Česká házenkářka Knedlíková (vpravo) je bráněná Chametovovou z Ázerbájdžánu

Česká házenkářka Knedlíková (vpravo) je bráněná Chametovovou z Ázerbájdžánu | foto: Monika Hlaváčová, MF DNES

Házenkářky čeká těžký závěr kvalifikace o postup na mistrovství Evropy

  • 0
České házenkářky mají před sebou závěr kvalifikačních bojů o postup na mistrovství Evropy, které se bude hrát koncem roku v Norsku a Dánsku. Osud mají ve svých rukou, ale čeká je velmi těžký úkol. S již jistým vítězem skupiny Maďarskem nesmí ve středu v Plzni prohrát a poté v neděli musí zvítězit ve Švédsku.

Maďarsko v dosavadním průběhu kvalifikace neztratilo ani bod, když dokázalo vyhrát i ve Švédsku. Právě s Maďarkami české házenkářky kvalifikaci rozehrály a zápas se jim vydařil, ovšem nakonec těsně prohrály.

"Nečeká nás nic lehkého. Maďarsko se od podzimního utkání, které jsme na jejich půdě odehráli velice dobře takticky, hodně zlepšilo. Projevilo se to nejen kvalitní hrou na prosincovém mistrovství světa, ale hlavně v obou vítězných kvalifikačních zápasech se Švédskem," řekl trenér Jiří Tkadlec.

České družstvo se od pátku připravuje v Plzni. Tkadlec má spolu s asistentkou Lenkou Černou k dispozici 17 hráček, z nichž 14 nominuje do souboje s Maďarskem. Musí se ale obejít bez několika házenkářek, s nimiž počítal.

Pro zranění se omluvila ve Francii hrající Lenka Kysučanová, Pavla Poznarová ze Zlína je nemocná, stejně jako Klára Černá z mistrovské Slavie Praha. K dispozici není další sláviskta Hana Kutlvašrová, kterou trápí poraněný kotník.

"Hra Maďarska je vyvážená. Družstvo se opírá o zkušenou brankářku Palingerovou a úderné spojky Tóthovou, Bulathovou a Szucsanskou, nebezpečná jsou i obě křídla Vertenová a Kovacsicová. K úspěchu může vést jen náš stoprocentní výkon podložený bojovností," uvedl Tkadlec.