Český házenkář Roman Bečvář pálí na islandskou branku.

Český házenkář Roman Bečvář pálí na islandskou branku. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Házenkáře v přípravě na Euro prověří dva zápasy v Černé Hoře

  • 0
Čeští házenkáři se začínají chystat na lednové mistrovství Evropy v Chorvatsku. Reprezentanty čekají v pátek a v sobotu první dva přípravné zápasy této sezony v Černé Hoře, kde se svěřenci trenérů Jana Filipa a Daniela Kubeše pokusí vylepšit hru venku. Oba duely začnou v 18:00.

„Naším problémem je, že hrajeme diametrálně odlišně venku a doma, zejména v kvalifikačních zápasech. I proto jsme zvolili tento model dvou přípravných zápasů na hřišti soupeře. Samozřejmě přípravné utkání je jiné než třeba kvalifikace, ale my hrajeme doma o třicet i více procent lépe než venku. A na Euru také nebudeme hrát doma,“ uvedl v tiskové zprávě Filip.

Českému celku se venku dlouhodobě nedaří a v evropské kvalifikace tam neuhrál ani bod. „Snažíme se přijít na to, kde je problém, proč se nám venku hra nedaří. I to je jeden z klíčových cílů tohoto přípravného měření - zlepšit výkonnost týmu při venkovních zápasech,“ řekl Kubeš.

„Naši soupeři mají na mistrovstvích většinou silnější podporu než my, tentokrát to určitě bude hlavně ze strany maďarských fanoušků, takže nebudeme mít moc dobré podmínky. V Černé Hoře bychom si rádi zahráli před velkým publikem, ale když diváci nepřijdou, nic se nestane,“ dodal Kubeš.

Český celek se na lednovém šampionátu v Chorvatsku utká ve skupině s Maďarskem, Dánskem a Španělskem. Na Euru se představí i Černohorci, s nimiž si národní tým naposledy zahrál před čtyřmi lety v evropské kvalifikaci. Na soupeřově půdě Češi nejprve prohráli o gól a doma pak zvítězili o pět branek.

„V Černé Hoře to bude jedna z posledních zkoušek a my budeme chtít dát na hřišti příležitost všem hráčům, kteří s námi do Černé Hory pojedou. Pak už nás totiž čeká jen přípravný dvojzápas proti Slovensku na konci prosince, na kterém nám budou chybět někteří hráči z druhé bundesligy. To bude asi poslední možnost dát někomu šanci v případě, že si nebudeme jistí. Od ledna už budeme pracovat s týmem, který pojede na Euro,“ prohlásil Filip.

V týmu už definitivně nebude nejlepší český házenkář samostatné historie Filip Jícha, který před pár dny ukončil kariéru. Naopak v kádru pro zápasy v Černé Hoře figurují mladíci Stanislav Kašpárek, Diudonné Mubenzem a Štěpán Zeman i uzdravení Ondřej Zdráhala a Jan Landa.