Plzeňský brankář Radek Motlík s trofejí pro mistry.

Plzeňský brankář Radek Motlík s trofejí pro mistry. | foto: Ondřej Bičiště, MF DNES

Titul. Žádný jiný cíl si dát nemůžeme, říkají házenkáři Plzně

  • 0
Dosáhnout na zlatý hattrick. To je výzva házenkářů Talentu M.A.T. Plzeň před víkendovým startem play-off. Šampaňské bouchali loni i předloni, ale tentokrát jsou v nejsložitější pozici.

Do vyřazovací části jdou „až“ ze třetí příčky, výhodu domácího prostředí v případném pátém utkání tak mají jen ve čtvrtfinále proti Lovosicím. V sobotu a v neděli rozehrají tuhle sérii v městské hale na Slovanech.

„Nejen teď před play-off, ale i do budoucna chceme hrát vždycky o titul,“ prohlašuje jeden z šéfů klubu Martin Šafránek. „Věříme, že náš mančaft je natolik silný, že když se nám vyhnou zranění, vypořádá se i s touto situací,“ doplnil.

Plzeň získala Jana Štochla. Skončí Motlík?

Shodli by se dva veteráni v jednom brankovišti? Návrat 41letého gólmana Jana Štochla z Německa do mateřské Plzně, se kterou podepsal smlouvu na dva roky, nabízí otázku, co bude dál s o čtyři roky starším Radkem Motlíkem, další legendou a kapitánem Talentu.

„I Radek od nás dostal nabídku pokračovat. Je na něm, jak se rozhodne,“ říká Martin Šafránek, jeden z šéfů extraligového klubu.

Nicméně tahle varianta se zdá být méně pravděpodobná, byť Motlík si přál ukončit báječnou kariéru doma. Ale dvě takové osobnosti v jednom týmu? To se zdá být přepychem. „Radek je vynikající gólman, odvedl obrovský kus práce a na dvou titulech je nesmazatelně podepsán. Uvidíme, jestli chce a bude pokračovat,“ míní Šafránek.

Nejisté je i setrvání spojky Michala Tonara, který touží po zahraničí.

To Štochl se v Plzni stane i hrajícím asistentem a koučem gólmanů. Dosavadní asistent Jiří Hynek se přesune do role šéftrenéra mládeže. „Chceme tam mít profesionála, Jirka zaštítí všechny trenéry mládeže až po dorost, Michal Tonar se posune k juniorce. Naší vizí do budoucna je zrod házenkářské akademie po vzoru fotbalové Viktorky,“ vypočítává Šafránek.

Trenér Martin Šetlík pokyvuje hlavou. „Jsem s tím ztotožněný. Jiný cíl ani dlouhodobě nemáme,“ říká kouč. Jeho tým oproti loňsku omladil, odešli dva zkušení hráči a nahradili je mladíci. „Sice jim ještě kousek schází, ale základní část odehráli kluci slušně. Teď by nás měl navíc posílit návrat Petra Linharta.“

Ano, Šetlík před play-off vítá v týmu očekávanou posilu, levoruký reprezentant Linhart se vrací po dlouhodobém zranění kolena. A ještě před odchodem do francouzského Toulouse chce pomoci Talentu v play-off. „Po zátěži koleno sice bolí, ale to se dalo čekat. Jinak žádné problémy nemám, cítím se výborně a už se nemůžu dočkat prvního zápasu,“ hlásí Petr Linhart.

Talent chystal i další trumf. Do boje chtěl nasadit současného asistenta Jiřího Hynka, bývalého reprezentačního specialistu do defenzivy. Jenže soutěžní řád to nedovolil. Na zkoušce byla v Plzni i spojka z Černé Hory, ale neuspěla.

Do série s Lovosicemi jde Talent i tak v roli favorita. Soupeře v základní části dvakrát porazil, navíc právě na jeho palubovce slavil oba předchozí tituly. Loni ve finále, předloni s předstihem v nadstavbové skupině. „Ale to všechno je minulost. I když se tváří, že si nás nepřáli, bude to moc těžký soupeř. Stejně jako každý z první osmičky,“ varuje pivot Jakub Šindelář. Zároveň odmítá, že zlatého opojení je tým přesycený. „Každý další titul je motivací, to se nikdy neomrzí!“

Plzeň věří, že k tomuhle cíli ji pomůžou i fanoušci. „Zaznamenali jsme obrovský nárůst, fanoušci jsou skvělí a věřím, že je to dlouhodobý trend. A že v play-off bude parádní atmosféra. Po letech jsme vrátili plzeňskou házenou tam, kam patří,“ libuje si Šafránek.

Teď ale dlouhá cesta teprve začíná.

,