Woods saúdské miliony odmítl, Mickelson ne a schytal to

  16:50
Jen na startovném mohl shrábnout tři miliony dolarů, legendární Tiger Woods však účast na lukrativním golfovém turnaji v Saúdské Arábii odmítl. Akci, jejíž druhý ročník proběhne na přelomu ledna a února, provázejí kontroverze. A fakt, že pozvání nepřijalo největší jméno svého sportu, je ještě přiživily.
Tiger Woods

Tiger Woods | foto: AP

Už dříve si vedení pořádající European Tour vysloužilo kritiku za to, že naplánovalo turnaj v zemi, kde jsou pošlapávána lidská práva. Výtky ještě zesílily po loňské brutální vraždě novináře Džamála Chášukdžího na saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu. Spekulovalo se i o zapojení korunního prince Mohameda Bin Salmána, kritici poměrů v zemi jsou zatýkáni a posíláni do vězení. Některým hrozí tresty smrti.

Před rokem se však v King Abdullah Economic City představili na úvodním ročníku turnaje Saudi International tři z pěti nejlepších hráčů světového žebříčku a z mnoha stran to pěkně slízli. „Nejsem politik, ale profesionální golfista,“ reagoval na odsudky třeba olympijský vítěz Justin Rose, jinak příkladný anglický gentleman, který dává statisíce na charitu.  

Johnson vyhrál turnaj v Saúdské Arábii

Dustin Johnson při tréninkovém kole před Masters v Augustě.

A také na druhé pokračování akce přilákali štědří organizátoři velká jména: světovou jedničku Brookse Koepku, vítěze Masters Shanea Lowryho, jeho předchůdce Henrika Stensona, čekatele vekého triumfu Tonyho Finaua či vítěze prvního ročníku Dustina Johnsona, který má na premiéru báječné vzpomínky. „Každé vítězství na profesionálním turnaji, a je jedno, kde na světě se hraje, je prostě skvělé,“ zářil po své výhře a o ožehavých tématech logicky pomlčel.

Politické důvody svého rozhodnutí však odmítl i Woods. „Prostě se mi tam nechce. Je to daleko,“ řekl pro ESPN. Možná má pořád v hlavě své poslední představení na Blízkém východě. V roce 2017 přijel s velkou pompou na klání European Tour do Dubaje a potom jeho zraněními zkoušené tělo vydrželo pouhé jedno kolo s podprůměrným výsledkem. Tehdejší problémy vzápětí vyústily v několikaměsíční zdravotní pauzu.

Vítěz patnácti majorů si svůj soutěžní program vybírá vzhledem k chatrnému zdraví, sportovním cílům i byznysu hodně pečlivě. Aby se harcoval přes oceán, to už musí být něco. Naposledy to zvládl na konci října, kdy v Japonsku (plném golfových fanatiků, kde má Woods významné obchodní zájmy) vyhrál 82. turnaj PGA Tour a vyrovnal tak historický rekord. Nejvíc však trnul, jak dlouhá cesta ztrýzní jeho čtyřikrát operovaná záda.

Americký golfista Tiger Woods na turnaji Zozo Championship v Čibě.
Americký golfista Tiger Woods (vlevo) hovoří poté, co vyhrál turnaj Zozo...
Spokojený Tiger Woods. Na turnaji Zozo Championship v Japonsku získal už svůj...

Spokojený Tiger Woods. Na turnaji Zozo Championship v Japonsku získal už svůj 82. titul na PGA Tour.

Na další dalekou cestu do Austrálie se navíc vydá už za pár dní, coby hrající kapitán povede v Melbourne tým USA proti zbytku světa do souboje o Presidents Cup. Proč by muž, jenž podle odhadů vydělal golfem a za reklamy přes 800 milionů dolarů, riskoval za sebelepší startovné kvůli turnaji v daleké zemi s pošramocenou pověstí?

Woods navíc dobře chápe, že kritiku sklízí i samotné konání významného golfového turnaje v této muslimské zemi. „Rozumím té politice, co za tím je. Ale golf také může hodně pomoci. A ten týden tam bude řada špičkových hráčů. Blízký východ není tradiční golfové místo, ale trochu to tam roste,“ poznamenal diplomaticky hvězdný Američan o území, které se v zimě kvůli rostoucímu počtu hřišť, zázemí i počasí stává pro Evropany bez skrupulí golfovým rájem.

Saúdští organizátoři tedy nezískali nejvzývanější eso, ale mají superatraktivní náhradu. Přesvědčili jinou legendu Phila Mickelsona, která se dokonce kvůli kolizi termínů vzdá startu na arizonském golfovém karnevalu a jednom z nejpopulárnějších turnajů světa - Phoenix Open. Na hřišti TPC Scottsdale, kde se během čtyř dnů znovu sejde přes půl milionu diváků, se neobjeví poprvé od roku 1990!

Phil Mickelson během druhého kola British Open
Phil Mickelson vyhrává na turnaji Safeway Open míček z písečného bunkeru.

Phil Mickelson hrál Phoenix Open ještě jako student Arizona State University. Teď bude miláček davů „Lefty“ po letech chybět.

Nejen od fanoušků to Mickelson schytal, ale svůj entuziasmus z návštěvy v arabském světě na sociálních sítích nemírnil. „Chápu, že jsou mnozí lidé naštvaní nebo zklamaní. Ale já jsem nadšený, že uvidím a zahraju si na místě, kde jsem ještě nikdy nebyl,“ odrážel na Twitteru narážky, že se zaprodal. Ač se vítězi pěti majorů blíží padesátka, na velký výsledek čeká už delší dobu a před měsícem po 25 letech vypadl s elitní světové padesátky, jeho hra fanoušky stále baví a pro Saudi International může být požehnáním.

Zvlášť když premiérový ročník navzdory předehře plné velkých slov plynul na krásném hřišti na březích Rudého moře bez velkých vznětů. Johnson vyhrál s přehledem, demonstranti domáhající se dodržování lidských práv k zeleným plochám obklopeným palmami nedorazili, vlastně nedorazil takřka nikdo.

Poklidný průběh turnaje tak naboural jen zuřící a vzápětí diskvalifikovaný Sergio García, který dal průchod frustraci z vlastního výkonu a během třetího kola poničil několik greenů. Fatální škody ale horkokrevná španělská hvězda zřejmě nezpůsobila a přízeň královské rodiny také neztratila. Mezi pozvanými je pro rok 2020 znovu a jistě se může těšit na tučný šek.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Podivné praktiky svazu a vzniklá škoda. Hokej stále nemá síň slávy. Proč?

19. dubna 2024

Premium Nově budovanou Síň slávy sliboval hokejový svaz otevřít v březnu. Jenže to nesplnil. Prostory v...

Dostal druhou žlutou, i tak chytal dál. Martinez zařídil Aston Ville postup

18. dubna 2024  23:39

Těsně před poločasem dostal žlutou kartu za zdržování. Když po první sérii penaltového rozstřelu...

Souček s Coufalem v pohárech končí, raduje se Leverkusen. Liverpool smutní

18. dubna 2024  20:23,  aktualizováno  23:05

Manko z venkovního zápasu nedohnali. Fotbalisté anglického West Hamu s Vladimírem Coufalem a...

Velké stěhování v NHL schváleno. Coyotes najdou nový domov v Utahu

18. dubna 2024  22:57

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake...

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...