Tiger Woods Online, St. Andrews

Tiger Woods Online, St. Andrews | foto: tigerwoodsonline.ea.com

St. Andrews či Torrey Pines si můžete zahrát i v kanceláři

  • 0
Máte v práci dlouho chvíli nebo je takové počasí, že se vám nechce ani na driving, a přesto si chcete zahrát golf? V tom případě možná vezmete za vděk hrami, které můžete hrát na vašem počítači přes internet.

Po skandálu Tigera Woodse s milenkami se spekulovalo, zda jej opustí i jeho jeden z hlavních sponzorů EA Sports, který již léta vydává počítačovou a konzolovou hru Tiger Woods PGA Tour. Již několik týdnů největší počítačová společnost zaměřující se na sportovní hry vyvíjí golfovou online hru, která také nese jméno nejlepšího golfisty současnosti.

Stačí stáhnout malý soubor, zdarma se zaregistrovat a v oknu prohlížeče hrát. Zatím je v nabídce sedm světových hřišť - Torrey Pines, Pebble Beach, Sawgrass, Sheshan, Wolf Creek, Wentworth a St. Andrews. Každý den je vypsáno několik turnajů, na kterých lze získat potřebné zkušenostní body a peníze, za které se vylepšují dovednosti vašeho golfisty.

Programátoři postupně mění pravidla pro turnaje. A nutno říct, že k lepšímu. Na začátku totiž mohl hrát každý s každým a někteří dokázali zahrát kolo hluboko po šedesát ran. To začátečníkům nedávalo žádnou šanci. Turnaje jsou nyní rozděleny jak podle úrovně hráče, tak i podle způsobu ovládání.

Ty jsou ve hře dva a jsou totožné s počítačovou sérii Tiger Woods. Odpaloval lze buďto technologií 3 Click. Prvním klikem myši se zahajuje odpal, druhým určuje sílu švihu a třetím přenost. Realističtějším a náročnějším způsobem je tzv. TrueSwing, při kterém se odpaluje pohybem myší dozadu (nápřah) a dopředu (švih). Oproti klikání je ve hře i tempo, které se simuluje rychlostí pohybu myší. Pokud při tom rukou "ujedete" do strany, vyjde z toho buďto slice, nebo hook. Chvíli trvá, než si na toto ovládání hráč zejména na greenech zvykne, hráč pak ale získá větší cit.

Patování v Tiger Woods Online

Jelikož se jedná o betaverzi, má hra své mouchy. Jednou z nich byly již zmíněné turnaje, druhou je "Putt Preview". Jedná se o to, že hráč má možnost podívat se, jak dopadne jeho putt. Počet opakování je závislý od dovedností, které si uživatel v tréninku nakoupí. V tomto se na turnajích stal začarovaný kruh, kdy lepší hráči měli možnost zhlédnout svůj putt i desetkrát, což přirozeně znamenalo zahrání lepšího výsledku než u začátečníka. Tím získal vyšší prize money a opět mohl přikoupit další "Putt Preview". Část hráčů volá po tom, aby vznikly turnaje, na kterých se tato vychytávka nebude moci používat, nebo aby byla zrušena úplně.

Hlavní menu v Tiger Woods Online

Na internetu není pouze TW Online. Velkým konkurentem je World Golf Tour. Oba tituly jsou si hodně podobné, WGT je v několika oblastech dál než počin od EA Sports. Například již má zprovozněn ProShop, ve kterém lze za kredity nakupovat vybavení. Aby uživatel získal kredity, obvykle je musí zaplatit skutečnými penězi. Na turnajích se díky řádce sponzorů z řad výrobců golfového vybavení a resortů hraje i o skutečné ceny. TW Online zatím ProShop nespustil, ale hráči se ho mají dočkat během pár dnů. Vybavení a oblečení bude možné nakupovat díky vyhraným prize money, ale lze očekávat, že si uživatel bude moct dokoupit kredity za reálné peníze.

U obou her si lze užít hodně zábavy i bez těchto vychytávek a tudíž zcela zdarma.

Další podobnou hrou je Shot Online. Ta už za oběma výše zmíněnými tituly zaostává. Nejen svou lehce pohádkovou grafikou, ale i tím, že aby člověk mohl hrát, musí si do počítače stáhnout instalační program o velikosti 660 MB. A aby se dostal k samotné hře, musí přetrpět další zdlouhavější stahování souborů.