar na reprezentačním srazu.

Karel Nocar na reprezentačním srazu. | foto: Jan Karásek, MAFRA

Kapitán českých házenkářů Nocar: Úspěšná sezona, chybí jen trofej

  • 1
Jako kapitán dovedl Karel Nocar české házenkáře na Euro 2012, ale sám cítil, že to na konci kvalifikace drhlo.

"Bylo vidět, že toho mají všichni po náročné sezoně už plné zuby. Pro českou házenou je ale důležité, že na další vrcholné akci nebudeme chybět," říkal odchovanec plzeňské házené po jasném domácím vítězství nad Nizozemci 38:26.

Předtím ale svěřenci slovenského trenéra Martina Liptáka nečekaně prohráli v Řecku 24:26. "V Řecku to bylo hodně utahané. Chyběla koncentrace a větší vůle. Nezasloužili jsme si vyhrát," přiznal 34letý házenkář francouzského Chambéry.

Co se oproti zápasu v Řecku povedlo zlepšit?
V útoku jsme měli větší tah na bránu. Výkon byl sice opět spíš průměrný, ale na Holanďany stačil.

Český tým většinou propadne v zápasech venku, v této kvalifikaci prohrál v Norsku a teď i v Řecku. Doma bývá stoprocentní, čím si to vysvětlujete?
Při našich domácích zápasech bývá většinou plná hala. Naši fanoušci za námi stojí a hodně nám pomáhají. Doma jsme silnější.

Na Euro postupujete celkem pravidelně, ale na mistrovství světa se to tolik nedaří. Je cesta na Evropu snazší?
Ani bych neřekl, spíš je to systémem kvalifikace. Baráž o mistrovství světa se hraje až po sezoně, a tohle období nám moc nesedí, jak se ukazuje. Je ale třeba připomenout, že na mistrovství světa jsme dvakrát za sebou nepostoupili v soubojích se Srbskem pouze o jediný gól...

Jakou vy osobně jste vůbec prožil sezonu na klubové úrovni?
S odstupem času musím říct, že velice dobrou. Byli jsme zase o krok lepší než v předchozích sezonách. I v Lize mistrů se nám nebývale dařilo. (Chambéry vyřadil až v osmifinále pozdější finalista, španělský Ciudad Real)

I když jste se Chambéry opět nezískali žádnou trofej? Přitom ligu jste dlouho vedli...
Hráli jsme dvě finále poháru, byli druzí v lize. Blízko k triumfu jsme byli především ve finále poháru proti Dunkerque, které jsme prohráli na sedmičky. Vidět naše fanoušky brečet, to hodně bolelo.

Takže nezbývá než doufat, že to vyjde příští rok?
Mančaft se příliš nezmění, přijde jenom nové pravé křídlo a jeden mladý kluk z druhé ligy. Do sezony půjdeme zase odpočatí a s velkou chutí něco dokázat.

Teď vás čeká dlouhá dovolená. Máte představu, kde ji strávíte?
Máme ročního synka, takže nehodláme nikam daleko cestovat. Budeme v Čechách s rodinou a přáteli. No a už ve středu hrajeme od 17 hodin tradiční fotbálek plzeňských házenkářů ve Zruči.