Sport je nepřítelem dokonalého mejkapu. Tereza s tím bojuje, ostatní by ale radši, aby nepřerušovala hru a nezdržovala.

Sport je nepřítelem dokonalého mejkapu. Tereza s tím bojuje, ostatní by ale radši, aby nepřerušovala hru a nezdržovala. | foto: Martin Kabát

Seriál o golfových pravidlech - díl XV. Hráč a ti druzí

  • 0
Mnohokrát se v seriálu objevila zmínka o turnajích. Než se začneme věnovat dalším herním situacím, nebude od věci si všimnout, co pravidla říkají o hráči. Jakmile zahájí hru, z golfisty se totiž stane hráč. Jako takový má spoustu povinností. Nejvíc právě jako účastník turnaje.

Dalším hráčům ve flightu se říká soupeři, v ostatních druzích golfové hry jsou to spoluhráči. Vyskytují se tam ale i jiné "funkce". Zapisovatel – tuto roli hraje spoluhráč nebo soupeř, který zapisuje hráčovy výsledky do skórkarty.

Ve čtyřhrách se hráčův spoluhráč nazývá partner. Kolem se ještě případně pohybuje nosič, zvaný kedy, kedík, anglicky caddy, caddie. I ten má své povinnosti, jen o nich často moc neví. Ale hráč i jeho nosič odpovídají za svou znalost pravidel!

Podpis je nejdůležitější

Trest pro hráče za jejich porušení může způsobit nesprávným chováním i nosič. Nejčastěji když vyndá hráčův míček z jamky, ale je toho víc. Nosič musí být v každém okamžiku jen jeden. To nevylučuje, že se jich může vystřídat více, ale nikdy neslouží zároveň. Takový případ se rovná dvěma trestným ranám nebo ztrátě jamky. Ihned po zjištění je zapotřebí zjednat nápravu, jinak následuje diskvalifikace.

První a nejdůležitější pravidlo v soutěži hrané s hendikepy: hráč musí zajistit, že na skórkartě je jeho hendikep správně uveden. Zapisovatel píše hráčovy výsledky, po skončení kola hráč podepíše (zapisovatel také) svou kartu a odevzdá ji. Jestliže v té chvíli není na kartě uveden žádný, nebo je tam vyšší hendikep a ovlivní to výpočet výsledku, je hráč diskvalifikován.

Běžné je odevzdání nepodepsané karty. To vede k diskvalifikaci, na kartě se po odevzdání už nesmí nic měnit. Na menších turnajích se to občas toleruje, ale podpis karty je ta největší povinnost hráče vůbec. Za správný zápis na kartě je odpovědný hráč, na zapisovatele nespoléhat nesmí.

Hráč musí po celé kolo zůstat ve stejném flightu, pokud soutěžní výbor neschválí změnu. To v praxi může nastat při spojování neúplných flightů a pro nikoho to nepředstavuje výhodu ani nevýhodu. Většinou se to dělá ke zrychlení turnaje.

Co je a není přerušení

Hráč musí hrát bez zdržování. To může mít spoustu forem, třeba překročení času při hledání míče, pomalé přechody mezi jamkami. Soutěžní výbor může stanovit tempo hry, ale v praxi to tak rigorózně definováno nebývá.

Přestože existují za porušení tohoto pravidla jasně definované tresty, málokdy je rozhodčí tak rozhodný, aby někoho tvrdě popohnal a sankcionoval.

Seriál o golfových pravidlech - odůvodněné přerušení hry.

Hráč smí sám přerušit hru v těchto případech: náhle onemocní, požaduje rozhodnutí o sporné otázce, blíží se bouřka. Přerušení bez důvodu je důvod k diskvalifikaci. Hráč často ztratí motivaci, naštve se na sebe nebo na někoho vedle a opustí hřiště. Diskvalifikace je pak logická a hráč s ní počítá.

Jinak je to v jamkové hře, tam mohou hráči přerušit zápas po vzájemné dohodě a pokud nezdrží ostatní, nejsou diskvalifikováni. Odběhne-li někdo po několika jamkách do blízké klubovny na toaletu, za přerušení hry se to nepovažuje.

Celá stránka pravidla o hráči je věnována postupu při přerušení hry i jejím obnovení soutěžním výborem.

Seriál o golfových pravidlech - hráč musí znát své povinnosti.

(Fotografie byly pořízeny na hřišti Prácheňského golfového klubu v Kestřanech u Písku a v areálu golfového driving range Rohanský ostrov v Praze.)