Šetelíková se vrací do Písku, kde vyrůstala. Těším se, říká házenkářka

  10:11
Před šesti lety z Písku odcházela do pražské Slavie. Teď se vrací zpátky tam, kde vyrostla. Reprezentantka Alena Šetelíková, za svobodna Stellnerová, je zatím jedinou, ale zato velmi výraznou posilou píseckého Sokola pro nadcházející ročník interligy házenkářek.

Česká házenkářka Alena Šetelíková pálí v duelu proti Argentině. | foto: Alžběta Vejrostová/chf.cz

V Písku vyrostla, začínala s házenou a výrazně se podepsala pod dosud největší úspěch místního Sokola, kterým byla bronzová medaile v nejvyšší soutěži žen před šesti lety.

Na Alenu Šetelíkovou, tehdy Stellnerovou, se chodila dívat a fandit řada tehdejších místních nadějí. Teď si s ní některé z nich zahrají osobně.

Po šesti letech boje o české tituly ve Slavii Praha se dnes osmadvacetiletá hráčka a členka reprezentačního týmu vrací na jih Čech. „Na Slavii mi skončila smlouva a já jsem přemýšlela, že s házenou skončím. Ale pak se ozval Písek, tak jsem si řekla, že to zkusím a půjdu mu pomoct,“ říká Alena Šetelíková.

Takže jste se dostávala do fáze, že vás házená přestávala bavit?
Ne, to ne. Mám házenou moc ráda, ale už jsem to přestávala zvládat časově s mojí prací. Pracuju v Centru pohybové medicíny u pana profesora Koláře.

A s Pískem to skloubit půjde?
V Písku trénují v sezoně třikrát týdně, což je méně než na Slavii. S trenérem jsme se bavili, že to nějak skloubíme. Já se budu snažit maximálně chodit a trenér říkal, že mi vyhoví, jak to půjde. Snad to bude v pořádku a snad to je dobré rozhodnutí.

V české ženské házené máte jméno. V Písku na vás bude upřená velká pozornost a předpokládám i zodpovědnost. Počítáte s tím?
Uvidíme. S některými lidmi jsem mluvila. Ohlasy na můj návrat jsou pozitivní a já musím říct, že se těším. V Písku je mladý tým a já doufám, že holkám pomůžu k co nejlepším výsledkům. Musím říct, že se těším zpátky.

Už je to dlouho, co jste měla na sobě písecký dres...
Vyrůstala jsem tam, začínala a vracím se domů. Je to takový hezký.

Alena Stellnerová z Písku se obtáčí kolem Pavly Poznarové ze Zlína.
PROJDE? Alena Stellnerová, házenkářka Písku, se snaží prosadit přes slávistku
Písecká házenkářka Alena Stellnerová

Archivní momentky: Alena Šetelíková v dresu Písku

Budete hrát s hráčkami, které se na vaše zápasy chodily dívat a fandit.
Tým je hodně nový. Některé holky znám ze Slavie. Z píseckých holek pár znám, ale jinak tam jsou spíše dorostenky a odchovankyně.

Jaké budete mít s mladým týmem ambice?
Písek už loni nepředváděl úplně špatné výkony. Holky hrály hezky, i když i loni byly nakonec v play out. Půjdeme do sezony s tím, že zápasy, které jim loni těsně unikaly, budeme chtít tentokrát vyhrát. Předvést v nich co nejlepší výkon.

A sama byste ještě chtěla něčeho dosáhnout?
Chci se házenou bavit. Jsem ráda, že jsem se takhle rozhodla, a chci Písku pomoct právě v těch zápasech, které třeba v minulé sezoně prohrály o jeden dva góly. Zkušenosti jsem nasbírala a chtěla bych je předat.

Posledních šest let jste hrála v top českém klubu. Splnila jste si vše, co jste si v házené předsevzala?
Cíl pro mě byla reprezentace. A to se mi povedlo. Byla jsem i na posledních dvou šampionátech. Tohle jsem si splnila. Se Slavií jsme hrály vždy o nejvyšší příčky. To mě herně určitě posunulo.

A titul?
Já titul nemám. Vždycky jsme skončily druhé, vždycky jsme šly do finále a tam prohrály. Naposledy teď na jaře.

Dáváte sbohem kromě Slavie i reprezentaci?
Ještě jsme v červnu dohrávaly kvalifikaci na mistrovství Evropy, které bude ve Francii. Já nechávám dveře otevřené. Vím, že jsem šla z klubu, který hraje o první místo. Jdu do týmu, kde holky hrály loni play out. Ale myslím si, že když budu makat a budu mít fazonu, tak nejsem bez šance. Rozhodnutí je ale samozřejmě na trenérovi.

Reprezentovat je tedy pořád výzva...
Určitě ano. Je to strašně těžké udělat nějaké razantní rozhodnutí, když máte házenou rád. Uvidíme, co bude tuhle sezonu. Chtěla jsem trochu zvolnit. To tempo bylo v posledních dvou letech, kdy jsem kombinovala práci a házenou a lítala z práce na tréninky, hodně veliké.

Takže jste si letos užila víc léta?
No, to trošku jo. Ještě mě čeká dovolená, kterou jsem si naplánovala, protože jsem tak nějak nevěděla, co bude. Ale trenér mi vyšel vstříc. Musím říct, že písecké holky přes léto dřou fakt hodně. Mají tréninky každý den i dvoufázové. Na těch, kde jsem byla, se makalo hodně. Přístup je úplně skvělý. Parta je fajn. Uvidíme, jak to bude v sezoně. Holek, co v Písku pracují, je víc. Na Slavii jsem byla jediná.

Zůstáváte v Praze a do Písku budete dojíždět?
Přesně tak. Máme domluvený svoz do Písku. Jezdí dopravce, který nás tam vozí. Jsem překvapená, že cesty se dají krásně zvládnout. Na trénink jsem ještě nepřijela rozsekaná.

Koneckonců tohle už znáte z minula, ne?
Jo. V té poslední sezoně, co jsem v Písku končila, jsem studovala vysokou školu v Praze a takhle jsme jezdily na tréninky. Vracím se do toho, v čem jsem vyrostla.

Jdete z týmu, kde jste byla zvyklá vyhrávat, do celku, který pravděpodobně tolik vyhrávat nebude. Nebojíte se, že vám to házenou trochu otráví?
Ne, to určitě ne. Házenou mi to neotráví, vím do čeho jdu. Vím, jaké jsou podmínky, jaké jsou ambice. Tak to prostě je. Budeme bojovat, abychom co nejvíc vyhrávaly. Já samozřejmě vyhrávat chci a nechci se jen tak někde plácat.

Sokol začal trénovat na atletickém ovále

Makají, aby byly nachystané. Písecké házenkářky se vrhly do přípravy na nejvyšší soutěž žen, která pro ně začne 8. září zápasem v hale Veselí nad Moravou.

Začaly s letními tréninky již tradičně poslední týden v červenci na atletickém oválu v Písku. Sestava byla ještě dost okleštěná. Na Akademickém mistrovství světa v Chorvatsku jsou Pavlína Novotná a Kristýna Neubergová a některým hráčkám ještě dobíhaly dovolené. Letos ale poprvé s ženami trénují i dorostenky, které tak rozšířily počet hráček na trénincích.

Už tenhle týden tým byl v hale. Ke klasickým kondičním cvičením se tak připojila i klasická házenkářská příprava. Další novinkou jsou i tři ranní tréninky pod vedením fitness kouče Tomáše Kolínského. „S Tomem jsme se domluvili především na silových trénincích. Tato změna vyplynula i z přání házenkářek, když jsme si společně analyzovali minulou sezonu,“ uvedl pro svazový web trenér Vladislav Jordák.

Ve druhé polovině srpna čekají Sokol už i přátelská utkání převážně s účastníky nižších soutěží a také turnaj v německém Ludwigsburgu, kde se střetnou s týmy od třetí do první bundesligy.

Písku hlásí zatím hlavně ztráty v hráčském kádru. Do družstva nováčka interligy DHC Plzeň odešly mládežnické reprezentantky Dominika Bullová a Vendula Šelaisová. Jedna ze stálic v sestavě Michaela Boorová bude hájit barvy Veselí nad Moravou a Dagmar Kalčíková přerušila kariéru. Mezi příchody je zatím jen jedno jméno a to Alena Šetelíková, rozená Stellnerová, což je zkušená reprezentační pivotka. Na jih se vrací ze Slavie Praha.

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Ladra pokračuje v Boleslavi, smlouvu prodloužil do roku 2027

25. dubna 2024  17:11

Fotbalista Tomáš Ladra prodloužil smlouvu v Mladé Boleslavi a se stávajícím zaměstnavatelem...

Hokejová osmnáctka zahájila MS vítězně. Švýcarsko porazila 3:0

25. dubna 2024  16:42,  aktualizováno  17:07

Čeští hokejisté do 18 let porazili na úvod mistrovství světa Švýcarsko 3:0. Gólově se prosadili...

Tenis zítřka? Patnáct turnajů, osm týdnů volna, rovné odměny ženám i mužům

25. dubna 2024  17:02

Mocní šéfové grandslamů na schůzkách v Londýně a Madridu představili konkrétnější plány na zásadní...

Můžu hrát s nejlepšími, říká Macháč. Potěšil ho zápas se Sinnerem

25. dubna 2024  16:39

Madrid (Od naší zpravodajky) Když druhý set prvního kola turnaje v Madridu prohrál 1:6, neztrácel sebedůvěru. „Věděl jsem, že...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...