Momentka ze čtvrtfinále MS Česko vs. Nizozemsko.

Momentka ze čtvrtfinále MS Česko vs. Nizozemsko. | foto: Alžběta Vejrostová/chf.cz

Házenkářky závěr bitvy s Nizozemskem nezvládly, na MS končí osmé

  • 87
Magdeburg (Od našeho zpravodaje) - Opět prokázaly obrovskou bojovnost, zarputilost a touhu po vítězství. Ale na semifinále světového šampionátu to nestačilo. České házenkářky po dramatické bitvě prohrály s Nizozemkami 26:30. Na turnaji skončí na osmém místě, což je nejlepší výsledek historie.

Trenér Bašný chodil při rozcvičce mezi hráčkami. S každou si oslavně plácl. Atmosféra v týmu byla znovu perfektní. Vzdor tomu, že Češky nastoupily v obrovském házenkářském chrámu, jenž pojme 7 500 fanoušků.

„Jejich hra je hodně podobná severským týmům – atletická, rychlá dopředu,“ vyprávěla Helena Ryšánková.

Úvod čtvrtfinálového duelu absolutně nezachytily, po deseti minutách prohrávaly už o šest branek, Nizozemky překonávaly obranu individuálně, Češky se ne a ne prosadit. Jako by je svazovala nervozita.

Jenže české házenkářky, to jsou obrovské bojovnice.

Zarputilejší obrana, klid v útoku a fantastické zákroky brankářky Lucie Satrapové náhle dotáhly Bašného výběr na dostřel jedné branky. Hráčky ve svítivě oranžových dresech rázem znejistily.

Přetahovaná o každý gól pokračovala. Vysunutá obrana fungovala, dařilo se i v útočné fázi. Drama mířilo do nervy drásající koncovky. A ty české reprezentantky na světovém šampionátu v Německu umí.

Proti Polsku a zejména v osmifinále s Rumunskem ji zvládly bravurně. Na Nizozemky už ale nestačily.

Pět minut před koncem Češky hrály dvojnásobné oslabení, soupeřky odskočily do čtyřbrankového vedení a definitivně rozhodly o postupu do semifinále.

„Je skvělé, že jsem se dokázaly dostat mezi osm nejlepších,“ řekl trenér Jan Bašný po utkání.

České házenkářky na turnaji končí. S historicky nejlepším výsledkem na osmém místě a příslibem do dalších let.

„Až za několik dní nám dojde, co jsme vlastně dokázaly. Myslím, že bude těžké zopakovat takový výsledek,“ přidala kapitánka Iveta Luzumová. 

Čtvrtfinále mistrovství Evropy házenkářek

Magdeburg

Česko - Nizozemsko 26:30 (16:17) ¨
Sestava a branky ČR:
Satrapová 1, Kudláčková, Müllnerová - Galušková, Ryšánková, Salčáková 1, Maňáková, Kordovská, Hrbková 1, Luzumová 11/5, Adámková, Marčíková, Šetelíková 1, Zachová 2, Jeřábková 7, Malá 2.
Nejvíce branek Nizozemska: Abbinghová 14/4, Snelderová a Grootová po 3.
Rozhodčí: Horváth, Márton (oba Maď.). Sedmimetrové hody: 5/5 - 7/4. Vyloučení: 5:4. Diváci: 1451.