KRAJŠTÍ RIVALOVÉ. V lednu porazil prvoligový Zlín (v modrém) Zubří v poháru 26:24, v neděli už půjde o extraligové body.

KRAJŠTÍ RIVALOVÉ. V lednu porazil prvoligový Zlín (v modrém) Zubří v poháru 26:24, v neděli už půjde o extraligové body. | foto: Luděk Ovesný

Zlín vs. Zubří. Po třinácti letech hrají házenkáři extraligové derby

  • 0
S házenkáři Zubří slavil první dva tituly, jeho číslo 7 je v extraligovém týmu zapovězené, v místním klubu trénoval mládež a v obci na Valašsku se také usadil. Nedělní duel Zlína se Zubřím od 16 hodin v hale Euronics však bude pro domácího trenéra Andreje Titkova výjimečný z jiného důvodu.

"Po dlouhé době to bude v extralize opravdové krajské derby," připomíná rodák z ruského Krasnodaru, že Zlín se vrátil do nejvyšší soutěže po 13 letech. "Ať už jsem hrál kdekoliv, tak derby jsem bral jako olympiádu. A věřím, že stejně se k němu postaví hráči."

Kapitán Zubří Tomáš Bechný čeká, že derby bude vyhecované především ze strany nováčka. "Po hodně letech jsou zpátky v extralize a budou se chtít předvést. Přijde hodně lidí, spousta fanoušků se chystá i od nás," prozradil pivotman Zubří.

Speciální motivaci bude mít šestice Aspiridis, Kašný, Luňák, Pernica, Poloz a Plšek, kteří v Zubří působili - Pernica a Kašný s ním dokonce loni vyhráli extraligu. Zlín v létě také bez úspěchu lákal Bechného. Poslední extraligové derby vyhrálo Zubří v roce 2000 ve Zlíně 33:27, letos v lednu však Zlín vyřadil Zubří v osmifinále poháru.

"Tohle ale bude úplně jiný zápas," prohodil Titkov.

Jeho tým si dal za cíl záchranu a body z derby by pro něho byly příjemným bonusem. Zubří je zase potřebuje v bitvě o postup do šestičlenné nadstavby o titul.

"Pokud chceme myslet na šestku, musíme zápasy jako ve Zlíně zvládat," ví Bechný. Zvláště když Zubří jednu nečekanou ztrátu utrpělo před týdnem, kdy po devíti letech prohrálo ve Frýdku-Místku.

Před vzájemným utkáním si krajští rivalové zvedli ve vloženém středečním kole sebedůvěru. Zubří doma porazilo Brno a Zlín si po předchozích třech domácích porážkách odvezl premiérové dva extraligové body z Přerova. A dva body od sebe dělí také soupeře po čtyřech kolech.

"I když to není velký rozdíl, Zubří je pořád jiná váhová kategorie než my. Díky svému postavení v házenkářském prostředí jsou jeho hráči sebevědomější a více si věří," pronesl Titkov. "Druhý poločas v Přerově ale ukázal, že kluci mají chuť vítězit a nejdou zápas jenom odehrát."