Petr Linhart se snaží překonat francouzskou obranu na letošním MS v Kataru.

Petr Linhart se snaží překonat francouzskou obranu na letošním MS v Kataru. | foto: Pavel Lebeda/chf.cz

V Brně se dějí zázraky, vědí házenkáři. Zafunguje to proti Francii?

  • 0
Zdecimovaný český tým hostí ve středu v Brně mistry světa z Francie. Přesto sní domácí házenkáři proti favoritovi o senzaci. Proč? „Tady neprohráváme,“ hlásí Češi.

Rozjásaným fanouškům, kteří po zápase vtrhli na palubovku, rozdal téměř vše, co měl na sobě. Až na trenýrky. „Ale kdyby je lidi chtěli, dám jim je taky,“ usmál se Daniel Kubeš.

Z polonahého, téměř dvoumetrového chasníka stékal pot a oči se mu leskly dojetím. Kubešovi a jeho českým spoluhráčům se před rokem povedl v Brně házenkářský zázrak. V barážové odvetě proti favorizovaným Srbům potřebovali Češi vyhrát alespoň o propastných osm gólů, aby se podívali na mistrovství světa do Kataru.

Pulzující brněnská hala ve Vodově ulici vybičovala outsidera k heroickému
výkonu, Češi Balkánce zničili 33:21. „Tady prostě neprohráváme,“ křičel nadšený Kubeš.

Stejnou větu zopakoval 37letý borec i v pondělí. Zatímco tehdy se matador famózní výhrou loučil s kariérou, nyní se do Brna vrátil jako reprezentační kouč. A společně s trenérským kolegou Janem Filipem chce do sbírky legendárních duelů přidat další. Češi v kvalifikaci o mistrovství Evropy hostí Francii. Zápas začíná v 18.00.

„V Brně dokážeme podat výkony za hranicí našich možností,“ oznamuje trenér Kubeš. Ale ani to nemusí stačit. Proti jeho svěřencům se postaví úřadující světoví i evropští šampioni, poslední olympijští vítězové. Čechům se navíc kvůli zraněním rozpadl tým.

Myslel jsem si, že když přijedeme v plné sestavě, mohli bychom mít šanci udělat nějakou senzaci,“ přiznává český reprezentant Jan Sobol. „Teď to bude ale strašně těžké.“ 31letý křídelník polské Azoty Pulawy se totiž zhrozil, když o víkendu přijel na sraz do Brna. V české kabině chybělo kvůli různým zraněním a šrámům hned deset nominovaných házenkářů včetně hvězdného Filipa Jíchy!

Český házenkář Ondřej Zdráhala háže sedmičku.
Závar na českém brankovišti.

„Už nám docházeli hráči, kteří vůbec připadali v úvahu pro národní mužstvo,“
líčí Kubeš. „Ale musíme se s tím poprat.“

Kde hrát? Brno je pro házenkáře jasná volba

Do středečního mače tak vyrukuje s torzem. Torzem, které poženou necelé tři tisícovky diváků. V předprodeji na serveru www.ticketportal. cz zbývaly v úterý v podvečer poslední dvě stovky lístků.

I samotní hráči se těší na bouřlivou kulisu. Když se vedení házenkářského svazu poptávalo zkušenějších reprezentantů, kde sehrát důležitou bitvu, Brno byla jasná volba. „Je to sportovní město. Na fotbal tady kdysi chodilo třicet tisíc lidí. Teď se stačí podívat na Kometu,“ podotýká český gólman Petr Štochl. „A teď jsme rádi, že se naučili chodit i na házenou.“

Právě 39letý veterán pamatuje z brankoviště slavné triumfy proti obrům, které se urodily na jihu Moravy. Kromě loňské úspěšné baráže se Srbskem má národní tým na Brno celou řadu vzpomínek. „Krásných vzpomínek!“ dodává trenér Kubeš.

Duben 2013. Češi šokovali v kvalifikaci o Euro Němce 24:22. O tři měsíce později v Brně zdolali 30:25 i Černohorce.

Listopad 2008. Nadšení Češi v evropské kvalifikaci porazili Francouze
32:29. Zrodí se i dnes další senzační úspěch? „Francouzi prostřídají
celý tým. Mohli by nás trochu podcenit,“ přemítá Sobol. „Ale bohužel
nemají žádné slabé hráče,“ smířlivě konstatuje.

Český házenkář Pavel Horák se chystá vyzrát na bránícího Cédrika Sorhainda.
Napětí na lavičce české házenkářské reprezentace.
Čeští házenkáři měli v hledišti i skupinku fanoušků.

Středeční český soupeř totiž poslední roky na vše, na co sáhl, přeměnil
ve zlato. Francie je házenkářský fenomén. Tým hvězd, který nemá slabinu.
„A i teď budou chtít ukázat sílu,“ tuší Štochl, jehož při absenci brankářského
kolegy Galii čeká perná šichta. „Kdykoliv budou mít volnou ruku, bude brankář v nevýhodě,“ upozorňuje.

Ačkoli ho se spoluhráči čeká prestižní bitva, o postupu na Euro 2016 rozhodne velmi pravděpodobně až nedělní duel české reprezentace v Makedonii. Situace je totiž po čtyřech kolech ve čtyřčlenné skupině následující:

1. Francie – 8 bodů a jistý postup.
2. Česko – 5 bodů.
3. Makedonie – 3 body.
4. Švýcarsko – nula.

Makedonii, která bojuje s týmem dua Filip–Kubeš o druhé postupové místo, čeká dnes nesrovnatelně lehčí utkání ve Švýcarsku. A poté přijde
přímá bitva s Českem.

„Soupeř jako Francie výrazně ukáže naše slabiny“

„Úplně rozhodující duel proti Francii není, středeční kolo nerozhodne,“ pokyvuje Kubeš. „Každý bod, který získáme, je super, ale...“ Větu český stratég nedokončí. Ví, že senzační bodový zisk by musel jeho výběr stejně potvrdit na žhavé balkánské půdě. „Proto je třeba hrát tak, abychom měli dobrý pocit a dobře se připravili na neděli,“ velí křídelník Sobol.

Český házenkář Ondřej Zdráhala se snaží prosadit přes bránícího Xaviera...
Český házenkář Tomáš Babák se probíjí francouzskou obranou.

Recept, jak řádně potrápit giganta? „Zkusíme nastoupit s menšími spojkami, které jsou pohyblivé,“ naznačuje Kubeš. „A taky musíme hrát s maximálním nasazením,“ doplňuje kouč.

Zraněními zdecimované mužstvo může také před rozhodujícím kvalifikačním
partem získat cennou (byť bolavou) lekci. „Můžeme se proti Francii učit, výrazněji se nám ukážou naše slabiny,“ sděluje Štochl, jenž jinak chytá v německé bundeslize za berlínské Lišky. „Takovéhle zápasy si ale hlavně musíte užívat.“

Češi však věří, že si domácí zápas roku užije zaplněná brněnská hala. „Když se budeme soustředit na sebe a na naši hru, může to být hodně zajímavé utkání pro diváky,“ podotýká Štochl.

V Brně to rozhodně nebývá házenkářská nuda. „Tradiční vítězný zázrak“ ale dnes proti týmu česká parta neočekává. „Ale bylo by to hezké zachovat,“ zasní se trenér Kubeš.

Vrátí ho do reality francouzský dream team?