Házenkářky Kynžvartu pandemie zaskočila, cizinky stihly odjet

  10:35
Měly nakročeno k historické sezoně. Pandemie vše změnila. Házenkářky Sokola Lázně Kynžvart z počátku krizový stav podcenily. „Zprvu mě nejvíc zaskočilo první zásadní opatření a to uzavření škol. Celou situaci jsem si ne úplně správně vyhodnotil a začal jsem studující hráčky organizovat,“ přiznává předseda klubu Vladimír König.

Házenkářky Kynžvartu - ilustrační foto. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Byly připraveny využít čas k tvrdé přípravě na vynikajícího soupeře, který je podle rozlosování čekal v následujícím kole první ligy. Nebyl to nikdo jiný než první celek tabulky DHC Plzeň.

„Dva dny na to jsme museli uzavřít sportoviště, což znamenalo jasný konec společné činnosti. Pro klub jsou to dost zásadní události, máme jasné závazky k hráčkám a realizačnímu týmu. Zatím pozorujeme, co bychom s tím měli dělat,“ říká König.

Sám v současné době obnovuje za svým domem zahradu a vysekává prales, co mu na ní vyrostl za těch pár let, co na to neměl čas. „Naše ženy a dorostenky dostávají online pokyny. Poctivě trénují individuálně. Vše, co každý den zvládnou, pak popisují v našich komunikačních skupinách, tím udržujeme alespoň mini kontakt a zároveň by je to mohlo vzájemně motivovat,“ popisuje Vladimír König situaci.

Bojí se o hráčky z ciziny

V úvodu pandemie koronaviru prožil ještě jiné okamžiky. Klub má na soupisce dvě zahraniční hráčky.

„V dramatickém dění prvních dní tvrdých opatření odcestovaly domů,“ uvedl kynžvartský předseda. Dvacetiletá brankářka Žaklina Mirkovičová, ač se narodila ve městě Krivoj Rog na Ukrajině, dětství strávila v Srbsku v Bělehradě, jela autobusem z Prahy do Bělehradu. „To, co jí normálně trvá jednu hodinu a deset minut letadlem, teď jela asi šestnát hodin,“ prozrazuje Vladimír König.

Ukrajinka Anastasija Burdinová, která v těchto dnech slaví devatenáctiny, to už měla o den později značně komplikované. České hranice ČR se pomalu uzavíraly. „Let z Prahy na Ukrajinu už nešel pořídit. Musela tedy do Norimberku, a to vcelku rychle, takže čekala čtrnáct hodin na německém letišti, z něj letěla na Ukrajinu do Kyjeva a dál jela vlakem asi osm hodin do Oděsy. Upřímně jsem o obě měl strach, ale jsou v pořádku doma a makají na sobě. Nyní máme strach, že je zase nepustí k nám,“ vzpomíná předseda házenkářek Sokola Lázně Kynžvart.

Nikola Švihnosová z Lázní Kynžvart (vlevo) v utkání s Otrokovicemi

V klubu mají i hodně mládeže, starší a mladší žákyně se také udržují individuálně. „Pro ně je to velmi těžká životní zkouška. V dnešní době má většina dospělých problém s vlastní důsledností a morálkou, navíc pokud jde o nepopulární samostudium a cvičení z vlastní vůle. Věřím, že všechna naše děvčata pracují důsledně nejen na své fyzičce, ale že také nepodceňují studium z domova a jsou v těchto těžkých dobách i oporou pro své rodiče a pomáhají s domácnostmi,“ doufá König.

„Ať je to, jak chce, naše děvčata jsou zvyklá na dřinu, bolest a mnohdy i nějakou tu křivdu vykoupenou šťastným pocitem z výhry ať už týmové při utkání, nebo jen sama nad sebou při plnění těžkých úkolů. Na naše nejmenší minižákyně a přípravku už se moc těšíme, ty nezatěžujeme žádnými úkoly, mají jich dost a dost ze škol. Jen doufám, že si nikdo z nich moc nezvykne na lenošení na pohovce a neodradí je to od sportování.“

Nováček, který se netrápí

Sokol Lázně Kynžvart se jako nováček v ženské házené zjevil teprve v sezoně 2018/19. „Když jsem přesvědčoval tehdy své vrstevnice a trochu mladší kamarádky, aby do toho se mnou šly, že to budeme hrát pro radost, panovaly mezi námi obavy, jestli se nebudeme trápit. Víte osmdesát procent našeho ženského týmu byla tehdy děvčata s dětmi, a hlavně s několikaletou pauzou, navíc já osobně jsem nikdy házenou nehrál, jen jsem byl jejich celoživotní fanda, takže to mohlo působit na odbornou veřejnost velmi úsměvně. Nicméně naše působení v druhé lize tehdy zaujalo,“ říká König o nedávné době, která posunula Lázně Kynžvart na házenkářskou mapu.

Úspěch je motivoval posunout to dál, a to co nejrychleji. Proto na začátku loňského léta König neváhal využít šance poskočit hned do první ligy. Tým se musel jasně profesionalizovat hlavně na úrovni realizačního týmu. V osobě Petera Sabadky získal jednoho z nejlepších trenérů současnosti na česko-slovenském území. Na začátku sezony měl nováček jasný cíl, soutěž udržet.

Anna Schneiderová z Lázní Kynžvart střílí.

„Naše ženy makaly v neuvěřitelném nasazení, mnohdy s velkým sebezapřením. Byl jsem několikrát hrdý na jejich výkon, pokoru a srdce, které do toho daly na tréninku i v utkáních. Postupně se podařilo zapracovat dorostenky, které jsou nyní pevnou součástí ženského kádru a za mě nemůžou mít lepší vzory než své zkušenější spoluhráčky. Nejen že jsme soutěž zachránili, ale měli jsme šanci získat pomyslnou medailovou příčku. Do házenkářské mapy jsme se tak vryli pro někoho možná až nepříjemně hluboko a to mě těší. Jednoduše, jsem nadšen z dosavadního působení,“ pochvaluje si Vladimír König.

Do budoucna má jasnou vizi. Současný stav jednou skončí a Kynžvartští se sejdou silnější a o dost netrpělivější. „Budeme chtít odehrát co nejvíc přípravných utkání před sezónou. Nyní pracujeme na vizi letní přípravy, nevíme, kdy nám dovolí se scházet, takže je to zatím jakási osnova činnosti. Termíny, místa a další podrobnosti upravíme podle aktuálního stavu. V příští sezóně chceme bojovat o postup do nejvyšší Mol ligy, náš tým bude proto adekvátně posílen. Klub se bude pravděpodobně potýkat s těžší finanční situací, díky dopadům tvrdých opatření na naše sponzory, ale i to společně zvládneme,“ hlásá König.

Autoři:
  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plzeň - Slavia 1:0, šlágr rozhodl v závěru Šulc, hosté po týdnu spadli z čela

14. dubna 2024  17:09,  aktualizováno  19:59

Zásadní zpráva ze šlágru fotbalové ligy z Plzně, kde se představila první Slavia: největší radost...

Real zvládl penaltové drama se City, postup do semifinále slaví i Bayern

17. dubna 2024  20:29,  aktualizováno  18.4

Byl to dvojzápas se vším všudy a lépe nakonec dopadl pro fotbalisty Real Madrid, kteří až po...

Divočina v Děčíně na úvod i v závěru. Ústí dál válcuje Pardubice

17. dubna 2024  21:12,  aktualizováno  23:36

Ústečtí basketbalisté potvrdili roli favorita i ve druhém utkání čtvrtfinále ligového play off a v...

Českobudějovičtí volejbalisté na úvod finále zkrotili v Praze Lvy

17. dubna 2024  23:33

Volejbalisté Jihostroje České Budějovice vstoupili vítězně do finále extraligy. Na palubovce...

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...