Kam až to dotáhne?Jakub Flajsar, opora dorostenců Nového Veselí, by si jednou...

Kam až to dotáhne?Jakub Flajsar, opora dorostenců Nového Veselí, by si jednou rád zahrál kvalitní zahraniční soutěž. | foto: Jiří Bárta, MF DNES

Talentovaný Flajsar: Nemám malé cíle. Chtěl bych se dostat vysoko

  • 0
Házenkář Nového Veselí Jakub Flajsar chce hrát za reprezentaci a v zahraničí.

„Na svůj věk je to neskutečně vyspělý a pracovitý hráč, který už má profesionální přístup. A to v šestnácti letech určitě není standardní.“ Tak mluví kouč mladších dorostenců Nového Veselí Jan Běloch o Jakubu Flajsarovi. Mladík z Prostějova patří mezi největší házenkářské talenty v Česku.

Už druhý rok tráví víc času na Vysočině než doma na Hané, protože přestoupil do Nového Veselí. „Seběhlo se to tak, že je v Česku jen pár top klubů. Momentálně vidím tři nejlepší, a to Nové Veselí, Zubří a Duklu Praha,“ říká Jakub Flajsar.

Seriál Vysočina má talent

Regionální příloha MF DNES přináší seriál, ve kterém každý týden představuje talentované sportovce z Vysočiny.

Vysočina má talent

Pokud je ve vašem oddílu nebo okolí šikovný chlapec či dívka, jejichž výsledky a výkony zaslouží pozornost, dejte nám o nich vědět na uvedené kontakty: MF DNES Vysočina, Brněnská 71, 586 01 Jihlava; telefon: 564 606 210; e-mail: redji@mfdnes.cz nebo jan.salichov@mfdnes.cz

I když ve starších žácích Centra Haná, tedy spojených klubů Prostějova a Kostelce, vybojoval se svými spoluhráči mistrovský titul, přesun do Veselí byl logickým krokem.

„V Prostějově jsme neměli takové možnosti. Měl jsem nabídky z více klubů, ale rozhodli jsme se pro Veselí. Jsem tady už rok a byla to dobrá volba,“ libuje si.

Vesnický klub s velkými cíli

V nedalekém Žďáře nad Sázavou studuje Biskupské gymnázium, bydlí na ubytovně, kterou klub nedávno s pomocí dotace vybudoval přímo u haly. „Podle mě je tady zázemí nejlepší v celé republice, možnost ubytování přímo v hale nemá nikdo. Klub nám zajišťuje i stravování. Když potřebujeme omluvit na ranní trénink, není ve škole problém, vychází nám vstříc,“ popisuje.

Klub z městyse s 1 300 obyvateli v posledních sezonách v obou dorosteneckých kategoriích pravidelně sbírá medaile. A letos má opět nejvyšší ambice, vždyť loni vyhrál mladší dorost soutěž bez jediné porážky a ovládl i Česko-slovenský pohár pro nejlepší čtyři týmy obou zemí. Triumf si připsal i na skvěle obsazeném mezinárodním Kempa Cupu. „Prohráli jsme až před dvěma týdny ve Frýdku-Místku,“ říká produktivní spojka. V zápase už se však na Flajsarovi projevilo zranění, kvůli kterému utkání nedohrál a nyní pauzíruje. „Natáhl jsem si vazy v rameni,“ prozradil.

Idol našel v bundeslize

Jakub Flajsar už se probojoval do reprezentačního výběru do 17 let, kde převládají o rok starší hráči, než je on. Vytáhlý hubeňour rozhodně nemá přízemní cíle. „Rád bych se dostal do mužské reprezentace a zahrál si kvalitní zahraniční soutěž,“ má jasno.

PRODUKTIVNÍ SPOJKA. Jakub Flajsar patří mezi nejlepší střelce dorostenecké ligy, teď ho však brzdí zranění.

Už jako prcek obdivoval Filipa Jíchu, který patřil na vrcholu kariéry k nejlepším házenkářům světa. „Měl jsem i jeho dres. Teď se mi líbí Andy Schmid z bundesligového Rhein-Neckar Löwen, sleduji jeho zápasy. Obdivuji, jak hraje i jeho chování,“ zmiňuje svůj idol, hrající na stejném postu. Kvůli přístupu ke sportu obdivuje také fenomenálního hokejistu Jaromíra Jágra.

Otázka, zda by chtěl na nejvyšší úrovni hrát i po čtyřicítce, Jakuba rozesměje. „Záleží na tom, co zdraví dovolí,“ hlesne. Dobře ví, o čem mluví. „Když mi bylo deset, celý rok jsem nehrál, protože jsem měl třikrát po sobě zlomené předloktí. Špatně mi to narovnali a stačilo se opřít o ruku a kost praskla znovu,“ vzpomíná nerad.

Podle kouče Bělocha se na Jakubově vývoji kladně podepsali rodiče. „Do kluků to doma hustili. V Novém Veselí je i Kubův bratranec Radek Flajsar, který je také velký talent. Přístup mají oba příkladný,“ vyzdvihuje. „Rodiče s nimi mentálně pracují odmalička, aby se mohli stát vrcholovými sportovci. Ale nedělají z nich hvězdy, učí je pracovitosti, jdou správným směrem,“ míní trenér Jan Běloch.