Americký golfista Patrick Reed

Americký golfista Patrick Reed | foto: AP

Američtí golfisté chtějí vyhrát po dlouhé době znovu Ryder Cup

  • 4
Američtí golfisté by rádi získali zpět do svého vlastnictví slavný Ryder Cup. S týmem Evropy prohráli tři poslední ročníky prestižní soutěže a nyní na domácím hřišti v Hazeltine National v Chasce chtějí zvítězit i pro nedávno zesnulou legendu Arnolda Palmera, jehož portrét si vyvěsili v šatně.

Američané vedou jasně celkovou bilanci s 25 tituly. Evropa vyhrála třináctkrát, ale z toho osmkrát z posledních deseti ročníků. Dvakrát se zrodila remíza.

Kapitánem USA je Davis Love III a už výběr asistentů ukazuje, jak moc chtějí Američané Ryder Cup vyhrát. Svými radami se je pokusí dotáhnout k trofeji vítěz čtrnácti majorů Tiger Woods, Bubba Watson, Jim Furyk nebo Steve Stricker.

Hlavními oporami celku USA jsou letošní vítěz US Open Dustin Johnson, Jordan Spieth, Patrick Reed, zkušený Phil Mickelson a ve formě hrající Ryan Moore, který v neděli byl ve finále sezony PGA a prohrál až v rozstřelu s Rorym McIlroyem.

„Já, my chceme, aby Ryder Cup tentokrát zůstal doma,“ shrnul za všechny osmý hráč světa Patrick Reed, kterého čeká druhá účast v americkém týmu. „Kombinace zkušeností a touhy po odvetě zkušených hráčů s nadšením nováčků v týmu nám může přinést vítězný koktejl,“ věří bývalý první hráč světa Spieth, jenž po loňském skvělém roku letos prožil převážně sezonou plnou zklamání.

Američané také chtějí výhrou uctít památku Palmera, který v neděli zemřel v 87 letech. „Máme ho všude, v šatně i v mysli, protože pro golf tolik znamenal a výhra USA by byla tou nejlepší možnou oslavou jeho jména,“ řekl kapitán Love.

Severoirský golfista McIlroy je jedničkou Evropy, které velí kapitán Darren Clarke. Dalšími hvězdami jsou král British Open Švéd Henrik Stenson, vítěz Masters Angličan Danny Willett a olympijský vítěz z Ria Angličan Justin Rose. Češi letos mohli na Albatrossu v létě vidět Belgičana Thomase Pieterse a Angličana Lee Westwooda.

„V Ryder Cupu rozhodují schopnost zůstat klidný a soustředěný. Vyhrávají ti, kteří dokážou přesně patovat pod obrovským tlakem,“ řekl McIlroy, který je v týmu Evropy počtvrté v řadě a v předešlých letech vždy pomohl k triumfu.

,