Tereza by nejradši odstranila všechno z dosahu svého míče. Trenér Jakub Važanský ví, že se to nesmí a že je to v tomto případě zbytečná námaha.

Tereza by nejradši odstranila všechno z dosahu svého míče. Trenér Jakub Važanský ví, že se to nesmí a že je to v tomto případě zbytečná námaha. | foto: Martin Kabát

Seriál o golfových pravidlech - díl XIV. Vylepšování pozice, zakázané úkony

Říká se, že jde o krizové pravidlo. Velká většina problémů, jejichž řešení se může zdát složité a nejasné, se týká právě tohoto úseku pravidel.

Nalezneme tady řešení sporných situací pro ty případy, chceme-li dodržet onu už vytyčenou základní premisu golfu "míč se hraje jak leží", její kličky a nuance. A je to tady samé "nesmí se"...

Hráč si nesmí vylepšovat prostor pro postoj a švih, hráč si nesmí postoj budovat, ani to nikomu nesmí dovolit. To je řečeno obecně. Jaké činnosti jsou do tohoto zakázaného činění zahrnuty? Je jich spousta!

Nesmí se přitláčet cokoli holí k zemi, neřkuli ulamovat, odsouvat ani ohýbat cokoli přirostlého nebo upevněného k zemi. Nesmí se kosit okolí cvičnými švihy s úmyslem vysekat rough v okolí míčku (viz rozdíl mezi trenérem a žákyní na obrázcích).

Seriál o golfových pravidlech - povolené zaujetí pozice v roughu.

Seriál o golfových pravidlech - nepovolené budování pozice v roughu.

Nesmí se pohnout nepohyblivými závadami ani hranicemi hřiště. Nesmí se vytvářet ani odstraňovat nerovnosti, odstraňovat rosu, jinovatku ani vodu, písek, volnou zeminu, drny.

Ale není to trestné při zaujímání postoje, při švihu, ani při nápřahu, po němž švih skutečně následuje.

Teorie? Kdepak!

Pozorní čtenáři seriálu si vzpomenou, že na odpališti nerovnosti odstraňovat i budovat lze. Ano, ale je to činnost naprosto netypická, vždyť každý zapíchne týčko tam, kde nic odstraňovat ani budovat nemusí. Krize může nastat, když se někdo ocitne bez týčka, snad pak.

Seriál o golfových pravidlech - nedovolená úprava místa kolem míče.

Také lze odstranit písek či opravit povrch na greenu nebo odstranit rosu, jinovatku či vodu na odpališti.

A co to budování postoje? Hráč má samozřejmě právo postavit se pevně na zem, ale tím to končí. Zní to trošku teoreticky, vždyť: co je to budování postoje?

Ale představme si větve pod nohama v nějakém mokrém místě, nebo dokonce prkýnko položené kdekoli, kde se to hodí... Ano, postoj se nebuduje.

Bunker, voda

A teď do překážek. Bunker, voda. Před úderem se nesmí zkoumat stav překážky, dotýkat se rukou ani holí půdy ani vody, nesmí se dotknout volného přírodního předmětu, který v té překážce spočívá, nebo se jí byť i jen dotýká. Za to jsou dvě trestné.

Seriál o golfových pravidlech - nepovolené založení hole ve vodní překážce.

Při nápřahu se však už hráč smí dotknout jakékoli nedílné součásti hřiště, tedy i té trávy ve vodní překážce, o které se často diskutuje. V závadách to platí i pro založení hole za míč, ale ve vodní překážce a v bunkru se zakládat nesmí.

Trestné není, když hráč překážku nezkouší, ale dotkne se těch zakázaných věcí při pádu, nebo aby pádu zabránil, nebo při pravidly povolené manipulaci s míčem. Taky si do bunkru může odložit hole, to se smí, ale kdo by zrovna toto dělal?

Co se naopak v bunkru děje běžně - smí se uhladit písek natolik, aby nedošlo k vylepšení pozice míče, když se tam vrátil zpět po nepovedené ráně, nebo když tam leží dva míčky u sebe a jeden je potřeba zvednout.¨

(Fotografie byly pořízeny na hřišti Prácheňského golfového klubu v Kestřanech u Písku.)