Jičín potvrdil příslušnost ke špičce

Jičín, Dvůr Králové n. L. - Dvě sezony stačily na to, aby házenkářské kluby Hradeckého kraje do značné míry vyklidily pozice v první lize mužů. Loni z této soutěže sestoupil Náchod, letos se k němu přidal Dvůr Králové nad Labem. Posledním, kdo zůstal, je Jičín. "Musíme přiznat, že nás sestup zaskočil. Nepočítali jsme s ním," připustil sekretář královédvorského klubu Miloš Kastner.

Loňský nováček, který v první sezoně obsadil mezi elitou místo v horní polovině tabulky, měl úplně jiné ambice. Chtěl bojovat o postup do play off, ale nejen že se tam nedostal, nakonec ani soutěž neudržel. Nyní se z tohoto šoku musí rychle probrat.

"Nejhorší to bylo po remíze se Zlínem, která rozhodla o tom, že záchranu nemáme ve vlastních rukách," uvedl kapitán týmu Michal Picha.

Za dvě sezony přišel Hradecký kraj o pověst jednoho z nejúspěšnějších regionů v republice. Náchodu, který sestoupil před rokem, se letos návrat s největší pravděpodobností nepodaří, příští sezonu bude v stejné pozici Dvůr.

"S dvouletou zkušeností v první lize bychom v nižší soutěži mohli hrát o špici," předpokládá Kastner, ale odhadnout, zda to bude stačit na boj o postup, si nikdo netroufá.

"Dávat si v této chvíli nějaké cíle? To je předčasné a závisí to na mnoha věcech, které se musí v dohledné době vyřešit," konstatoval Michal Picha. Důležité bude, jak klub zvládne rozladění, které po sestupu vždy zavládne, a do jaké míry se mu podaří udržet kádr, který by měl šanci poprat se o návrat.

"Velké změny v týmu snad nebudou. S hraním asi skončí Karel Hracha, uvidíme, jak dopadnou hostující hráči. Z domácích nechce házené nechat nikdo," sdělil Kastner.

Den předtím, než Dvůr Králové definitivně přišel o první ligu, se z Moravy s veselou vracel Jičín. Na rozdíl od svého východočeského rivala ho mohl hřát pocit, že tým splnil přesně to, co se od něj v první lize čekalo - bronzovou medailí potvrdil místo ve špičce soutěže.

"S výjimkou Ostravy, která pro mě byla jedním z favoritů soutěže, se ukázalo, že čtveřici Hranice, Kopřivnice, Kostelec na Hané a Jičín byly největší šance oprávněně dávány," tvrdí o výsledcích letošního prvoligového ročníku trenér Jičína Petr Babák.

Ve vyrovnané soutěži se Jičín propracoval k třetímu místu v základní části a potvrdil ho i v play off. "Vyrovnanost je opravdu velká, ani zápasy s týmy z konce tabulky nebyly pro favority vůbec jednoduché," říká o první lize Babák.

Toho těší, že v soutěži dostávají šanci mladší hráči, což o Jičíně platí dvojnásob. "Třeba v utkání o třetí místo v Kostelci jsme měli na hřišti čtyři naše dorostence, pro které je to ohromná škola," říká trenér. I proto Jičín počítá s tím, že následující ligový ročník nebude z jeho strany výrazně horší než dva předcházející. Letošnímu třetímu místo loni předcházelo druhé.

"Mladší hráči budou zkušenější, ti zkušení vesměs zůstanou," tvrdí Babák. Platit by to mělo i o Michaelu Šteglovi, kapitánovi týmu. Ten už po minulé sezoně zvažoval, zda má pokračovat. "Vypadá to, že bude, i když je vše ještě ve fázi jednání," sdělil jičínský trenér.