Házená je nyní v Česku na čtyřku. Ale je čas to změnit, říká Juříček

  13:57
Roky hrál ve špičkovém francouzském klubu, roky reprezentoval a dokonce jej zvolili nejlepším pivotem světového šampionátu v roce 2005. Nyní David Juříček dohrává svou bohatou házenkářskou kariéru v extralize - a těžko hledat v domácí soutěži povolanějšího hráče k tomu, aby před víkendovou volbou nového šéfa svazu zhodnotil stav české házené. „Ve všech oblastech vyklízíme pozice,“ varuje Juříček.

David Juříček v dresu Litovle | foto: Miloslav Jančík, MF DNES

I v 41 letech stále nastupuje v domácí soutěži, zároveň v Litovli působí jako asistent trenéra. David Juříček, jeden z nejlepších českých házenkářů od přelomu tisíciletí, se však netají tím, že extraliga ztrácí sílu a zdravě kritický je i k mnoha dalším věcem.

Rozhovor s hrající legendou o jejím pohledu na stav české házené vznikl při příležitosti víkendové volby nového šéfa hnutí.

Všech tří kandidátů jsem se ptal, jakou známkou by na školní stupnici ohodnotili házenou (rozhovor s nimi zde). Co verdikt od Davida Juříčka?
Bohužel to vidím na čtyřku. S tím, že jako bývalý hráč posuzuji hlavně výkonnostní hledisko věci a ukazatele jako úroveň domácí soutěže a klubů a jejich schopnost obstát na mezinárodní scéně, počet hráčů a hráček působících v prestižních zahraničních ligách a klubech a jejich úlohu v nich, výsledky reprezentací. Ve všech těchto oblastech naše pozice vyklízíme. Situace není dobrá, na druhou stranu ji vidím jako dostatečnou na to, abychom s tím ještě něco udělali.

Jaké jsou hlavní, nejdůležitější trendy světové házené dneška? V kterých nejvíc zaostáváme?
Pro mě jednoznačně atletická vybavenost našich hráčů. Vývoj sportu jde tímto směrem, směrem komplexně připravených atletů, a pro házenou jakožto kontaktní sport to platí tím spíše. Bohužel nám současná struktura klubů, které jsou ve své většině ryze amatérské, neumožňuje se této problematice věnovat v měřítku, v jakém by bylo potřeba. Tím spíše, že tuto potřebu v národním měřítku úplně nepociťujeme. V měřítku mezinárodním však v tomhle ohledu velmi zaostáváme.

Úroveň extraligy očividně klesá. Jaké by mělo být koncepční řešení?
Velice složitá otázka. Když jí trošku využiji, tak to řešení musí být především koncepční! Nemyslím jen koncepci struktury jednotlivých organizačních složek, ale právě i koncepci v přípravě a výchově házenkářů a házenkářek. Kdybych to uvedl na problému, který jsme otevřeli v předchozí otázce ohledně fyzické připravenosti hráčů, tak v současné situaci nemůžeme dost dobře očekávat, že kluby budou moci věnovat prostředky do odborně řízené kondiční přípravy hráčů. Jako jednotlivci si to prostě nemůžou dovolit. Bez ní je však tato připravenost špatná.

David Juříček v dresu Litovle

Jak z toho tedy ven?
Pokud by existoval materiál jakéhosi „centrálního doporučení“ či „řízené přípravy“ hráčů, určitě bychom se v této otázce posunuli. Takto by šlo postupovat i v ostatních oblastech - tak, abychom vychovávali házenkáře na společných a současných principech napříč kluby a reprezentacemi. Myslím, že odborníky, kteří by byli schopní takovou koncepci připravit, v současné době na svazu máme.

V letech 2003 až 2013 jste působil ve Francii, i ve špičkovém klubu Montpellier. Byla před vaším odchodem situace české házené lepší, či horší? A nesouvisí i s generační záležitostí, že se tehdy čerpalo z produktů Sportovních center mládeže, z početnější populace dětí 70. let, které vyrůstaly bez počítačů a dalších aktuálních „lákadel“?
Situace byla určitě lepší. S generací bych to do souvislosti nedával, přestože tu rozdíly určitě jsou. Ale myslím, že spíše společenské, tedy ve vnímání sportu společností jako takovou. Chci tím říct, že ve všech ostatních zemích, které se nám buď vzdálily, nebo nás naopak dohnaly, mají děti počítače také.

Co byste z Francie rád přenesl sem?
Určitě by to byl způsob trénování v dětských a mládežnických kategoriích. Zatímco u nás cítím především orientaci na výsledek, a to hlavně ten kolektivní, ve Francii se daleko více pracuje na individuálních dovednostech jednotlivce, ať už na fyzických, pohybových či technických. Důsledkem je potom vyšší procento takto vyspělých hráčů, kteří jsou schopni tyto činnosti vykonávat v jakýchkoliv systémech, které se v moderní házené v seniorském věku používají.

Norsko, země podobně velká a s podobnou házenkářskou minulostí, hraje najednou o evropské medaile. Jak nastartovat proces, aby se to třeba někdy podařilo i Česku?
Jak jsem už řekl, ten proces musí samozřejmě začít od mládeže. Zvýšení členské základny, proniknutí do škol, specializované třídy, střediska mládeže, a to vše pod společnou „centrální“ koncepcí její výchovy. Neméně důležitou stránkou je potom využití lidského potenciálu, který v této oblasti máme. Když se podíváme na země, které zažívají jakousi renesanci, tak uvidíme, že všechny tyto země dokázaly zúročit zkušenosti hráčů, kteří se pohybovali na té nejvyšší úrovni a dnes zastávají nejrůznější pozice v házenkářském hnutí dané země. Je to určitě příklad Švédska, Německa, Ruska, Norska a dalších.

Přijde vám házenkářské hnutí jednotné, mířící za stejným cílem? Z pohledu novináře to tak úplně nevypadá.
Nevím, jestli jsem schopen to takto hodnotit. Myslím, že historicky byl problém v komunikaci mezi svazem a kluby. Nedovolím si zpochybňovat chuť všech zúčastněných situaci zlepšit a řešit, ale mám pocit, že to není dostatečně společně, a tudíž se tyto snahy tříští. Až v poslední době jsem zaregistroval snahy sdělit koncepce, například koncepci směřování reprezentace a výchovy reprezentantů směrem od svazu ke klubům. Myslím, že to je přesně to, co potřebujeme. Komunikaci všemi směry, protože jsem stále přesvědčený, že v házené pracuje množství kvalitních a zapálených lidí.

Jsou volby nového šéfa určující pro budoucnost? A má někdo lepší program než zbylí dva?
Bohužel nejsem schopen se vyjádřit k programům jednotlivých kandidátů, protože jsem se s nimi dostatečně neseznámil. Volby pro mě samozřejmě určující jsou, jelikož se rozhodne o tom, kdo bude ve vedení v příštím období. Z tohohle pohledu vlastně nemám z volby vůbec žádnou radost, protože k volbě předchozího předsedy došlo před dvěma a půl lety - vyplynulo z ní, že si přejeme něco změnit, ale pro to, aby se tato změna mohla projevit, je potřeba daleko více času.

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Kouzlo pátého duelu. Sérii neukončuje, podle čísel rozhoduje. Vzepře se Třinec?

25. dubna 2024

Premium Ač se ve středečním finále ještě nerozhodlo o šampionovi, Pardubice jsou statisticky velkým...

Barcelona s Veselým a Satoranským první čtvrtfinále s Olympiakosem prohrála

24. dubna 2024  23:44

Jan Veselý s Tomášem Satoranským v dresu Barcelony prohráli první euroligové čtvrtfinále s...

Nejen politika, Růžička už zase i trénuje. Angažoval ho druholigový Most

24. dubna 2024  23:33

Trenér hokejových mistrů světa Vladimír Růžička si ve svém rodném kraji vyzkouší střídačku dalšího...

Liverpool v boji o titul ztrácí, prohrál na Evertonu. United odvrátili blamáž

24. dubna 2024  20:40,  aktualizováno  23:01

Krušné období fotbalistů Liverpoolu pokračuje. V krátké době znovu ztratili v boji o titul. Ve...

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...