Milan Škvařil ještě v plzeňském dresu

Milan Škvařil ještě v plzeňském dresu | foto: Daniel Beran, MAFRA

Ve dvaceti do bundesligy. Házenkář Škvařil zažil premiéru proti Jíchovi

  • 0
Poprvé v nejlepší soutěži světa - a rovnou před vyprodanou halou a proti vítězi Ligy mistrů. Házenkářský talent Milan Škvařil zažil ve 20 letech speciální vstup do německé bundesligy, v dresu svého Balingenu nastoupil proti superhvězdám Kielu v čele s Filipem Jíchou.

"Totál sen, neskutečný zážitek," napsal odchovanec plzeňské házené na svůj Facebook. Škvařil při jasném vítězství úřadujících mistrů z Kielu 34:22 dostal slušnou porci 16 minut, ve kterých stihl vstřelit jednu branku a navrch vybojovat sedmimetrový hod.

Urostlý kanonýr Škvařil je velkým příslibem české házené. Té obecně chybí větší množství výrazných talentů a u spojek to platí tím spíš. On však splňuje obě podmínky: vysokého hráče si vyhlédl bundesligový Balingen a i přes jeho mládí mu neváhal v létě nabídnout smlouvu. "Milan měl nabídku i z Norska. Krok v podobě odchodu jinam jsem mu samozřejmě schvaloval," říká Pavel Farář, kouč juniorské reprezentace.

V jejím dresu se Škvařil předminulý týden stal nejlepším střelcem mezinárodního turnaje v Polsku, proti stejně starým Němcům se blýsknul deseti trefami. Teď ve středu - už před více než dvěma tisíci fanoušků v Balingenu - čelil síle Jíchy a spol. Do sestavy mu pomohla velká marodka v klubu a on ukázal, že se příležitosti nebojí. "Je určitě ohromné plus, když takto mladý hráč dostane šanci," oceňuje Farář.

Když spolu mluvili na posledním reprezentačním srazu, byl trenérův dojem jednoznačný: "Tréninkové podmínky a zatížení jsou v Německu někde jinde a na Milanovi je to vidět. Doufám, že všechno zužitkuje."

V Německu zatím nadějná spojka sbírá zkušenosti v tamní třetí lize v béčku Balingenu - pozor, to není v házené žádná degradace, nižší německé soutěže mají vysokou kvalitu. Má na to, aby hrál už i proti elitě? "Je hrát - a hrát. Takových kluků, co naskočí na několik minut, v bundeslize pár je," říká jeho kouč z juniorské reprezentace.

"Potenciál i parametry má, to se vědělo. Otázkou je, jak se srovná s vlivy okolí: nová parta, nové tréninkové metody, aspektů je strašně moc. Někdo to vstřebává půl roku, někdo dva roky. Ale věřím, že pokud Milan vydrží a bude mít trochu štěstí, určitě ho v budoucnu v některém z bundesligových klubů uvidíme."

Premiéru má za sebou, rovnou proti nejlepším z oboru. Kdyby po svém úvodním duelu proti Filipu Jíchovi aspoň zčásti navázal na jeho úspěchy, jistě by se nezlobil.