Jan Landa (uprostřed) z Lovosic se probíjí přes Jana Zbránka (vlevo) a Tomáše

Jan Landa (uprostřed) z Lovosic se probíjí přes Jana Zbránka (vlevo) a Tomáše Bučka ze Zlína. | foto: Ondřej Bičiště, MF DNES

Házenkář Landa: Chci se loučit titulem jako Ručinský. Inspiruje mě

  • 0
Už ho prý nic nezlomí. Je konec! A přeje si zlatou tečku. Protáhne si házenkářský reprezentant a lovosický tahoun Jan Landa kariéru až do finále extraligy a pak až k historickému titulu? „Z pověrčivosti o tom v šatně nemluvíme,“ tvrdí Landa před víkendovým domácím startem čtvrtfinálové série s Kopřivnicí.

Cítíte tlak od fanoušků, aby Lovosice konečně zlato vyhrály?
Nikdo nás pod takový tlak nedostává, ani fanoušci, ani vedení, což je dobře. Ale my to vnímáme. Když to přeženu, byl bych strašně rád, kdyby se nám povedlo něco jako hokejovému Litvínovu. Splnit si ten sen, poprvé po těch letech házené ve městě. Cítíme, že to je něco, čeho bychom chtěli dosáhnout.

„Zajímá nás jen čtvrtfinále. Myslet dopředu je smrt“

Ve vzduchu visí slovo titul, ale nahlas se ho házenkáři Lovosic zdráhají vyslovit. „Hlavně starší hráči to mohou mít v hlavách, ale my to z nich musíme dostat. Pomýšlet dopředu, co bude za další dva kroky, to je smrt. Teď je čtvrtfinále a nic jiného nás nesmí zajímat,“ velí lovosický sportovní ředitel Vojtěch Srba.

Čtvrtfinálová extraligová série s Kopřivnicí startuje Lovcům v sobotu a neděli doma. „Splnili jsme první cíl, 3. místo po základní části bereme jako úspěch. A teď je tu druhý krok, proklouznout do semifinále, což bude ohromně těžké. Hlavně musíme dobře odstartovat.“

Základní část sice byla pro Lovce sice úspěšná, ale rozhodně ne bez vad na kráse. „Měli jsme problémy s týmy ze spodní části tabulky, v některých chvílích mi připadalo, že jsme k tomu přistupovali lehkovážně. Nebyla tam koncentrace a nasazení v obranné fázi,“ pozoroval Srba. „Byli jsme schopní góly dávat, ale i hodně dostávat. Potopíme tím i brankáře. Pokud budeme v play off doma dostávat 30 gólů, nemůžeme uspět.“

Do play off tedy Lovci potřebují zlepšit především obranu. „Chci věřit, že hráči si uvědomují, o co jde. Byla by hrozná škoda zhatit 22 kol jedním nevydařeným zápasem v play off. Myslím, že každý do toho bude chtít šlápnout a zúročit roční dřinu. Určitě bychom nechtěli končit hned v 1. kole,“ ujišťuje Srba.

Letošní play off nemá jednoznačného favorita, není tu suverén, jakým bývala v minulých sezonách například Plzeň. „Zubří si v základní části vydobylo nejlepší postavení, má výhodu, ale vyloženého favorita nevidím. Bude záležet na momentální formě, jak se komu budou vyhýbat zranění. Kádr nikdo nemá tak široký a například zranění dvou klíčových hráčů může celé play off hodně ovlivnit. Když si uděláte bolístku v sezoně, dá se během týdne doléčit, teď ale hrajete v sobotu i v neděli a za jeden den se určitě neuzdravíte.“

Devízou Lovosic je, že mají kádr dostatečně zkušený. „Máme individuality, rozdílové hráče. Zápasy v play off se rozhodují v posledních 10 minutách, to by měla být naše výhoda, protože máme hráče, kteří to dokážou strhnout, ať už to jsou Landa, Adamík, Bouček nebo kanonýr Motl,“ zmínil Srba nejlepšího extraligového střelce, který v základní části nasázel 163 gólů. A i Motl jistě prahne po titulu, který mu ještě ve sbírce úspěchů chybí. „Touhou nás všech však teď musí být především porazit Kopřivnici a postoupit do dalšího kola. Když se to povede, můžeme se bavit o druhém kroku,“ nechce předbíhat lovosický šéf.

Jak moc vás inspiruje hokejový titul Litvínova z roku 2015?
I v Lovosicích se jeho jízda prožívala, ze dne na den tady byl každý druhý Litvínovák. Pro mě osobně to inspirace je, obzvlášť příběh útočníka Martina Ručinského, který se zlatem rozloučil. Vůbec nemám ambice se s ním srovnávat, ale byl jsem za něj strašně šťastný, že končil na vrcholu. Titulem, který všichni chtěli. A já bych se chtěl rozloučit podobně. Jak líp končit než 6. místem na mistrovství Evropy a titulem v kapse? Bylo by to neuvěřitelné.

Vážně je s vaší kariérou amen? Už několikrát jste si to rozmyslel a je vám teprve 31 let.
Už jsem si stoprocentně jistý, že budu končit. Můžu to říct naplno. Není jiná šance. Už to nedávám. Je to i důvod, proč jsem nehrál v závěru základní části. Organismus to nezvládá, musel jsem si vzít oraz.

Smiřujete se s koncem těžko?
Pobavíme se za měsíc, až skončím. Teď jsem pořád součástí týmu, zatím mi to nedochází.

Nebudete přemotivovaný vaší touhou po zlatém loučení?
Možné to je, ale svazovat mě to nebude. Hraju pořád stejně, ať jde o medaili, nebo o sedmé místo. Někdy jsem přehecovaný, když cítím, že kluci vedle mě nejsou v takové náladě, v jaké bych je potřeboval. Tak je musím nakazit a musím se dostat do ráže. Když jsem poslední zápasy nehrál, na lavičce jsem možná naběhal víc než někteří kluci na hřišti. To prostě k mé hře patří.

V čem jsou vaši Lovci silní?
Myslím, že nám docela fungovala obrana, i když s tím může leckdo nesouhlasit. Měli jsme dobrý přechod do protiútoku a taky skvělého brankáře Artura Adamíka za zády. To je velký důvod úspěchu, kterým 3. místo po základní části je. Jirka Motl má opět fantastickou formu a táhne nás dopředu. A vždycky někdo vylítne, kdo zápas udělá. Bohužel bylo pár zápasů, kdy se nikdo nenašel, a my prohráli.

Berete výchozí pozici pro play off?
Bylo nám jedno, na koho půjdeme. Ale přiznám se, že v případném semifinále jsme úplně nechtěli na Plzeň, což vyšlo. Být třetí s 29 body je dobré, ne každý rok jsme takovou základní část uhráli. V klubu je spokojenost, jen škoda, že jsme neskončili druzí pro výhodu domácího prostředí v případném semifinále.

Co o titulu rozhodne?
Ke zlatu je potřeba spousta věcí, i štěstí, co si budeme povídat. A základ je samozřejmě zdraví. V momentě, kdy se zraní nějaký klíčový hráč, je to obrovské oslabení. Ve výkonu musí být klasické atributy: hrát týmově, zapracovat na síle, na obraně a přechodu dopředu, to dneska dělá zápasy a výhry.

Kolik je kandidátů na titul?
Celá první pětka. O nikom nemůžeme mluvit jako o outsiderovi, ke zlatu může vylétnout kdokoli. Pro fanoušky to je jen dobře, jenže taková byla i jakákoli minulá sezona. Plzeň se sice tvářila suverénně, ale měla to vždycky těžké.

Sázíte na nějaký rituál?
Možná někdo bude mít vousy, ale my se chceme prezentovat dobrou házenou a ne knírkem na obličeji.

,