HC Zubří-HC Lovosice

HC Zubří-HC Lovosice - U míče Ondřej Mika. | foto: Jan Karásek, MAFRA

Házenkáři Zubří znovu chtějí hrát ve finále

  • 0
Dvakrát za sebou zůstali těsně pod vrcholem, potřetí už nechtějí být zklamaní. Zvlášť, když mají silnější kádr než před rokem. Zuberští házenkáři proto vstupují do extraligové sezony, která začíná dnes, s nejvyššími ambicemi. "Spousta týmů se posílila, ale my nemůžeme mít nižší cíle než je finále," upozornil trenér Gumáren Zubří Jiří Kekrt.

Tým získal jen dva nové hráče, ovšem oba by se měli stát oporami. Z Hranic přišel pátý nejlepší kanonýr soutěže Martin Stržínek, z Bystřice pod Hostýnem dorazil nejvytíženější brankář extraligy Michal Baránek.

"Navíc ostatní hráči jsou o rok zkušenější. Takže pokud nás nebudou trápit zdravotní problémy, budeme silnější," věří Kekrt.

Díky nástupu Baránka odchází brankář Petr Orság na hostování do Litovle. Momentálně však netrénuje, protože prodělal artroskopický zákrok menisku. Valašský klub opustily také dvě spojky, jež však nepatřily do základní sestavy. Petr Kichner zamířil do Kopřivnice, Robert Plšek do Holešova. "Může se stát, že na poslední chvíli ještě někdo odejde," naznačil Kekrt.

Něco podobného potkalo Zubří už loni. Gólman Jakub Krupa přestoupil do Prešova jen pár hodin před startem extraligy. Tentokrát je ve hře odchod pivotmana Jakuba Šíry, který loni hostoval v Bystřici. Stojí o něj ve Vídni, jenomže jednání se neustále protahují.

Jak se stalo v posledních letech pravidlem, letní přípravu ovlivnila účast zuberských hráčů v juniorské reprezentaci. Na mistrovství světa v Egyptě se představili Jakub Hrstka, Ondřej Mika, Tomáš Číp, Marek Třeštík, Štěpán Krupa a Jakub Šíra.

Tentokrát se objevil ještě jeden problém. Na poslední chvíli padlo turné do Chorvatska a Slovinska, kde čekali i účastníci Ligy mistrů. "Odehráli jsme zhruba o pět zápasů méně, než jsme chtěli, což nám může scházet," obává se Kekrt. "Navíc proti špičkovým soupeřům jsme si mohli ověřit svou výkonnost," lituje.

Mnohem menší komplikace provázejí extraligovou premiéru. Za inzultaci karvinského trenéra Hudečka divákem v posledním finále loňského play-off má Zubří zavřené hřiště.

Dnešní duel s Frýdkem-Místkem proto sehraje od 18 hodin v Kopřivnici. "Hala asi nebude tak plná, jak by byla v Zubří, ale pokud do zápasu vstoupíme koncentrovaně, nevidím v tom problém," podotkl nejlepší střelec Zubří Jakub Hrstka.

Po juniorském šampionátu jsem unavený, říká střelec

Většinu léta strávil zuberský házenkář Jakub Hrstka s juniorskou reprezentací, v jejímž dresu potvrdil své střelecké přednosti. Druhý nejlepší kanonýr loňského extraligového ročníku byl na mistrovství světa v Egyptě, kde český tým obsadil 10. místo, třetím nejlepším střelcem. V 9 zápasech nastřílel 67 branek při báječné úspěšnosti 77,9%.

Předvede stejnou střeleckou formu také při dnešním úvodním extraligovém utkání proti Frýdku-Místku, k němuž Zubří nastoupí v 18 hodin v kopřivnickém azylu? "V přípravě se střelecky trápím. Teď už konečně o něco půjde, snad to bude lepší," doufá 19letý křídelník Hrstka.

Čím si slabší střeleckou formu v přípravě vysvětlujete? Únavou po náročném letním programu?
Asi ano. Připadám si unavenější, než když jsem odlétal. Potřeboval bych nějakou pauzu, ale bohužel žádný odpočinek není v plánu.

Jak dlouho jste po návratu z Egypta, kde hrálo šest házenkářů ze Zubří, odpočíval?
Jenom jeden víkend. Hned po návratu jsme dělali fyzické testy, pak byly dva volné dny a potom začaly dvoufázové tréninky. Takže teď do házené ani nemám moc chuti. Cítím se přehraný. Těším se, že moje nálada se brzy zlepší.

Čekal jste, že v Egyptě budete střelecky tak úspěšný?
Vyplynulo to z kolektivu. Kluci mi věřili, akce dohrávali na mě. Byl jsem zahlcen přihrávkami, měl jsem až třináct střel za zápas. Ale dařilo se mi.

Máte zprávy o tom, jestli jste svou střeleckou produkcí zaujal zástupce slavných zahraničních klubů?
Nikdo mě neoslovil. Ale stejně jsem s žádnou nabídkou nepočítal, protože mě čeká ještě rok ve škole. Pak se snad někdo ozve.

V loňské základní části jste za nejlepším střelcem Huňadym z Prešova zaostal jen o 4 branky. Prešov letos v Česku hrát nebude. Láká vás být nejlepším kanonýrem extraligy?
Na to nehledím. Hlavní bude, abychom dobře začali. Mančaft jsme posílili, takže věřím, že nejméně finále znovu zopakujeme.