Tiger Woods

Tiger Woods | foto: AP

Šok a zklamání. Propána, proč Woods zrušil návrat roku?

  • 3
Přijďte na Tigera, denní lístky jen za 30 dolarů! Pořadatelé úvodního podniku PGA Tour 2016/17 v kalifornském Napa v pondělí lákali fanoušky na jednu z největších sportovních událostí roku.

Na návrat Tigera Woodse, golfové superstar přelomu tisíciletí a celebrity s přepestrým osobním životem, která kvůli pošramocené páteři čtrnáct měsíců chyběla na turnajích. „Bude to cirkus,“ věštil Rory McIlroy, třetí muž žebříčku.

Vstupenek se prodalo dvakrát víc než loni. Fanoušci i reportéři byli ukrutně zvědaví, co čtyřicetiletý americký fenomén předvede. Sázkové kanceláře vypisovaly kurzy, zda svým prvním odpalem trefí fervej (část hřiště s krátce střiženou trávou). A jestli se vejde do Top 10.

Leč cirkus se nekoná. „Má hra je ještě zranitelná,“ vysvětlil Woods, proč na poslední chvíli z turnaje odstoupil.

Oznámení vyvolalo šok a zklamání. Na internetových stránkách Safeway Open v Napa nyní stojí: „Přijďte na Phila, celodenní lístky jen za 30 dolarů.“ Jenže účastí dalšího slavného borce Phila Mickelsona organizátoři obecenstvo neuchlácholí. Jak uvedl web golfdigest.com, objevily se žádosti o vrácení peněz.

Woodsův tah zároveň vyvolal salvu otázek. Znovu se zranil? Ochromuje ho obava z neúspěchu? Proč se rovnou odhlásil i z dalšího plánovaného klání v turecké Antalyi?

Co se, sakra, zase děje?!?

Je fakt, že se Woodsova soutěžní pauza protáhne nejméně do prosince, kdy jeho nadace pořádá Hero World Challenge na Bahamách.

Přesto asi není důvod k hysterii. Vlastník čtrnácti titulů nejvyšší kategorie major se v listopadu v Turecku nepředstaví proto, že turnaj patří do European Tour. Myslel si, že by návrat na této sérii působil neuctivě vůči zámořské PGA Tour.

Agent Mark Steinberg v rozhovoru pro Golf Digest utěšoval Woodsovy příznivce, že zdravotní stav jeho klienta se nezhoršil: „Mnohem víc by mě znepokojilo, kdyby mi zavolal stím, že ho zradila záda.“

Woods místo středeční exhibice ProAm, v níž se měl předvést s basketbalistou Currym, a čtvrtečního ostrého startu na Safeway Open, trénuje na jiném kalifornském hřišti v Pebble Beach. Zjevně hodlá své údery vypilovat k dokonalosti.

Jiný profesionál, Jesper Parnevik, sním přitom nedávno odehrál devět jamek a poté řekl pro Golf Channel: „Ačkoliv jsou comebacky vždy nejisté, mám tušení, že tenhle může být opravdu spektakulární.“

Nicméně Woods o sobě hodně pochybuje. Podle deníku NY Times se někdejší jasná jednička bojí ztrapnění. „Hodlá-li porovnávat své rány s minulostí, nikdy se nebude cítit připravený,“ píšou Timesy. „Ale to přece neznamená, že nemůže soutěžit s ostatními. Neměl by se takovým uvažováním nechat zahnat do penze.“

Woods si po rozpadu rodiny, který způsobil nevěrnickou aférou, urovnal soukromí. Po operacích vyléčil tělo. Teď zřejmě ještě potřebuje uzdravit mysl.