Šárka Marčíková se prodírá do šance v kvalifikačním zápase proti Švýcarsku. | foto: ČTK

Cesta házenkářek na MS se komplikuje, se Švýcarskem jen remizovaly

  • 11
České házenkářky nepotvrdily v úvodním duelu baráže o postup na prosincové mistrovství světa roli velkých favoritek, když v Zubří jen remizovaly se Švýcarskem 27:27. Svěřenkyně trenéra Jana Bašného téměř během celého utkání dotahovaly náskok soupeřek, v závěru se sice dostaly do vedení, ale outsider v poslední vteřině vyrovnal. Odveta se hraje v úterý v Gümlingenu.

Češky na minulém mistrovství světa předloni nehrály po těsné porážce v play off s Černou Horou. Na šampionátu v roce 2017 národní tým překvapivě došel až do čtvrtfinále a konečným osmým místem stanovil nejlepší výsledek v samostatné historii. Za působení Bašného postoupily reprezentantky na mistrovství světa ještě v roce 2013, kdy obsadily 15. příčku.

„Jsme v poločase. Máme velké rezervy, víme o nich. Budeme mít dva dny na to, abychom na tom nějakým způsobem zapracovali a dostali se na mistrovství. Švýcarky si dokázaly, že se s námi dá hrát, že se přes nás dá přejít. Budeme muset do odvety hodně zlepšit naši hru, hlavně bude třeba do zápasu líp vstoupit,“ řekl při on-line rozhovoru Bašný.

Švýcarky ještě nikdy nestartovaly na velké akci a nad českým týmem v předchozích šesti zápasech nevyhrály, v Zubří ale nečekaně držely krok. Z pozice jasného outsidera mohly hrát bez zábran a celou první půli překvapivě vedly.

Česko - Švýcarsko

Sledovali jsme online

Domácí tým se nemohl dostat do tempa a ve 12. minutě ztrácel už tři branky. Češkám se ani ve zbytku úvodního dějství nedařilo srovnat a po přestávce prohrávaly o dva góly 12:14. Mezi tyčemi se nevedlo uzdravené brankářce Kudláčkové ani náhradnici Mučkové, obě si dohromady připsaly jen tři zákroky.

 Do druhého poločasu vstoupily domácí favoritky lépe a ve 40. minutě Malá z trháku poprvé od úvodu utkání srovnala. Švýcarky se pak ale znovu dostaly do dvoubrankového vedení, které Bašného svěřenkyně i díky několika zákrokům Mučkové dvakrát dotáhly.

Když pak 11 sekund před koncem Kordovská poslala český tým poprvé v utkání do vedení, zdálo se, že favorit přece jen zvítězí. V závěrečné sekundě ale vyrovnala Hodelová. „Možná to mrzí, ale za tři dny se hraje znovu 60 minut. Jestli je to remíza, nebo o jeden gól, to není až tak úplně důležité,“ poznamenal Bašný.

Světový šampionát bude v prosinci hostit Španělsko.

Česko - Švýcarsko 27:27 (12:14)

Branky: 3. Kordovská, 5. Kordovská, 8. Hurychová, 10. Marčíková, 13. Hurychová, 15. Knedlíková, 18. Tichá, 19. M. Hrbková, 21. M. Hrbková, 22. Knedlíková, 23. Kvášová, 31. Marčíková, 37. M. Hrbková, 39. Jeřábková, 40. Malá, 44. M. Hrbková, 46. Zachová, 48. Kvášová, 52. Kordovská, 56. Jeřábková, 58. Tichá, 60. Kordovská - 1. Kündigová, 3. N. Freyová, 8. Gautschiová, 9. Hodelová, 12. Hodelová, 15. Gautschiová, 18. Kündigová, 22. Altherrová, 23. Kährová, 25. Kährová, 27. Kährová, 33. Kündigová, 37. N. Freyová, 37. Cavallariová, 39. Gautschiová, 44. Hodelová, 45. Rinerová, 46. Cavallariová, 48. Cavallariová, 49. Hodelová, 52. Kündigová, 55. Kündigová, 60. Hodelová. Rozhodčí: Lidacká, Lesiaková (POL). ŽK:11. Marčíková - 2. Gautschiová.

Česko Kudláčková, Mučková – Marčíková, Jeřábková, Malá, Tichá, J. Franková, M. Hrbková, Kvášová, Knedlíková, Maňáková, Kordovská, Konečná, Zachová, Hurychová.

Švýcarsko Schüpbachová, Đokovićová, Brütschová – Heinzerová, Rinerová, Gautschiová, Cavallariová, Hodelová, N. Freyová, L. Freyová, Altherrová, Hessová, Schmidová, Wicková, Kährová, Kündigová.

Přejít na on-line reportáž

,