Filip Jícha

Filip Jícha | foto: Reuters

Jícha byl vyhlášen třetím nejlepším házenkářem světa za rok 2012

  • 1
Podle fanoušků je nejlepší, podle odborníků i ostatních házenkářů mu patří "bronzová medaile". České házenkářské eso Filip Jícha skončil třetí v prestižní anketě o nejlepšího hráče světa vyhlášené Mezinárodní házenkářskou federací. Vyhrál jeho spoluhráč z Kielu Daniel Narcisse.

Jícha v hlasování obdržel 18 % hlasů stejně jako Švéd Kim Andersson a Španěl Julen Aguinagalde, díky čemuž získali dělený bronz. Druhý skončil loňský vítěz Mikkel Hansen z Dánska (21 %) a vítězný Narcisse získal 25 % hlasů. Český kanonýr už tak v anketě obsadil všechny pozice na pomyslných stupních vítězů: v roce 2010 ji jako historicky první Čech poprvé ovládl a loni skončil druhý.

Výsledky ankety

MUŽI
1. Narcisse (Fr./Kiel) 25 %
2. Hansen (Dán./Paris SG) 21 %
3. Jícha (ČR/Kiel) 18 %
3. Andersson (Švéd./Kolding) 188
3. Aguinagalde (Šp.(Atlético Madrid) 18%
ŽENY
1. do Nascimentová (Braz./Hypo) 28 %
2. Lökeová (Nor./Györ) 24 %
2. Popovičová (Č. Hora/Podgorica) 24 %

"Vyhrát letos bude velmi těžké, neboť prvenství je hodně fixované na úspěch s národním týmem," říkal Jícha ještě před vyhlašováním - a byl to dobrý odhad. V dresu Kielu zažil úchvatnou sezonu, v níž získal Ligu mistrů, dobyl Německý pohár a vyhrál bundesligu bez ztráty jediného bodu, což se v nejlepší soutěži světa nikdy nikomu nepodařilo. Však to ocenili házenkářští fanoušci, kteří Jíchu v divácké anketě určili světovou jedničkou.

Stejných úspěchů však dosáhl i jeho spoluhráč Narcisse a navrch s Francií obhájil olympijské zlato; jediným Jíchovým dílčím úspěchem s národním týmem je účast na mistrovství Evropy, kde Češi vypadli v základní skupině.

Volbu Narcisse lze jen těžko zpochybňovat: atleticky mimořádně nadaná spojka (o čemž svědčí jeho přezdívka "Air France") tvoří často právě s Jíchou v Kielu jednu z nejlepších dvojic na světě. Jejich cesty se však po sezoně podle všeho rozejdou, neboť 33letý Narcisse oznámil návrat zpět do vlasti, kde by měl hrát za Paříž.

Mezi ženami se nejlepší házenkářkou planety poprvé stala Brazilka: trofej získala Alexandra do Nascimentová působící v rakouském celku Hypo Niederösterreich.