Házenkáři Karviné se radují z mistrovského titulu.

Házenkáři Karviné se radují z mistrovského titulu. | foto: ČTK

Házenkáři Karviné slaví po osmi letech mistrovský titul

  • 8
Házenkáři Karviné slaví po osmi letech mistrovský titul. Ve čtvrtém finále vyhráli v Plzni 30:29 a celou sérii ovládli poměrem 3:1 na zápasy.

Slezané prakticky celý  zápas vedli, o triumfu ale rozhodli až v závěrečné desetiminutovce.

Karviná získala jedenáctý titul a je nejúspěšnějším týmem samostatné české historie. Na mistrovský primát ale čekala od sezony 2009/10. V letošním play off prohráli Slezané jediný zápas. Plzeň, která slavila v letech 2014 až 2016 tři tituly po sobě, stejně jako před rokem obsadila druhé místo.

„Předběhli jsme dobu. Tohle jsme plánovali až za rok, letos byla naším cílem první čtyřka. Celý náš tým se stále učí,“ citoval Deník trenéra Slezanů Marka Michaliska.

„Před sezonou jsme říkali, že je třeba trpělivost, že si to sedne. Hodně jsme se toho tuhle sezonu naučili. Jestli nám někdo nevěřil, tak jsme aspoň ukázali, že se má v životě vždy věřit. Nic není nemožné a my to dokázali,“ řekl bosenský brankář Karviné Nemanja Marjanovič.

Čtvrté finále bylo od začátku nesmírně vyhecované a na rozkouskovanou hru plnou tvrdých zákroků v úvodu dopláceli hlavně domácí. Západočeši stejně jako v sobotním třetím utkání celou první půli dotahovali.

Od stavu 6:6 Karviná šňůrou šesti gólů odskočila do vedení 12:6, Plzeň ale zabrala a ještě do přestávky snížila na přijatelnou dvoubrankovou ztrátu. Už během první půle dostali červené karty domácí Ivančev s hostujícím Nantlem a duel pro ně skončil.

Po pauze Západočeši stejně jako při sobotním vítězství výrazně přidali a Šafránek v 38. minutě poprvé od úvodu zápasu zařídil z křídla srovnání na 19:19.

Zápas se zlomil za stavu 22:22. Domácí mohli několikrát získat na svou stranu vedení, to se jim ale povedlo až při oslabení a Karviná v přesilovce skóre bleskově otočila. Dvojice rozhodčích Blanar a Haramul k nelibosti Západočechů odpustila hostům v klíčové chvíli několik zákroků na hranici dvouminutového trestu a naopak Plzeň musela do dalšího oslabení.

Domácí pak ještě jednou útočili na vyrovnání, ale Šafář brankáře Marjanoviče neprostřelil a Karviná už pak vždy dokázala na snižující trefu z následného útoku odpovědět. Vítězný 30. gól Slezanů dal symbolicky jejich nejlepší dnešní střelec Monczka, autor devíti přesných zásahů.

„Je to úžasné, vyhráli jsme titul, já osobně počtvrté. Doufám, že to bude jeden z mnoha titulů, které přijdou. Teď to oslavíme a uvidíme, co přijde dál. Další sezona bude ještě těžší,“ doplnil čtyřiatřicetiletý Marjanovič, který se vrátil do Karviné před sezonou a se Slezany už získal tituly v letech 2006 až 2008.

Také čtyřicetiletý bývalý reprezentant Michal Brůna zažil dřívější úspěšnou karvinskou éru. „Tenhle titul je nejtěžší. Tým je mladý, nevyzrálý, nebojoval každý rok o přední příčky jako my. O to je to cennější,“ řekl.

Play off extraligy házenkářů

FINÁLE,  4. ZÁPAS
Plzeň - Karviná 29:30 (13:15)
Nejvíce branek
: Tonar ml. 9, Šafránek 4, Stehlík a Šíra po 3 - Monczka 9/4, Užek 5, Brůna 4. Rozhodčí: Blanar, Haramul. Sedmimetrové hody: 0 - 4/4. Vyloučení: 4:1. ČK: Ivančev - Nantl. Diváci: 1200. Konečný stav série: 1:3.

O 3. místo,  4. zápas:
Lovosice - Zubří 20:30 (10:14)
Nejvíce branek:
Klimt 5, Bouček 3 - Douda 7, Klíma 5. Stav série: 2:2.

,