Green slavné poloostrovní sedmnácté jamky na hřišti Stadium Course v Ponte...

Green slavné poloostrovní sedmnácté jamky na hřišti Stadium Course v Ponte Vedra Beach během prvního kola turnaje The Players. | foto: AP

Japonský golfista vyrovnal na The Players rekord a pak uslyšel: Končíme

  • 0
Ve hře byla dotace patnáct milionů dolarů a hlavně nesmírně ceněná trofej pro vítěze The Players Championship, kterému se přezdívá pátý major. A Hideki Macujama začal v Ponte Vedra Beach na Floridě skvěle, v prvním kole vyrovnal japonský golfista rekord proslulého a těžkého hřiště TPC Sawgrass. Vzápětí však uslyšel: „Turnaj se kvůli pandemii koronaviru ruší.“

Macujama zahrál 63 ran, maximum pečetil parádním osmimetrovým eaglem na své poslední jamce dne. Na rekordní skóre -9 se v úvodním kole dostal v historii jako pátý hráč. A tři z nich - Greg Norman (1994), Martin Kaymer (2014) a Jason Day (2016) - se později radovali z triumfu.

Jenže japonská hvězda má smůlu, kvůli pandemii koronaviru ruší své akce v zámoří i golf. Vedení organizací PGA i LPGA Tour shodně odvolalo ještě další  turnaje.

„S lítostí oznamujeme zrušení The Players Championship a další turnajů až do Valero Texas Open,“ oznámili už ve čtvrtek představitelé PGA Tour.

Hřiště TPC Sawgrass bylo plné fanoušků, ale další tři kola už se měla hrát bez lidí. Nakoenc se neuskuteční vůbec. „Snažili jsme se udělat všechno pro bezpečnost hráčů i fanoušků, aby se turnaj dohrál. Situace se ale rychle vyvíjí a nejsprávnější věcí, kterou teď musíme udělat, je, že si dáme pauzu,“ vysvětlovali představitelé PGA Tour, proč turnaj nakonec ukončili.

Momentka z prvního kola turnaje The Players.
Hideki Macujama v prvním kole turnaje The Players.

V plánovaném termínu se nebude hrát ani Masters

Muži si navíc v plánovém termínu nezahrají major Masters, pořadatelé prestižní akci, která se měla konat od 9. do 12. dubna, odložili.

Slavné zelené sako měl obhajovat Tiger Woods. „Vedl nás k tomu všudypřítomný risk z nemoci COVID-19. Doufáme ale, že se nám turnaj podaří uspořádat někdy později,“ řekl šéf klubu v Augustě Fred Ridley.

Ženský okruh LPGA Tour, na kterém působí Klára Spilková, uvedl, že turnaje odkládá. Mezi nimi i major ANA Inspiration, který se měl hrát v Rancho Mirage začátkem dubna. „Věříme, že pro ně v sezoně najdeme místo, ale teď je důležité, aby naše golfová rodina byla v bezpečí,“ uvedla v prohlášení LPGA.

,
Témata: Florida, PGA tour