PORADA. České házenkářky poslouchají kouče Bašného (klečí) při utkání proti...

PORADA. České házenkářky poslouchají kouče Bašného (klečí) při utkání proti Portugalsku. | foto: Stanislav Heloňa, MAFRA

Kouči házenkářek se nezamlouvá plán dohrát kvalifikaci ME turnajově

  • 0
Trenérovi českých házenkářek Janu Bašnému se příliš nezamlouvá plán evropské federace EHF dokončit zbytek kvalifikace mistrovství Evropy netradičně turnajovým způsobem a na jednom místě. Týmy by podle předběžného kalendáře v prvním červnovém týdnu odehrály v pěti dnech čtyři zápasy, což by zkušenému kouči po dlouhé pauze způsobené pandemií nového typu koronaviru připadalo jako hazard se zdravím hráček.

EHF kvůli pandemii přerušila všechny své soutěže až do konce května a hledá možnosti, jak je odehrát. V případě evropské kvalifikace žen nastínila ve středu možnou změnu formátu. Čtyřčlenné skupiny, které se tradičně hrají systémem každý s každým doma a venku, by se výjimečně dokončily na jednom místě od středy do neděle.

Češky za sebou zatím v kvalifikaci mají dva z šesti zápasů a po podzimních výhrách nad Portugalskem a v Severní Makedonii jsou o skóre druhé v tabulce za Švédskem. Právě se Seveřankami měly hrát dvojutkání na konci března, šíření nemoci COVID-19 ale duely odložilo.

„Z taktického hlediska samozřejmě mimo jiné záleží na tom, kde by se turnaj odehrál. Ovšem jako klíčové vidím to, že by hráčky měly odehrát čtyři utkání v pěti dnech, a to možná po dvou měsících prakticky bez možnosti tréninku. Z tohoto pohledu mi to připadá jako hazard se zdravím hráček,“ uvedl v tiskové zprávě Bašný.

Obává se také toho, že možnosti na trénink budou v jednotlivých státech odlišné. „Podmínky pro přípravu by v jednotlivých zemích byly velmi nevyrovnané. Některé federace by možná mohly připravit pro reprezentace několikatýdenní kempy, ale především v různých zemích jsou v současné situaci různé podmínky pro trénování a sportovní přípravu vůbec. Navíc hráčky jsou zaměstnankyněmi klubů a záleželo by tak právě na klubech, zda by je pro delší reprezentační přípravu uvolnily,“ přemítal Bašný.

Pokud by se nemohlo v kvalifikaci pokračovat ani v červnu, mohla by o postupujících rozhodnout dosud odehraná dvě kola. „Věřím ale, že bychom si to i na hřišti dále uhráli. Ve všech kvalifikačních skupinách zatím vedou týmy z prvního a druhého koše. Ani jeden z týmů ze třetího nebo čtvrtého koše v prvních dvou kolech kvalifikace body neuhrál, takže současné výsledky kvalifikačních skupin odpovídají rankingu EHF a pozicím týmů v koších kvalifikačního losu. Takže i toto řešení by bylo do jisté míry spravedlivé,“ podotkl Bašný.

S hráčkami je v kontaktu. Některým z nich už skončila klubová sezona. „Zatím mám informaci, že jsou všechny v pořádku, a přemýšlím o tom, jakým způsobem jim pomoct v individuální přípravě. Není to jednoduché, každá hráčka je v jiné situaci a nevíme, jak dlouho vše bude trvat. Zastavit u jakéhokoliv sportovce tréninkový proces na dva či tři měsíce pak vyžaduje minimálně stejný, spíš dvojnásobný čas, aby se dostal do původní formy,“ uvedl Bašný.

„Podnikáme důležité kroky a svou práci jsme ještě zintenzivnili oproti přípravě, kterou děláme běžně mezi kempy. S hráčkami konzultuji jejich individuální přípravu, a pokud některá potřebuje pomoci, osobně jí svými kontakty s kondičními trenéry zajistím individuální plán. Celý realizační tým je hráčkám stoprocentně k dispozici,“ dodal.

,