Jak dlouho může hrát nejlepší házenkář světa? Jíchův hrdina vydržel do 39 let

  6:30
Poprvé v historii má Česko nejlepšího házenkáře planety. Jak dlouho ho může mít? Filip Jícha právem získal trofej pro vládce roku 2010. Spojka Kielu má spoustu výjimečných vlastností. Každá z nich je důvodem, proč by na kontě rodáka ze Starého Plzence mohly přibývat další ceny.

Filip Jícha v reprezentačním dresu | foto: Dalibor Glück, MAFRA

"Skončil bych tehdy, pokud by mě házená přestala bavit, naplňovat. Ale za 22 let, co ji hraju, jsem takový pocit naštěstí ještě nezažil," říká Jícha. To je u něj první aspekt.

Dvoumetrový kanonýr často zmiňuje pojem "vnitřní motor", který vysvětluje takto: "Že sednu po zápase do auta, jedu domů za rodinou a hřeje mě, že jsem pomohl týmu. Že jsem byl platný. Bojím se okamžiku, až si budu muset říkat: Filipe, už na to nemáš." Pokud bude Jíchovi sloužit zdraví, podobné splíny by ho nejméně několik příštích let trápit neměly.

Zdraví, to je druhá kruciální věc. Jícha byl zatím vážně zraněný jen jednou, po příchodu do Kielu v roce 2007 marodil s kolenem. Ale vykurýroval se. V házené, kde trpí vazy a úpony v ramenech, kotnících i kolenech a kde jsou přetěžované achilovky, je jediné těžké zranění v kariéře dobrou bilancí.

Filip Jícha na tréninku reprezentaceFilip JíchaFilip Jícha

Jíchovi pomáhá i servis v německém klubu. "Pokud člověku cokoli je, připraví vám tréninkový program přesně na míru. Zázemí je stoprocentně profesionální," popisuje Jícha, o něhož se kromě lékařů a fyzioterapeutů starají v Kielu i osteopati, tedy odborníci zaměřující se na poruchy kosterní soustavy.

Jak dlouho lze za těchto podmínek hrát? Jeho reprezentačnímu parťákovi Janu Filipovi bude 38 let, jenže na jeho postu křídla nedochází k tolika kontaktům. I brankáři mohou "dožít" sportovně dlouho.

Jícha přesto má ke komu vzhlížet. "Stefan Lövgren vydržel skoro do 39 let. A i kdyby hrál dnes, pořád bude mít své kvality," zmiňuje Jícha legendární švédskou spojku, které je dnes 41 let.

Český házenkář Filip Jíchá se prodírá přes srbského hráče v utkání baráže o MS.RÁNA. Český házenkář Filip Jícha vypálil v baráži o MS na srbskou branku. V utkání dal 12 gólů, ale na postup nestačily.

Lövgren, tvář nyní probíhajícího mistrovství světa v jeho vlasti, byl Jíchovi vzorem. "Když jsem ho viděl hrát na své první velké reprezentační akci v roce 2002, byla to úplně jiná liga. Nikdy by mě nenapadlo, že se můžu dostat na jeho úroveň," popisuje Jícha ikonu veleúspěšné švédské generace 90. let a začátku nového tisíciletí.

Ale stalo se. Lövgrenův dres dnes visí pod stropem haly v Kielu a podle všeho tam míří i ten Jíchův. Lövgrena si Jícha váží nejen pro výjimečné herní činnosti, ale především lidsky. "Esemeska od něj patřila k těm, které mě po vítězství v Házenkáři světa potěšily nejvíc," říká.

Že by vydržel jako jeho házenkářský hrdina hrát až skoro do 39 let? "Uvidíme. Uvažovat o mém konci je – a klepu to na dřevo – snad předčasné." Koneckonců, Jícha na dresu v Kielu nosí právě číslo 39...

Světu házené vládne Jícha. Proč on?

Ve čtvrtek jej vyhlásili nejlepším házenkářem světa, v pátek se ale probudil... "Bolestivě. Hlavně nohy hodně bolí, je to dřina," říká Filip Jícha, který teď nabírá kondici ve svém klubu v Kielu.


I pečlivá fyzická příprava patří k důvodům, proč je osmadvacetiletá spojka německého mistra nejlepší ve svém oboru. MF DNES popisuje nejvýraznější aspekty Jíchovy sportovní výjimečnosti.

Rychlost: obr i sprinter

Ač dvoumetrový habán, porazí Jícha na krátké vzdálenosti i drobné spoluhráče, ke sprintu teoreticky mnohem lépe vybavené. "30 metrů zaběhnu z letmého startu za 3,22 sekundy, v tom jsem v Kielu nejlepší. Asi mám na to dobrá svalová vlákna." Zato delší tratě... "Tam jsem poslední, ale sprinty mi to vynahradí," usmívá se Jícha. Pro rychlé kličky v házené je to ideální předpoklad.

Střelecká ruka: um

Nejlepší házenkáři světa pálí do sítě "stovkou", někdy mohou střely letět rychlostí až 110 km/h. Jícha možná nemá nejtvrdší střelu ze všech, ale rány to jsou mocné. Navíc přesně cílí, což je hlavní – loni Jícha vládl kanonýrům Ligy mistrů. Kromě toho umí Jícha vystřelit i technicky: z těžkého úhlu dokáže gólmana soupeře překvapit "točeným" míčem.

Filip Jícha

Síla 1: svaly i švih

V nejlepších časech zvedal Jícha "na benč" 120 kilogramů. "Dnes mám maximum tak 110, možná spíš 100," říká. Ani to není špatné, že? Jícha váží při 201 centimetrech 103 kilogramů. Nemá sice postavu kulturisty, ale zato vyrýsovanou figuru. Navíc tím, že není přehnaně svalnatý, má potřebný švih pro své gólové střely.

Síla 2: dynamit ve stehnech

Jednou z exkluzivních Jíchových věcí je střela z jednoho kroku, na niž je potřeba velká dynamika. "Nohy mám silné. Když se ještě v mém bývalém klubu Lemgu měřila jejich síla, byl jsem nejlepší," říká.
A další zajímavost, která s tím souvisí: "Ve výšce mám ještě z Dukly osobní rekord 185 centimetrů." S tím se pojí jeho skvělý výskok, jen těžko ubránitelný.

Hlava: pořád si věří

Sebevědomí patří mezi Jíchovy přednosti. V Kielu si už zvykl na enormní tlak. Nebojí se odpovědnosti v klíčových chvílích.

Trumf mimo hřiště: Jíchova rodina

Od té doby, co mají s manželkou Hanou malou dcerku Valérii, se změnil. "Dělá mě lepším. Kvůli ní bych klidně ze dne na den skončil s házenou." Rodičovství Jíchu uklidnilo, dodalo mu nadhled. "Vím, že ať se stane cokoli, rodina tu bude vždy pro mě a já pro ni."

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Kam, sponzoři, kam jdete? Végh řeší před soubojem s Vémolou problém

25. dubna 2024

Premium Že by se sportovci radši neměli míchat do politiky? Vyprávějte to Attilu Véghovi. MMA zápasník,...

Menšík i Macháč v Madridu zvítězili, Nadal vyučil šestnáctiletého Američana

25. dubna 2024  13:19,  aktualizováno  19:38

Čeští tenisté Tomáš Macháč a Jakub Menšík postoupili do 2. kola antukového turnaje Masters v...

FIFA se spojila s ropným gigantem, sponzorovat ji bude saúdské Aramco

25. dubna 2024  19:21

Mezinárodní fotbalová federace FIFA podepsala sponzorskou smlouvu se státní saúdskoarabskou ropnou...

Španělská vláda převzala vedení fotbalového svazu. FIFA chce vysvětlení

25. dubna 2024  19:11

Španělská vláda získala kontrolu nad fotbalovým svazem. Podle ní po aféře kolem polibku bývalého...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...