Filip Jícha při střelbě na dánskou branku.

Filip Jícha při střelbě na dánskou branku. | foto: ehf-euro.com

Štěstí v neštěstí: Jícha se zranil, ale baráž o MS by měl stihnout

  • 0
Špatná zpráva: těsně před vrcholy sezony se zranil nejlepší český házenkář Filip Jícha. Dobrá zpráva: do tří týdnů by měl být fit, a tak by hvězdný kanonýr měl stihnout Final Four Ligy mistrů i baráž o mistrovství světa, ve které se Češi v červnu utkají se Srbskem.

Filip Jícha hrál zápas, který se blížil ideálu. Na kontě měl šest branek a jeho Kiel v bundeslize nevídaným způsobem válcoval Lemgo - venku vyhrál 46:24, čímž klub srovnal svůj historicky nejvyšší triumf na hřišti soupeře. Jenže 43. minuta nedělního duelu vše obrátila.

Jícha nešťastně dopadl na nohu svého spoluhráče a s bolestivou grimasou ležel na palubovce. Z ní odskákal po jedné noze jen za pomoci spoluhráče a trenéra, následně padl na záda za střídačkou a jeho zraněnému kotníku se okamžitě věnoval lékařský štáb Kielu.

Obavy byly velké, diagnóza je naštěstí aspoň trochu optimistická. "Zprávy jsou docela dobré. Do tří neděl by měl být Filip v pořádku," řekl reprezentační manažer Karel Nocar, který dostal od Jíchy novinky ihned po vyšetřeních. "Máme velkou radost, že by čeští házenkářští fanoušci měli mít možnost vidět Filipa nejen při vrcholu Ligy mistrů, ale i v dresu národního týmu v boji o mistrovství světa."

Jícha má před sebou v sezoně, v níž v jednom z nejlepších klubů světa poprvé dostal kapitánskou pásku, pořád ještě tři cíle.

1) Přetahovanou o bundesligový titul. Kiel má stejně bodů jako Rhein-Neckar Löwen a díky dvěma drtivým triumfům nyní soka předstihl - v německé soutěži totiž jako druhé kritérium rozhoduje skóre. Do konce scházejí tři kola. Jícha bude chybět určitě ve víkendovém šlágru proti Flensburgu.

2) Sen o třetím triumfu v Lize mistrů. Do Final Four, které na přelomu května a června hostí Kolín nad Rýnem, se Kiel letos dostal trochu nečekaně, pozměněnému a omlazenému týmu mnoho odborníků nevěřilo. Házenkáři "Zeber", jak se německému celku přezdívá, se v semifinále utkají s maďarským Veszprémem.

3) Reprezentační boj o mistrovství světa. Češi se utkají se Srbskem o šampionát, jenž v roce 2015 hostí Katar. Domácí odvetu hostí 14. června Brno a pro házenou půjde o slavnostní den, neboť program začne kvalifikační bitvou ženské reprezentace - ta bojuje o mistrovství Evropy.

To, že by do mužského duelu měl i přes zranění zasáhnout Jícha, je velmi příznivou zprávou.